Muhabbit

Muhabbit ve Minterest AMA Etkinliği Gerçekleşti!

Muhabbit Telegram kanalındaki etkinliğimizde, bir lending (borç verme) platformu olan Minterest hakkında merak edilenleri sizler için sorduk.

Ask me anything

Muhabbit telegram AMA minterest

Minterest AMA etkinliğimiz bugün (31.01.2022) Muhabbit Telegram kanalında gerçekleşti. Bir lending (borç verme) platformu olan Minterest’in COO’su Kyn Chaturverdi konuğumuz oldu.

Etkinliğimiz iki turdan oluştu. İlk turda, Muhabbit ekibi olarak Kyn Chaturverdi’ye 5 adet soru yönelttik ve cevaplarını aldık. İkinci turda ise Muhabbit Telegram grubu üyelerinden gelen sorulardan 7 tanesi Kyn Chaturverdi tarafından cevaplandı. Cevaplanan 7 sorunun sahibi, etkinlik ödülü olan 100 çekiliş biletini kendi aralarında paylaşacaklar. Ayrıca en beğenilen 2 soruya da birer adet NFT, Minterest tarafından hediye edilecek.

Yöneltilen sorular ve Kyn Chaturverdi’den gelen yanıtlar haberimizde sizlerle.

İlk Tur: Muhabbit’ten Gelen Sorular

Minterest kendisini diğer lending (borç verme) platformlarından işlevsellik olarak nasıl ayırıyor?

Evet şöyle ki Minterest çoğunuzun bildiği gibi merkeziyetsiz bir lending protokolü. Minterest’i diğer lending protokollerinden ayıran şey benzersiz bir ekonomik model kullanıyor olması. Minterest protokolü elde ettiği değerin yüzde yüzünü kendisinde tutuyor.

Bununla Minterest; değer yakalama ve likidite madenciliği ile Minterest kullanıcılarına maksimum fayda sağlamayı hedefliyor. Minterest tüm bunları oto-likidasyon, oto-geri alım mekanizması, uzun dönemli yönetişim katılımcılarına sadakat ödülleri ve portfolyo analiz araçları gibi inovatif yöntemler kullanarak yapıyor.

Minterest bu tip özellikleri uygulayarak da kullanıcıların network’ten mümkün olan en iyi verimi almasını sağlıyor.

Diğer çözümler yerine neden Moonbeam’i seçtiniz?

Polkadot’ta EVM uyumlu bir parachain olan Moonbeam’i seçtik çünkü Minterest’e çok önemli avantajlar sağlıyor.

İlk olarak, Moonbeam’e MetaMask’ın tamamen entegre oluşu ile Minterest’in lansmanı, Ethereum DeFi kullanıcıları için hiç görülmemiş bir cüzdan deneyimi sağlayacak. Lansman aşamasında Ethereum’un uyumlu olması protokol için önemli bir avantaj çünkü çoğu kullanıcı DeFi’ı Ethereum ile tanıdı. Bunu sürdürmek istiyoruz.

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

İkinci olarak ve belki daha da önemli olanı, Moonbeam’de işlem ücretlerinin Ethereum’a kıyasla çok daha ucuz olacak olması. Onlarca veya yüzlerce dolar olmayan işlem ücretleri protokole daha fazla kullanıcının kolaylıkla katılmasını sağlayacak.

Son yıllarda Ethereum kullanıcılar için oldukça can sıkıcı oldu. İşlem ücretlerinin daha düşük olduğu bir platform, mantıklı bir yaklaşım.

Tokenomics’in (token ekonomisi) biraz değiştiğini görüyoruz. Bize biraz daha detaylı olarak, hangi grupların tokenlarının vesting’de olduğunu ve kimlerin nasıl vesting olmadan Minterest tokenlara erişebileceğinden bahseder misiniz?

Minterest tokenomics’inde çok büyük bir değişiklik olmadı. Değişen tek şey Liquidity Bootsrapping Protocol (LBP) ve topluluk alokasyon etkinlikleri katılımcılarının vesting olmadan MNT tokenlarına erişebilecek olmaları. Bu onların likiditeye katılma ve stake etmeleri için harika bir olanak. Bu şekilde devamlı ve güzel bir şekilde gelir elde edecekler. Geri kalan yatırımcıların ise tokenlarının yavaş yavaş kilitleri açılacak ve zamanla tamamen serbest kalacaklar.

MNT stake edenler için öngördüğümüz kazanç, protokolün ilk aylarında %300-500 aralığında olacaktır. Dolayısıyla, yaklaşan liquidity bootstrapping pool’da (LBP) ve şu anda devam etmekte olan topluluk alokasyon etkinliğimizde katılımcılar ve MNT’yi satın alanlar için büyük bir potansiyel mevcut.

Bu görsel staking’in mekanizmasını ve MNT tokenların nasıl kazanıldığını ifade eden bir görsel. Dileyen arkadaşlar buna göz gezdirebilirler.

