Muhabbit

Market Cap Nedir? Piyasa Değeri Nedir? Dominans Nedir?

Kripto para piyasalarında sıkça duyduğunuz market cap ve dominans terimlerinin ne olduğuna ve nasıl hesaplandığına değinilen Draco elinden çıkma bir yazı.

Merhaba sevgili Muhabbit okuyucuları, kripto para piyasalarını takip ediyorsanız market cap ve dominans terimlerini oldukça sık duymuşsunuzdur. Bu yazımızda market cap ve dominans kavramlarının ne olduğuna ve nasıl hesaplandığına değineceğiz. 

Dominans konusuna değinmeden önce market cap’i açıklamamız gerekmektedir. Market cap, market capitalisation teriminin kısaltması olmaktadır. Bu terimi Türkçe’ye “piyasa değeri” olarak çevirebiliriz. Yani bir coinin market capi, o coinin piyasadaki dolar cinsinden büyüklüğüdür. Market capi hesaplayabilmek için ise iki veriye ihtiyacımız vardır; sirkülasyondaki coin sayısı ve coinin değeri.

Market cap (Piyasa değeri) = Sirkülasyondaki Coin Sayısı X Coinin Değeri

Kripto para piyasasının total market capini bulmak için de tüm coinlerin market caplerini toplamak yeterlidir. Şu anki toplam market cap yaklaşık olarak 280 milyar dolardır. Ayrıca bu noktada bir yanlışı da düzeltme ihtiyacı duydum. Birçok insan, piyasada bulunan toplam para miktarını market cap olduğunu sanmakta veya market cap ile karıştırmaktadır. Bu ikisi birbirinden tamamen bağımsız kavramlardır. Bir örnekle açıklamak gerekirse; Ethereumun sirkülasyondaki coin sayısı yaklaşık olarak 109 milyondur. Ethereumun değeri 1 dolar arttığında, market capi ve dolayısıyla toplam market cap 109 milyon dolar artacaktır. Siz de biliyorsunuzdur ki Ethereum’un fiyatını 1 dolar arttırmak için piyasaya 109 milyon dolar sokmaya gerek yoktur. 
Bir coinin piyasa değerini, fiyatını öğrenmek için CoinMarketCap gibi kaynakları kullanabilirsiniz.

Dominans konusuna gelecek olursak; Bitcoinin dominansı, Bitcoin market capinin toplam market cape yüzdelik olarak oranıdır. Formülü de şu şekildedir;

BTC Dominansı = ( BTC Market Cap/ Toplam Market Cap) X 100

Okuduğunuz için teşekkürler,
Draco
.

Son Yazılar

Exit mobile version