Muhabbit

Madenciler! Kaydolmak İçin 1 Ayınız Var!

İran, kripto para madencilerinin kaydolarak lisans almak için 1 ayı olduğunu duyurdu.

İran

İran, kripto para madencilerinin kaydolarak lisans almak için 1 ayı olduğunu duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Eshaq Jahangiri, dün (06.07.2020) akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ülkede faaliyette bulunan kripto para madencilerinin kaydolmak için 1 ayı olduğunu bir direktifle belirtti.

Kayıt işleminde kripto para madencilerinin kimlikleri, çiftliklerinin büyüklükleri ve madencilik ekipmanlarının bildirilmesi gerekli. Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’ndan olunacak kayıtlar için 1 aylık süre olduğunu dile getirildi. 1 ay sonra bakanlığın sitesinde lisans alan kripto para madenciliği merkezlerinin bir listesi yayınlanacak.

Ani gelişen direktifin sebebi olarak İran’ın şu zamana kadar kripto para madenciliği politika ve yasalarındaki çelişkiler olarak görülüyor. Lisanslı kripto para madencilik merkezleri bir nebze olsun ülkenin kontrolünde iken, lisanssız ve yasa dışı bir şekilde madencilik yapanların kontrol altına alınmak istendiği düşünülebilir.

Kripto para madenciliğini oldukça ciddiye alan İran yönetimi, kaçakçılığını da “döviz kaçakçılığı” olarak görüyor. Bu yüzden daha katı yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışması normal olarak görülebilir.

Bununla birlikte elektrik fiyatlarının diğer ülkelere nazaran daha ucuz olması, devlet desteğinin yapılması gibi faktörler de birçok kripto para madencilik şirketinin İran’ı seçmesini sağlıyor. Türkiye merkezli kripto para madenciliği şirketi iMiner da bunlara dahil. Mayıs ayının başında İran lisansını alıp yasal bir şekilde kripto para madencilik çiftliğini kuran iMiner, İran’ın hash rate’ine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Giderek Büyüyen Bir Madencilik Merkezi!

Dünya hash rate’ine bulunan katkıya gelindiğinde ise İran yaklaşık %4’lük bir hash rate yoğunluğu bulunuyor. Cambridge Üniversitesi’nin Bitcoin Madencilik Haritası ismini verdiği araç yardımıyla tüm dünyanın Bitcoin madenciliği aktivitesinin konsantrasyonuna ulaşılabiliyor. Hash rate aktivitesi ile ulaşılabilen katkılarda İran, 2020 Ocak ayında %3,20 gibi bir yüzde ile karşımıza çıkıyor.

İran Bitcoin madenciliği, 2020 Ocak

iMiner gibi büyük kripto para madencilik şirketlerinin İran’a gözünü diktiğini ve 2020 itibarıyla İran’da faaliyete girdiğini düşünüp 2020 Nisan ayına baktık. 2020 yılı Nisan ayında yani ikinci çeyreğin başında İran’daki Bitcoin madenciliği hash rate paylaşımının %3,82 gibi bir rakama ulaştığını gördük.

İran Bitcoin madenciliği, 2020 Nisan

Bitcoin madenciliği açısından dünyada büyüyen bir merkez hâline gelen İran’ın, bu şekilde bir lisanslama yoluna girmesi şaşırtıcı değil. İlerleyen dönemlerde daha da büyüyen bir kripto para madencilik merkezi olacağının işaretlerinden sadece birisi.

Son Yazılar

Exit mobile version