Muhabbit

Mastercard’dan Dijital Para Hamlesi! CBDC Test Platformu!

Mastercard, “Merkez Bankası Dijital Para Birimi Test Platformu”nu oluşturdu.

Mastercard, 9 Eylül’de yapmış olduğu bir duyuru ile dijital para birimlerinin gerçek dünyada nasıl çalışacağını simûle etmek üzere tasarlanmış bir platform oluşturduklarını açıkladı. Hazırlanmış olan bu sisteme “Merkez Bankası Dijital Para Birimi Test Platformu” adının verildiği bildirildi.

Merkez Bankalarının, Bitcoin’in finans sahnesine çıkmasından sonra ortaya çıkan “dijital para” kavramı üzerine arka planda çalışmalar yaptığı bilinmektedir.

Merkez Bankaları için, dijital bir para birimi kavramı, madeni paralarla veya kağıt paralarla bağlantılı olmayan ve mevcut elektronik para transferi sisteminin ötesinde bir sistemi temsil edecektir. Örneğin dijital paralar sayesinde, bir merkez bankası, aracı olarak ticari bankaları kullanmadan tüketicilere doğrudan para aktarabilir.

Ayrıca Devlet destekli olarak çıkacak olan dijital para, ödemelerde ve para transferlerinde daha fazla verimlilik potansiyeli sunacak. Tüccarların anlaşmaları anında faaliyete geçirmesine ve bankalar tarafından uzun süreler alan mevcut ödeme sistemlerinin hızlanmasına yardımcı olabilir.

Mastercard’ın bu platformu sayesinde, merkez bankalarının para birimlerinin dijital sürümlerini kontrollü bir ortamda test etmesine olanak sağlayacaktır. Bunun yanında dijital para birimlerinin mevcut banka ve ödeme ağlarına nasıl bağlandığını test etmesine yarayacak. Ayrıca tüketicilerin satın alması için pratik olup olmadığını görmesine olanak tanıyacaktır.

Mastercard yetkilisi Raj Dhamodharan, konuyla ilgili bir röportaj gerçekleştirdi. Açıklamasında, şirketlerinin halihazırda bir çok merkez bankası ile çalıştığını ve bankalardan teknoloji şirketlerine kadar çeşitli kurumları bu test platformuna katılmaya davet ettiklerini söyledi.

Yapılan son anketlere göre devlet bankalarının, maliyetleri düşürmenin bir yolu olarak dijital teknolojiye odaklandıklarını göstermektedir.  Ayrıca anket sonuçlarına göre dünyadaki merkez bankalarının % 80’inin bir tür dijital para araştırması yaptığını da ortaya koymaktadır.

Doların Rakibi Dijital Paralar

Devletlerin çıkaracağı dijital paralar ile, Doların küresel ticaretteki piyasa hakimiyetini de zayıflatacağı düşünülmekte.

Hatırlanacağı üzere Facebook liderliğindeki bir şirket konsorsiyumu, geleneksel para birimlerine sabitlenmiş ve sosyal ağın milyarlarca kullanıcısına alışveriş ve ödeme için yeni bir yol sunabilen Libra adında yeni bir dijital para birimi üzerinde çalışmaları başlatmıştı.

Mastercard, para transferlerindeki gizlilik sorunlarına duyarlı olduklarını ve bu amaç için test kitini oluşturduklarını dile getirdi.  Mastercard yaptığı açıklama ile kullanmış oldukları sistemin  blockchain teknolojisini içerdiğini ve fazlasıyla güvenli olduğundan bahsetti.

Diğer Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Diğer Altcoin Haberleri İçin: Altcoin Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version