MNT tokenlarımızı aldığımızda, tokenlarımızı stake etmeli veyahut likidite sağlamalı mıyız?

Bu tamamen size bağlı. Staking de likidite katılımı da olabilir. Riskleri ile beraber getirisi de o anki koşullar ile ilgili.

Minterest NFT’lerinden biriyle likidite sağlamak, aslında size önemli APY artışları sağlayacaktır. Topluluğa bu getiriler hakkında bir fikir sağlamak için basit bir hesaplama aracı geliştirdik. Web sitemizden bakabilirsiniz.

NFT satışınız olacak mı? Ya da tüm NFT’ler LBP katılımcılarına mı dağıtılacak?

3 bin adet NFT, topluluk alokasyon etkinliği katılımcılarına yatırım miktarlarına göre dağıtılacak. En çok yatırım yapan kişi ise Satoshi NFT’sine sahip olacak. Sırasıyla geri kalan 3 bin en büyük yatırımcıya, 3 bin adet NFT verilecek. NFT satışı yapılmayacak ama kazanılan NFT’ler ikincil marketlerde sahipleri tarafından satışa sunulabilecek.

NFT’lerimiz hakkında biraz daha bilgi vermeme müsaade edin. Bu infografik, NFT’lerin sağlayabileceği APY artışları için bir fikir sağlayabilir. Sadece bir NFT tutmak ve likidite sağlamak için size %20-50 arasında daha fazla MNT kazandırırlar.

Ayrıca blockchain ekosisteminde en etkili 100 kişiden oluşan NFT galerisinin tamamına buradan göz atabilirsiniz. https://minterest.com/nft-gallery

İkinci Tur: Katılımcı Soruları

Liquidity Bootstrapping Protocol (LBP) ve topluluk alokasyon etkinliği (CAE) arasındaki fark nedir? Bunu biraz daha açabilir misiniz?

LBP etkinliği Minterest’in halka arz etkinliğidir. Alokasyon etkinliğini ise topluluğun havuzu oluşturması olarak düşünebilirsiniz. Bu oluşturulan havuz ile LBP’de insanlar MNT token satın alabilecekler.

Topluluk alokasyon etkinliği, insanların LBP’ye katılabilmelerini sağlayan giriş bileti oluyor bir yerde. Yüksek oranda ETH işlem ücretlerinin önüne geçiliyor ve mümkün olan en düşük fiyatlar sağlanıyor.

Bu etkinliğe katılmak isteyenler minterest.com a girebilir ve “Whitelist Now” butonuna tıklayabilirler. Kabaca 60 saat kadar açık kalacak ve Minterest açıldığında MNT token kazanmak için 500 USDC alokasyon imkanı sunulacak.

Herkese “eşit ve adaletli bir finans” sağlıyoruz derken neyi kastediyorsunuz? Bunu nasıl yapacaksınız?

Eşit ve adil, blockchain’in temelinde yer almaktadır. Herkes memnuniyetle kabul edilir, tüm raporlar paylaşılır.

Minterest protokolü, geri alım motorunun bir parçası olarak alınan işlem ücretleri yoluyla elde ettiği gelirlerin %100’ünü topluluğu ile paylaşır. Minterest Labs bu değerin hiçbirini tutmaz. Eşit ve adil derken kastettiğimiz şey buydu.

Token değerinizi artırmak ve yatırımcıyı çekmek için token yakımı yapma planınız var mı?

Token yakma gibi bir planımız yok. Bize göre aslında token yakma işlemi yapay bir çözümdür. Bu şekilde arz azaltılır ama dizaynda düzenlemeler yaparak talebi artıracak bir çözüm aranmaz.

Minterest ile, protokolümüz ile token değerimizi artıracağız. Toplanan işlem ücretleri ile bunu yapacağız. İşlem ücretleri ile buy-back (geri alım) yapılacak ve holder’lara bu alınan MNT tokenlar geri dağıtılacak. Minterest’te daha fazla likidite; daha fazla MNT satın alınması demek ve bu bizi daha çok APY oranlarına kavuşturacak ve talep de bu şekilde artmış olacak. Biz token yakmıyoruz, dizayn olarak talebi artırıyoruz.

Bugün biliniyor ki DeFi alanında en zor şey projelere likidite sağlamak. Bize ekibinizin bu zorluğun üstesinden nasıl geleceğini açıklayabilir misiniz? Bunun için ne gibi geliştirmeler yapıyorsunuz?

Doğru teşvik olmadan likidite sağlayıcılarını çekmenin zor olduğu konusunda haklısınız. Minterest’in tasarımı burada önem kazanıyor ve ayrıca marketing de anahtar noktalardan biri. Bu şekilde topluluğumuza ulaşıyoruz ve ekosistemde kendimizi tanıtıyoruz.

Bir diğer nokta ise, BD ekibimiz aracılığıyla LBP etkinliğini başlatmamız. Lansmanımızın ilk aşamalarında Minterest’e dahil olmaları için bir dizi yatırımcı ve likidite sağlayıcısı ile birlikte çalışıyoruz.

