Muhabbit

Madencilik Piyasası Değişiyor! Bitmain Pazar Payını Kaybediyor

Ebang ve Canaan’ın yanında adından en çok söz ettirmeye başlayan şirket ise MicroBT. Şirket piyasadaki  pazar payını yüzde 35’e kadar çıkarmış durumda.

madencilik

Son gelen verilere göre önde gelen madencilik şirketi pazar payını hızlı bir şekilde kaybediyor.

Ebang ve Canaan’ın yanında adından en çok söz ettirmeye başlayan şirket ise MicroBT. Şirket piyasadaki  pazar payını yüzde 35’e kadar çıkarmış durumda.

İlk Cihazlar

Bitcoin’in ortaya çıkmasının ardından ilk ASIC cihazı 2012 yılında Butterfly Labs tarafından ortaya çıkarılmıştı. 10 Milyon $’ın üzerinde bir talep ile karşılaşmasına rağmen Butterfly Labs kullanıcılarına cihazları ulaştırmayı başaramamıştı. İlk başarılı satış ise 2013 yılında Avalon 1 ile gerçekleşti. Butterfly Labs’ın başarısızlığının ardından ise uzun bir süre piyasa sadece Avalon 1 ile yoluna devam etti ve kendisi uzun bir süre market lider oldu.

2015 itibariyle Bitmain ortaya çıktı ve 2015-2018 tarihleri arasında verimlilik noktasında en iyi cihazları ortaya koymayı başaran Bitmain, markette dominasyonu sağlayarak ipleri eline almayı başardı.

Şirket zirvesini ise 2017 boğasında yaşayarak piyasada neredeyse yüzde 75’lik bir dominansa sahip oldu. Bugün gelinen noktada ise rekabet ciddi derecede artmış durumda. Bitmain’in madencilik ekipmanı piyasasındaki payı yüzde 46’ya kadar geriledi.

Canaan

Canaan 2014’te Avalon’u bünyesine kattı, bu sayede ise ASIC cihazları halka açık olarak satan ilk şirket oldu. 2019 yılında ise şirket halka arz oldu. Halka arz sonrasında Canaan beklenen performansı gösteremedi. Piyasanın durumu da göz önüne alındığında ortaya çıkan net sonuç 149.8 milyon $’lık bir zarar oldu. 2018 yılında Canaan’ın piyasadaki payı yüzde 15 iken bu pay 2019 yılında yüzde 12’ye kadar geriledi.

Mayıs ayında gelen raporlarda ise Canaan yılın ilk çeyreğinde 9.9 milyon $ kar açıkladı. Şirket 2021 yılında 5 nanometre cihazları piyasaya sunmayı planlıyor.

Ebang

Daha önce sizlere halka arz için denemelerde bulunan Ebang’dan bahsetmiştik. Şirket ilk olarak 2018’de Hong Kong’da halka arz olmaya çalışmış fakat başarılı olamamıştı. Çinli üretici 2020 Nisan ayında ABD’de halka arz için  yeni bir başvuru gerçekleştirdi.

Ebang ilk ASIC cihazını 2016 yılının başlarında tanıtmıştı, Ebit E9+. Yayımlanan raporlara göre Ebang cihazları hiçbir zaman verimlilik noktasında “en iyi” olamadı.

Şirket 2019 yılında 109 milyon $’lık gelirine rağmen 30.6 milyon $’lık bir zarar açıklamış durumda. Bu rakamlar ise bir önceki dönem ile karşılaştırıldığında gelirlerde yüzde 66’lık bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Bitmain

Kayıplarına rağmen Bitmain halen yüzde 45’lik payı ile marketi domine etmekte. 2018’de halka arz olma girişiminde bulunan fakat başarılı olamayan Bitmain için halka arz halen gündem. Fakat şirket içinde yaşanan çatışmalar sebebiyle bu durum gölgede kalmış durumda. Şirketin kurucuları Micree Zhan ve Jihan Wu arasındaki çatışma şirketi olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

ASIC cihaz kısmına gelindiğinde ise Bitmain son seri cihazları ile birlikte verimlilik noktasında büyük eleştirilere maruz kalıyor. Verimlilik konusunda MicroBT cihazlarının gerisinde kalmaya başlayan Bitmain, piyasadaki lider pozisyonunu daha riskli bir konuma getirmeyi başardı.

Bitmain’in yeni nesil S19 Pro cihazı MicroBT’in yeni nesil Whatsminer cihazından verimlilik noktasında az da olsa geride bulunuyor. Yine de üretim kapasitesi ve çapı göz önüne alındığında Bitmain, yakın gelecekte de madencilik endüstrisinde adından söz ettirmeye devam edecek gibi gözüküyor.

MicroBT

MicroBT diğer şirketlere göre piyasada daha yeni bir oyuncu. 2016 yılında kurulan MicroBT ilk ürünün 2017 yılında ortaya koymuştu. Whatsminer cihazları ile popülerleşen şirket, kısa sürede madencilik endüstrisinin en önemli oyuncularından birisi olmayı başardı.

Şirket Bitmain’in Tasarım Direktörü Dr Yang Zuoxing tarafından kuruldu. MicroBT Ocak 2019’da 700 Milyon $ değerinde finansman toplamayı başardıklarını duyurmuştu. Yatırımcıların kim olduğu ise halen bilinmiyor.

Bitmain’in piyasadaki kaybının en büyük sebebi ise MicroBT’in artan payı. 2019 sonu rakamları incelendiğinde yukarıda da belirttiğimiz gibi şirket yüzde 35’lik bir paya sahip durumda.

2018 yılında sadece yüzde 9’luk bir paya sahip olan şirket 2019 yılında müthiş bir ivmelenme ile pazar payını yüzde 35 seviyelerine kadar taşımayı başardı.

2018 yılında 300.000 adet cihaz satan şirket 2019’da 600.000’den fazla ASIC cihazı satmayı başarmış durumda.

Çok büyük miktarda yatırım alarak pazar payını yüzde 35’e kadar çıkaran MicroBT sizce Bitmain’i egale edebilir mi?

Son Yazılar

Exit mobile version