Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $70451.99
2.46%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $3555.29
2.04%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $54.38
1.70%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $581.4
2.31%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

ÖNE ÇIKAN

Merkeziyetsiz Borsalar ve Emir Türleri

Merkeziyetsiz borsalarda yer alan emir türleri hakkında neler biliyorsunuz?

Clock
Paylaş
Merkeziyetsiz Borsalar ve Emir Türleri

Merkeziyetsiz borsalar (DEX) geliştikçe, işlevleri daha da fazlalaşmaya devam ediyor. Bu sayede DEX’ler, merkezi borsaların (CEX) işlevsellik yeteneklerine yetişiyor.

Bu işlevsellik ögelerinden biri, DEX kullanıcIlarına daha fazla verimlilik sunan limit emirleri olarak öne çıkıyor.

728×90 muhabbit - Merkeziyetsiz Borsalar ve Emir Türleri300x250 muhabbit - Merkeziyetsiz Borsalar ve Emir Türleri

Olası bir slipaj ile son piyasa fiyatından gerçekleştirilen bir emir, istediğiniz fiyattan bir ürünü satın alamamanıza sebep olabilir. Fakat limit emri, verdiğiniz emre ulaşırsa daha önceden tanımlanmış fiyat üzerinden gerçekleştirilir. Bildiğiniz gibi piyasa emri, tüm AMM tabanlı DEX’lerde varsayılan bir özellik olarak işlev yapar. Tabii bu özellik, piyasaya yeni giren kullanıcılar için avantajlıdır. Çünkü piyasa emirleri, sade ve anlaşılırdır.

Bununla beraber limit emirleri, piyasa durumunu analiz etmekten hoşlanan ve bir varlığın fiyat hareketini takip eden yatırımcılar için biçilmiş kaftandır.

Bu gibi sebeplerden ötürü limit emirleri, ticaretten elde edilen kârı maksimize edebilen bir profesyonel araçtır.

Tıpkı merkezi borsalar gibi, SushiSwap ve 1inch gibi merkeziyetsiz borsalar, kullanıcılarına limit emri özelliğini sunuyor. Bu protokoller, daha önce DeFi sektöründe hiç görülmemiş bir işlevsel ürünü, kullanıcılarına sunmayı başardı.

İlginizi çekebilir: Merkeziyetsiz Borsalar Nedir?

Teklif Talepleri

Teklif talepleri, piyasa yapıcıların likiditeyi CEX’lerden DEX kullanıcılarına aktarmayı sağlayan bir OTC sistem olarak tanımlanabilir. Teklif talepleri sayesinde büyük ve orta ölçekli işlemler için daha iyi fiyatlandırma sağlanabilir.

Teklif talebi sistemi, DEX’lere likidite sağlamayı kolay ve kârlı bir hale getirmeyi amaçlıyor. Bunun yanı sıra bu sistem, piyasada var olan belli başlı risklerin azaltılmasını da hedefler. Ayrıca teklif talebi ile piyasa yapıcılar, istedikleri kişiler ile işlem yapabilmeyi seçebilirler.

Teklif talebi, normalde CEX’lerde veya OTC’lerde yer alan kripto para ticareti yapan birincil piyasa yapıcıların (PMM) DEX’ler üzerinde büyük miktarlar ile kripto para işlemi yapmasına olanak tanır. Teklif talebi sayesinde, PMM’ler CEX’lerden DEX’lere önemli miktarlarda likidite sağlayıcılığı yapabilir.

Örnek vermek gerekirse; bir kullanıcı 1.000 ETH’lik bir işlem yapmak isterse, bu emir PMM’lere bildirilir ve işlemi yapmak isteyip istemediği sorulur. PMM işlemi tamamlamak isterse sözleşmeyi onaylar. Emir gerçekleştirildikten sonra PMM, başka bir blockchain DEX’inde 1.000 ETH’lik işlem yapar ve DEX, PMM’in sunmuş olduğu ETH’lerden likidite kazanır.

Ayrıca teklif talebi sistemi, daha verimli bir ticaret ortamı hazırlar. Yaklaşık olarak örnek vermek gerekirse, piyasa emrine nazaran teklif talepleri, %15 oranında daha verimlidir.

Koşullu Uygulama ve Dinamik Fiyat

1inch protokolünün limit emri özelliği, uygulama ve dinamik fiyatlandırma özelliğine sahiptir. Bu sayede protokol, yapılan işlemlerin yürütülmesini kolaylaştırır.

Koşullu uygulama sayesinde 1inch kullanıcıları, emir koşullarını belirleyerek işlemlerini en kârlı şekilde gerçekleştirebilir.

Dinamik fiyatlandırma için en iyi kullanım örneklerinden biri açık artırmalardır. Dinamik fiyatlandırma özelliği, IDO’lara ve NFT açık artırmalarına dayalı token satışlarına katkı sağlayabilir.

Stop ve Takip Eden Stop Emri

Koşullu uygulama ve dinamik fiyatlandırma özelliklerinin uygulanmasına verebileceğimiz bir diğer örnek ise stop emirleri ve takip eden stop emirleridir.

Stop emirleri, yalnızca “Oracle“lar tarafından sağlanan verilere dayalı koşulları karşıladığında verilebilir. Örnek vermek gerekirse, kullanıcılar ellerinde bulunan 2.100 $ değerindeki bir varlığı, 2.000 $’a geldiğinde otomatik olarak satmak için bu emri kullanabilir. Yani stop emirleri, yatırımcılara daha fazla stratejik derinlik sunabilir ve piyasa/limit emirleri ile beraber kullanılabilir.

Temelde stop ve limit emirlerinin arasındaki fark, limit emirlerinin emir defterinde görülebilir olmasıdır. Limit emirlerin aksine stop emirler, sadece önceden belirlenmiş fiyata ulaştığında emir defterine kayıt edilir.

Takip eden stop emri ise, tek bir değer yerine farklı stratejiler ile satış emrinin verilmesi olarak özetlenebilir. Takip eden stop emri ile yatrıımcılar, fiyat değiştikçe stop emirlerini otomatik olarak güncelleyebilir.

Bildiğiniz gibi DEX’ler, uzun bir süredir CEX’ler ile aynı özellikleri kullanıcılarına sunmak için çalışıyor.

Ayrıca bazı yönlerden DEX’ler, CEX’leri geride bırakmış durumda. Limit emri özelliği ise DEX’leri bir adım daha ileriye taşıyacak olan bir özellik olarak görülüyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Nedir? içeriklerine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar