Mina Protocol Nedir?

Mina Protocol, katılımcılarıyla beraber güçlenen, dünyanın en hafif ve en erişilebilir blok zinciridir.

Mina Protocol

Mina Protocol

Mina Protocol, katılımcılarıyla beraber güçlenen, dünyanın en hafif ve en erişilebilir blok zinciridir. Günümüzde, Bitcoin ve Ethereum gibi mevcut kripto para birimleri yüzlerce gigabayt veri saklıyor ve zaman geçtikçe de bu kripto para birimlerinin blok zincirlerinin boyutu artıyor. Ancak Mina Protocol ile kullanım ne kadar büyük olursa olsun, blok zinciri her zaman aynı boyutta kalıyor. Bu özelliği sayesinde de Mina Protocol katılımcıları, ağı hızlı bir şekilde senkronize edip doğrulayabiliyor.

Bu özellik, bir tür kriptografik kanıt olan zk-SNARK’lar sayesinde mümkün olmuştur. Bir Mina “node”u (düğümü) her yeni bir blok ürettiğinde, bloğun geçerli olduğunu doğrulayan bir SNARK “proof”u (kanıtı) da üretir. Nodelar, tüm zincirin aksine küçük “proof”u saklayabilir. Mina Protocol, blok boyutları hakkında endişelenmenize gerek kalmadan, ölçekte merkezi olmayan bir blok zinciri sağlar.

Mina Protocol, kullanıcılarına PoS (hisse kanıtı) özelliğiyle beraber limitsiz bir blok üreticisi sayısı sunuyor. Bu sayede de, kendine has merkeziyetsiz yapısıyla beraber Mina Protocol, blok üreticisi sayısının sınırsız bir şekilde artmasıyla daha güvenli ve daha dayanıklı bir hale geliyor. Ayrıca, BisonTrails, Figment Networks ve Spark Pool gibi blok üreticileri de Mina Protocol üzerinde profesyonel olarak çalışan blok üreticileri olarak yer alıyor.

Blok üreticileri ve SNARK üreticileri

Mina Protocol üzerinde node çalıştırıp, ağı daha güvenli hale getirmek isteyen katılımcılar, diğer blok zincirleri için gerekli olan pahalı bilgisayarlara ya da donanımlara ihtiyaç duymuyor. Mina Protocol düşük boyutlu bir blok zinciri olduğu için katılımcılar hızlıca bağlanarak zinciri onaylayabiliyor. Katılımcı sayısı artsa bile düşük boyutlu kriptografik sistemiyle zincir her zaman kullanıcılar için erişilebilir kalıyor.

Ayrıca, dApp (merkeziyetsiz uygulama) geliştirmek isteyen kullanıcılar SNARK tabanlı merkeziyetsiz uygulamaları Mina Protocol üzerinde geliştirme şansına sahip. SNARK sayesinde de geliştirilen merkeziyetsiz uygulamalar doğrulanabilir, gizli ve ölçeklenebilir oluyor.

Protokolünü ve topluluğunu geliştiren katılımcılara Mina “token”ı veren Mina Protocol, katılımcılarına çeşitli hibe imkanı sağlıyor. Katılımcılar kendi projelerine göre protokol geliştirmeye katkıda bulunabilir ya da dilerlerse topluluk için çalışmalarda bulunabilir.

Mina Protocol Teknolojisi

Mina Protocol, blok zincirindeki katılımcıların sorumluluğundadır. Merkeziyetsiz yapısıyla ağ üzerinde bir aracı olmadan işlemler gerçekleştirilir. Düşük boyutlu verileri kontrol etme imkanı sunan protokol, bu özelliğiyle beraber katılımcıların çokluğuyla daha merkeziyetsiz ve daha güvenli bir hale gelir. Çok sayıdaki katılımcının zincire erişebilmesinin bu denli kolay olması da zk-SNARK sayesinde gerçekleşir.

zk-SNARK Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blok zincirindeki tüm bilgileri göndermek yerine zinciri küçük boyutta anlık ekran görüntüsü olarak kaydeden zk-SNARK, kendinden bir sonraki bloğun ekran görüntüsünü bir öncekinin arkasına koyar. Bu sayede de zincir sonsuz ve büyük miktarda veri içerse bile ekran görüntüleri sabit boyutlu kalır. Küçük boyuttaki ekran görüntüleriyle de Mina Protocol, dünyanın en hafif blok zinciridir.

MINA Token Ekonomisi

MINA, Mina blok zincirinin yerel varlığıdır. Mina blok zincirinde bloklar oluşturmak ve yeni bloklar üretmek için MINA “token”ı gerekli kılınmıştır.

MINA, arz sınırı olmayan enflasyonist bir “token”dır. Tüm token sahipleri, enflasyonun orantılı yüzdesini almak için herhangi bir kilitleme gerekmeden pay alabilir. Lansman sırasında dağıtılan ve 8 yıl boyunca tamamen açılacak olan toplam 1 milyar MINA “token”ı vardır. Ana ağın ilk yılında kilitli hesaplar, yıllık %12 enflasyonu hedefleyen blok ödülü alacaktır. Enflasyon oranı zamanla azalacak ve sonunda %7’de sabitlenecektir. Ana ağın ilk 15 ayı boyunca, kilidi açılmış hesaplar, kilitli hesapların aldığı blok ödüllerinin iki katına kadar alacaktır.

MINA token ekonomisi

MINA Token Fiyatı

Bu içeriğimiz yazılırken CoinMarketCap verilerine göre borsalarda son 24 saatte yaklaşık %22 fiyat artışıyla $2.95 fiyatıyla işlem gören MINA, dolaşımdaki 191.916.918,84 MINA “token”ı arzıyla da kripto para piyasasında yer alıyor. MINA “token”ının son 24 saatteki işlem hacmi ise yaklaşık $220 Milyon.

Mina grafiği

MINA “Token”ı Nereden Satın Alabilirim?

MINA token satın almak isteyen kullanıcılar OKEx, Huobi, Binance, Gateio, Coinlist ve Kraken borsalarında bu işlemi gerçekleştirebilir.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
1 hafta önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
1 hafta önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
1 hafta önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
1 hafta önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain
Exit mobile version