Muhabbit

Luna’da Neler Oluyor? UST 0.20 Doları Gördü!

Tüm kripto para piyasasını etkileyen UST olayı nasıl gerçekleşti? LUNA neden düştü? Luna Foundation AVAX satacak mı?

TerraUSD ve LUNA, kripto para piyasasında büyük satışlar başladığından beri en çok etkilenen iki token oldu. TerraUSD yani UST, stablecoin olmasına rağmen kendi fiyatını 1 dolara sabitlemekte zorlandı ve hala da başarabilmiş değil.

Piyasa değerine göre en büyük üçüncü stablecoin olan TerraUSD (UST), 10 Mayıs 2022 tarihinde 0,67 dolara kadar düştü. Fiyat yavaş yavaş toparlanmaya başlarken 11 Mayıs Çarşamba günü 0,35 dolar seviyelerine kadar kadar düştü.

UST / USD

Fiyatı düşmeye devam ettikçe, UST değerinin çoğunluğunu destekleyen Terra (LUNA) da fiyat olarak düşmeye başladı. Mayıs ayının başında 80-90 dolar civarlarında olan Luna 4 dolara kadar düştü. Kripto para borsalarının fonlama oranlarına baktığımızda büyük çoğunluğun Luna için short işlem açtığını söyleyebiliriz.

Luna Saatlik Mum Grafiği

Luna ile UST Arasındaki Bağlantı

Terra, Luna ve UST arasındaki bağlantıyı şu şekilde özetlemiş: “Eğer ki UST’nin fiyatı 1$’ın üstüne çıkarsa, 1 $’lık LUNA alın ve elinizdeki LUNA miktarını artırın. Eğer UST’nin fiyatı 1$’ın altına düşerse yine 1$’lık LUNA alın ve ucuza LUNA almış olun.

Bu fikrin bağlı olduğu algoritma ise şöyle açıklanıyor: “Eğer 1$’lık UST piyasaya sürülürse 1$’lık LUNA token yakılıyor. Bunula birlikte 1$’lık UST yakılırsa, 1$’lık LUNA piyasaya sürülüyor.”

LUNA’nın piyasa değeri UST’nin piyasa değerinden düşükse, Terra’nın projesi olan algoritmik stablecoin, düzgün bir şekilde çalışmaz çünkü UST’nin değerini sabitlemek için yeterli fonu temin edemez.

UST’yi teminat altına almak için Luna Foundation, Bitcoin (BTC) satın almaya başlamıştı. Ancak bu durum da çok pozitif bir etki yaratmadı. Farklı kaynaklardan edinen bilgilere göre bir balina, 7 Mayıs Cumartesi günü 285 milyon dolar değerindeki UST’yi sattı ve bu yüklü satış, UST’nin 0,98 dolara ve LUNA’nın ise ayın en düşük seviyesi olan 61 dolara düşmesine neden oldu. Piyasanın da ağırlıklı olarak satış yemesiyle birlikte LUNA ve UST daha fazla düşmeye başladı.

Luna Foundation 1,5 Milyar Dolar Değerinde BTC Mi Sattı?

LUNA ve UST’nin fiyatlarını normale döndürülmesi için müdahale eden Luna Foundation’ın, borsalara likidite sağlamak için 1,5 milyar dolar değerindeki BTC’lerini sattığını söyleniyordu.

LFG Cüzdan

Hesaplarını kontrol ettiğimizde herhangi bir Bitcoin’in bulunmadığını gözlemleyebiliriz. Ancak şirket yeni bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, 37.000 Bitcoin’in piyasa yapıcılarına ödünç olarak verildiğini ve BTC’lerin çok az bir kısmının satıldığını belirtti.

LFG, yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde yaklaşık 167.081 BTC’ye sahipti.

Binance Çekim İşlemlerini Durdurdu!

10 Mayıs 2022 Salı günü dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance, LUNA ve UST çekme ve yatırma işlemlerini kısa süreliğine askıya aldı. Yaklaşık 8 saat sonra para çekme ve yatırma işlemleri açıldı. Borsa, çok fazla para çekme talebi olduğu için işlemleri askıya aldığını açıkladı.

Luna’nın Kurucusu 10 Mayıs 2022 tarihinde yeni bir kurtarma planı hazırladığını açıklamıştı. Ancak Do Know’un açıklamasından sonra LUNA ve UST daha çok değer kaybetti.

Luna’nın büyük yatırım şirketlerinden fonların 1 yıl kitli kalacak şekilde destek alacağına dair haberler sızdı. Ancak bu UST ve LUNA fiyatını pozitif olarak etkilemedi. Sebebi ise yatırım şirketlerinin 1 yıllık kilitli fonlara karşı Luna’ya short işlem açmaları olabilir. LUNA-PERP’in borsalar tarafından fonlama oranlarına baktığımızda yüklü short işlemler açıldığını gözlemleyebiliriz.

Luna Foundation Cüzdanında Yüklü Miktarda AVAX Var!

Luna, elindeki fonları satmaya devam ederse AVAX bu durumdan kötü etkilenebilir. Luna Foundation’ın cüzdanına baktığımızda ise yaklaşık olarak 70 milyon dolarlık AVAX var.

Luna Rezerv

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version