Ve son kısım entegrasyonlarla ilgili. Moonbeam ve Polkadot ekosistemlerinin her parçasına entegre olmak istiyoruz. Bu, Minterest’in farkındalığını artırarak ekosistem için değerli bir yardımcı program olma olasılığını artırıyor.

Minterest’in “elçilik” programını yeni başlattığını anlıyorum. Bu programa dahil olabilmek için ne yapmam gerekir? Program hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?

Bir elçilik programımızın olduğunu bilmeniz çok güzel! Bir pilot program oluşturduk ve topluluk üyelerimizden oluşan bir grup kurduk. Bu insanlar bizim projemizi çok güzel temsil ediyorlar. Henüz resmi bir gereklilik listemiz yok ancak topluluktaki diğer insanlara yardımcı olmak şimdilik yeterli. Bunu yaptığınızda ekibimiz bunu anlar ve size ulaşır.

5 milyon dolar değerinde MNT token havuzu oluşturduğunuzu görüyorum. Bu varlığın ne kadarı LBP için, ne kadarı da topluluk alokasyon etkinliği için ayrılacak?

Evet, burada yaşadığınız kafa karışıklığını anlayabiliyorum.

Şöyle ki,
– 5 milyon dolarlık MNT’nin tamamı LBP için tahsis edilmiştir.
– CAE için gerçekte hiçbir token tahsis edilmez.

Peki nasıl çalışıyor?
LBP, Minterest’in halka arz aracı olmaktadır. Dolayısıyla CAE hakkında şöyle düşünebilirsiniz: CAE, Minterest’in LBP’de MNT tokenlarını satın almak için topluluğun fonlarını bir araya getirmesidir.

DeFi platformlarında riskler genellikle akıllı kontratlardan kaynaklanıyor. Akıllı kontratınızın denetimi gerçekleştirildi mi? Hacklenmeyi engellemek için nasıl bir güvenlik önleminiz var? Minterest node ve akıllı kontrat yönetimini nasıl yapıyor?

Minterest, elimizden geldiğince güvenli olacak şekilde tasarlanıyor. Amacımız, likidite sağlayıcılarının Minterest’e geldiklerinde akıllarında hiçbir soru işareti olmaması.

Minterest’i güvenli ve emniyetli hâle getirme yaklaşımımızı doğrulamak için, geliştirme sürecinin standart bir parçası olarak kabul edilen kapsamlı bir “sürekli güvenlik denetim programımız” var. İlk denetimimiz şu anda gerçekleşiyor, bununla birlikte yalnızca alandaki en iyi güvenlik denetim firmalarıyla çalışıyoruz.

Buna ek olarak, Minterest’in işlevlerinin ekonomik yönünü anlamamıza yardımcı olacak kurum içi bir “veri bilimci” ve “modelleyici” ekibimiz var. Minterest’i diğer protokollerle birlikte kullanırken, “hacklenme olayları” ve olası ekonomik istismarlar gibi olasılıkları da dikkate alıyoruz.

Son olarak Minterest, en kötü durum senaryolarıyla bile başa çıkmak için ayrılmış rezervlere sahip olacak. Bu da bir sigorta fonu olarak düşünülebilir.

Muhabbit ekibi: Sorularımız tamamlandı, başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak topluluk alokasyon etkinliğimizden bahsetmek istiyorum.

Yukarıda da bahsettiğim gibi, yaklaşık olarak 60 saat içerisinde alokasyon etkinliğimiz katılımcılarımız için açık kalacak. Kişi başı 500 USCD karşılığında MNT token alokasyon hakkı kazanacaksınız. Minterest.com a girip “Whitelist Now”a bakabilirsiniz.

Topluluk alokasyon etkinliği, 8-11 Şubat tarihlerinde düzenlenen temel halka arz etkinliğimiz olan Minterest LBP’nin bir uzantısıdır. Perakende yatırımcıların LBP’lere katılmak için karşılaştıkları gerçek zorluklar nedeniyle CAE’yi tutmaya karar verdik.

– Gas yoğunluğu: etkinlik Ethereum ağında gerçekleştiği için gas yoğunluğu yüksek olmaktadır.
– Ne zaman satın alınır: LBP’ler bir ters açık artırma süreci olduğundan, fiyat sürekli hareket eder, bu nedenle tokenların ne zaman satın alınacağını anlamak zor olabilir.

Topluluk alokasyon etkinliğinde, Minterest tüm işlem ücretlerini kaldırıyor ve mümkün olan en iyi geliri sunuyor. Deposit edecekler LBP’de en düşük fiyatlardan MNT alabilecekler.

Daha fazla sorunuz varsa bizimle ilgili tüm linkler burada, katılabilirsiniz.

Website: Minterest.com
Twitter: Twitter.com/Minterest
Whitepaper: https://minterest.com/whitepaper
Technical Paper: https://minterest.com/technical-paper
Discord: https://discord.com/invite/9hcTvuDUGG

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version