Venezuelalı bir ekip, kripto para işlemlerini yapabilmek için Locha adını verdikleri, internete gereksinim duymayan merkeziyetsiz bir ağ geliştiriyor.
Radyo dalgaları üzerinden çalışan sistem, Venezuela’da sık sık yaşanan elektrik ve internet kesintilerinde kullanılabilecek bir alternatif olarak doğdu.
Locha Mesh, Bitcoin Venezuela örgütünün bir üyesi olan Randy Brito tarafından yönetilen açık bir proje.
Turpial ve Harpia adında, uzun menzilli radyo dalgaları kullanarak Bitcoin Blockchain’e bağlanmasına izin verecek iki cihaz geliştiriliyor. Turpial, kentsel alanlarda bir- iki kilometrelik mesafelerde rahatlıkla çalışabilen radyo vericisinin daha basit bir versiyonudur. Harpia ise Raspberry Pi gibi küçük bilgisayarlarla kullanım için daha sınırlı bir radyo modülüdür.
Her iki cihaz da taşınabilir olarak, pil gücüyle çalışacak şekilde geliştirilmiştir. Uygulamaları BTC ile sınırlı değildir. Monero gibi başka bir Blockchaini veya hatta IPFS gibi mesajlaşma ve dosya aktarım sistemlerini içerisine entegre edebilir.
Locha Mesh bilinen yöntemlere alternatif olabilir mi?
Locha Mesh cihazları internete alternatif bir veri aktarım yöntemi sağlayarak çalışır.
Birincil kullanım durumları, altyapı sorunlarının veya hükümet kısıtlamalarının genellikle İnternet’in uzun süre kapalı kalmasına yol açtığı Venezuela ve İran gibi durumu kritik olan ülkeler için büyük bir fırsattır.
Ancak fiziksel işlem yapamama bir yönü olsa da sansür direnci başka bir özelliktir. Brito, Monero topluluk üyeleriyle bir tartışmada detaylandırdı:
“İnternetinizin olmadığı durumlarda, altyapı sıkıntısı çektiğinizde, sansüre takıldığınızda, hiçbir şekilde kimliğinizi açık etmek istemediğiniz ev veya telefon IP’nizi ifşa etmeden anonim olarak kalmak istediğiniz durumlar için geliştiriyoruz.
Kendi cihazlarını satacak olsa da, Locha teknoloji meraklılarının bireysel uyumlu bir vericiyi yeniden oluşturmasını mümkün kılıyor. Yazılım açık kaynakta ve dünyanın her bir köşesinden her bir bireyin erişebileceği bir durumda.
Önündeki engeller
Locha Mesh teklifinin mevcut bir zayıf noktası ki o da hâlâ bir noktada kripto para nodelarına bağlanmak için internet erişimi gerektirmesidir. İran’da internetin kapatılması sırasında bile, bazıları dünya çapındaki web’e bağlı kalabilse bile, Locha ağının ne kadar süre işlevselliğini devam ettirebileceği belirsiz.
Cointelegraph ile konuşan Brito, ağın sabit hat üzerinden internete bağlı nodelara bağlı olmayacağını açıkladı. Uydu çanak antenleri olan kullanıcılar ağ geçidi görevi görebilir ve Locha mesh içindeki verileri yeniden sisteme iletebilir.
Venezuela gibi ekonomik krizle başı dertte olan ülkelerdeki kullanıcıların, Locha Mesh cihazlarına paralarının yetip yetemeyeceği sorulduğunda, Brito yanıtladı:
“Fiyatının çok yüksek olmasını beklemiyoruz, amacımız Turpial cihazını mümkün olduğunca taşınabilir ve uygun fiyatlı hale getirmektir. DÜnya üzerindeki herhangi bir yerden insanlar Turpial cihazını almak isteyebilir ancak kargolamanın mümkün olmadığı durumlarda sitemizden detaylı açıklamaları ve yönlendirmeleri okuyarak kendi cihazlarını kendileri yapabilirler.
Ancak takımın ilerlemesi hâlâ istenilenden yavaş. Üretime hazır bir cihazın ancak 2020’nin ikinci çeyreğine kadar tamamlanması ve ardından seri üretim operasyonlarının kurulması gerekiyor. Ekip şu anda finansman arıyor ve Brito ek kaynakların gelişimi hızlandıracağından bahsederek “Daha fazla fon alabilseydik istediğimiz yazılım ve donanımlara çok daha erken ulaşabilirdik” dedi.