Kripto paralar ile bağlantılı oyunlar, hem kripto para endüstrisinde çok büyük bir yeni sektör hem de geleneksel oyunlara bir evrim ve adaptasyon olarak sahneye çıktı.
Bloomberg’in DappRadar’dan alıntı yaptığı bir rapora göre, kasım ayında Dapp’lere bağlanan kripto para cüzdanların yaklaşık %50’si oyun oynamak için kullanıldı. 2021 yılında oluşan 198,40 milyar dolar değerindeki toplam oyun pazarı GameFi / Play-to-Earn hareketinin ne kadar büyük olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Kısaca GameFi ve Play-to-Earn Nedir?
GameFi kelimesi, ‘oyun’ ve ‘finans’ kelimelerinin birleşimidir ve her birinin temel özelliklerini içerir. Hem GameFi hem de Play-to-earn yaklaşık olarak aynı fikre atıfta bulunuyor.
Piyasa üzerinde GameFi ve Play-to-earn konseptinin belki de en eski ve en dikkate değer iki örneği Crypto Kitties ve Axie Infinity ile ortaya çıktı. Kullanıcıların NFT’lerini yetiştirip büyütebilecekleri ve takas edebilecekleri bir platform olan Crypto Kitties çıktığı dönemde o kadar popüler oldu ve o kadar çok işlem yaptı ki, Ethereum ağını neredeyse çökertti ve platform, tıkanıklığı azaltmak için kendi zincirini geliştirmek zorunda kaldı.
Axie Infinity’e gelecek olursak, bu oyunun iki tokenlı şekilde devreye girmesiyle GameFi / Play-to-earn oyunu haline gelerek, bundan sonraki süreçlere çok büyük bir katkı sağladı.
-AXS (Axie Infinity Shards) oyunun yönetim simgesi
-SLP (Smooth Love Potion) oyunun oyun/yardımcı tokenı
GameFi / P2E’de tokenların ortaya çıkışı, oyuncuların, daha sonra sabit paralar gibi diğer kripto para birimleriyle takas etmek için kullanılabilecek ve daha sonra onları fiat para birimleriyle takas edilebilecek olan, kripto para oyunlarında beceriye ve güce dayalı olarak token kazanabilecekleri anlamına geliyordu.
O zamandan beri, onlarca hatta yüzlerce blockchain oyun projesi sahneye çıktı ve alan hâla GameFi ve P2E olmanın tam olarak ne anlama geldiğini keşfetmeye devam ediyor.
Oyunlar İle NFT’lerin Birleşmesi
Oyuncular kripto para oyunlarını oynamaya başlamak için genellikle bir karakter NFT’si satın alırlar. Karakter NFT’leri, oynamaya başlamak için bir bilet gibi oyun erişimi sağlar.
Bunun yanında silahlar, iksirler, kozmetikler, ekipman ve daha fazlası gibi oyun içi varlık NFT’leri de geliştirilmektedir. Bu oyun içi varlık NFT’leri genellikle karakter NFT’nize güç veya stil artışı şeklinde yükseltmeler sağlar.
İlginizi çekebilir: NFT Nedir?
Daha yakın zamanlarda, metaverse arazi, kullanıcıların kaynak çıkarabilecekleri veya diğer oyunculara kullanmak üzere kiralayabilecekleri, mini bir oyun içi ekonomi yaratmak için yapılar inşa edebilecekleri bir arazi NFT’si satın alabilecekleri sistem devreye girdi.
Şimdi ise sahneye yeni çıkan ve oldukça ses getiren MetaDerby, oyunculara oyun yarışı, ödül kazanma, üreme, özel oyun modları ve daha fazlasının eksiksiz özellik paketine erişim sağlayan Yarış Atı NFT’leri biçiminde karakter NFT’leri sunmaya başladı.
Proje aynı zamanda oyun içi donanım NFT’leri ve bu yıl içinde piyasaya sürülecek olan metaverse arazileri geliştiriyor.
Oynaması Ücretsiz Konsept
GameFi / P2E’ye daha yeni bir ekleme yapılmış oldu. Bu, kullanıcıların ücretsiz olarak kripto para oyunları oynamaya başlayabilecekleri ücretsiz oynama modelinin ortaya çıkışıdır. MetaDerby gibi oyunlar, kullanıcılara projenin Discord ve Twitter‘ını takip etmek gibi birkaç sosyal medya görevini tamamladıktan sonra ücretsiz olarak oynamaya başlama şansı sunuyor.
Oynaması ücretsiz ve kazanarak oyna modellerinin bir kombinasyonu, kullanıcılara ücretsiz olarak oynamaya başlama ve hatta bu ücretsiz oyun girişinden oyun tokenları kazanma şansı sunuyor.
Oyun İçinde Kullanılan Tokenlar
GameFi / P2E projelerinin, oyuncuları ödüllendirmek için kullanılan tokenları bulunuyor. Oyuncular, genellikle oyun içinde çeşitli kullanımlara ve açık pazardaki yardımcı programlara sahip olan projenin oyun tokenı kazanabiliyorlar. Bu tokenların oyun içi yaygın kullanım alanları ise şunları içeriyor:
- Oyun içi varlıkların/NFT’lerin satın alınması
- Yarışlara, turnuvalara, maçlara giriş
- Oyun içi pazarlarda, mağazalarda ve ticaret tesislerinde diğer oyuncularla değiş tokuş yapmak
- Yönetim oylaması
Birçok kripto para oyun projesinin hem bir yönetişim tokenı hem de bir oyun/yardımcı program tokenı yayınlamasıyla, çift tokenlı modellere giderek daha popüler hale geliyor. Yönetim tokenları genellikle sınırlı bir arza ve kapsamlı kullanım durumlarına (stake, yönetişim) sahipken, oyun/yardımcı tokenları ise oyun içi para birimi olarak kullanılıyor.
Hem yönetim hem de oyun/yardımcı tokenlar oyundan çıkarılabilir ve diğer tokenlar için kripto para borsalarında işlem görebilir.
MetaDerby Hakkında
MetaDerby, play-to-earn (oyna-kazan) mantığı ile çalışan, yani herkesin oyun oynayarak token kazanabileceği bir metaverse at yarışı oyunudur. Başka bir tanımla MetaDerby, metaverse’teki ilk başlangıç sermayesi olmadan kazandıran at yarışı temalı oyna-kazan oyunu. Bununla birlikte Avalanche’taki ilk at yarışı oyunu olmakta.
Oynaması ücretsiz olan MetaDerby, at yarışı oyun deneyimini yeniden tanımlıyor. Örneğin “yarat-kazan arazi sistemi”, “merkeziyetsiz finans (DeFi) staking” ve “NFT pazarı”nı içeren blok zinciri tabanlı entegrasyonu ile oyunu oyuncular için erişilebilir ve kârlı hale getiriyor.
İlginizi çekebilir: NFT Nedir?
Oyun içerisinde yer alan yarış atları, genotiplerine göre sınıflara ayrılıyor. Örneğin, Sınıf 1 en güçlü olanı iken Sınıf 5 en zayıf at olarak tanımlanıyor. Bu atlar, günlük yarışlarda veya haftalık olarak düzenlenen turnuvalarda kendi sınıfları içinde yarışacaklar.
Oyun içinde yer alan atlar aynı zamanda derecesine göre de ayrılmaktadır. Örneğin bir atın temel derecesini belirlemeye yardımcı olan dört ana özellik bulunuyor: Nesilleri, Süratları (hız), Hızlanmaları ve Saldırganlıkları.
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu içerik sponsorludur.