Muhabbit

Lübnan, Para Biriminin Değerini Yüzde 93 Düşürmeyi Planlıyor!

Lübnan hükümeti, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım almak için devalüasyon uygulayacak.

Lübnan

Lübnan

Lübnan hükümeti, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) fon almak için kendi yerli para birimini %93’e kadar değer kaybettirmeyi planlıyor. Lübnan bu planı uygulamak için bankacılık sistemindeki döviz mevduatlarının büyük bir kısmını farklı döviz kurlarında yerel para birimine çevirerek uygulayacak.

Lübnan Ekonomik Krizden Sıyrılmak İstiyor!

Lübnan hükümeti, ekonomik krizin üstesinden gelmek için ülkenin kendi yerel para biriminin yaklaşık %93 oranında devalüe edecek. Bununla birlikte hükümet, bankacılık sistemindeki döviz mevduatlarının önemli bir kısmını Lübnan lirasına çevirecek.

Devalüasyon Nedir?

Devalüasyon, ülkenin kendi yerel parasının dış satın alma gücünü, devlet tarafından alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesidir.

Reuters yaptığı habere göre; Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) destek almak isteyen Lübnan hükümeti, ekonomik olarak bu planı uygulayacak. Bu planla beraber Lübnan, uzun süredir yaşadığı ekonomik krizin üstesinden gelmeye çalışacak.

Lübnan Merkez Bankası

Lübnan’ın kendi para birimini devalüe etme konusundaki planı, 2021 yılının sonlarında merkez bankasının tasarruf hesaplarına dayalı bir yönerge yayımlamasından sonra ortaya çıktı. Bu yönergeden sonra Lübnan’da yaşayan halk, bankalarda olan parasını çekmek için bankalara akın etti.

Lübnan’ın Döviz Kurlarını Uyumlu Hale Getirmeye Çalışıyor!

Hükümetin uyguladığı ekonomik planının amacı; resmi döviz kurunu normal piyasanınkiyle uyumlu hale getirmektir. IMF bu planı, Lübnan’ın uygulaması için verdi. 10 Şubat 2022 tarihine göre Lübnan’ın resmi döviz kuruna göre 1 USD, 1.5 lübnan lirasına denk gelirken paralel piyasada 1 USD, 21.3 lübnan lirasına denk geliyor.

Reuters’ın yayımladığı habere göre hükümetin izleyeceği plan, bankasında lübnan lirası bulunduran yatırımcıları 38 milyar dolarlık zarara uğratacak. Hükümetin kendisi, banka hissedarları ve merkez bankasının toplam yaklaşık olarak 31 milyar dolarlık zarara uğraması bekleniyor. Lübnan hükümeti bu planı uygularsa elinde lübnan lirası tutan yatırımcıya 15 yıl içinde 25 milyar dolar ödeyecek.

Enflasyondan Kurtulmak İçin Kripto Paralar

Birçok ülke enflasyondan sıyrılmak için kripto paralar ilgileniyor. Bunun yanında ülkenin merkez bankaları CBDC çalışmaları da yapıyor. Ancak kripto paraların enflasyona karşı kesin bir çözüm olduğunu söylemek zor.

İlginizi Çekebilir: CBDC Nedir?

Merkez Bankası destekli dijital para birimlerinin avantajlarından bahsedecek olursak; CBDC’lerin daha verimli ödeme sistemi potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz. İkinci olarak ise finansal katılımı artırabilir, çünkü tüketicilerin CBDC’ye sahip olmaları için bir banka hesabı açmasına gerek yok.

CBDClerin dezavantajlarına bakacak olursak; insanların banka hesaplarından CBDC’ye para taşıması durumunda ticari bankalar önemini kaybedebilir. Böyle bir şey olması durumunda bankalar daha fazla para çekmek için mevduat oranlarını yükseltir ve bu da kısır bir döngüye sebep olabilir.

Daha fazla Bitcoin Haberi için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version