NFT Mint Nedir? NFT Mining Nasıl Yapılır?
Bir NFT, nadirliği korumak, dijital ve gerçek dünya varlıklarının sahipliğini oluşturmak için en ideal yöntemlerden biridir.
Bölünemez “token”lar veya NFT’ler, daha geniş bir kitleye hitap eden ve kripto para meraklılarının ötesindekileri de cezbeden, en gelişmiş kripto para ve blok zinciri konseptinden biridir.
Bu tür “token”ların inanılmaz şekilde değerlenmesi, yatırımcıları, dijital koleksiyoncuları ve içerik oluşturucuları aynı şekilde NFT mint etmek için ilgilendirmeye devam ediyor.
Bu içeriğimizde, kendi NFT’sini mining etmek isteyen NFT meraklılarının sorularına cevap olacağız.
Neyse ki, bir NFT mining etmek hayal ettiğiniz ya da düşündüğünüz kadar teknik ve zor değil. Temel bilgisayar becerileriyle herkes kendi NFT’sini mint edebilir. Ancak öncelikle, NFT hakkında temel bilgilere sahip olmanızı öneririz.
NFT Nedir?
Günümüzde sürekli olarak gelişen küresel dijitalleşme, dijitalleştirilmiş sanat eserleri ve koleksiyon ürünlerine olan merakın ve talebin de artmasına altyapı sağladı.
Blok zinciri teknolojisinin, kanıtlanmış bir sahiplik ve doğrulama sağlayıcısı işlevleri, dijitalleştirilmiş ve nadir bulunan öğelerin blok zinciri üzerinde giderek artan bir şekilde geliştirilmesinde önemli bir etken oldu. Bu etken de NFT’lerin patlamasına neden oldu.
Bir NFT, bir “token”ın benzersizliğini belirlemek için farklı bir token standartı kullanır. Basit bir anlatımla da görünüşteki benzerliklere rağmen, diğer “token”lardan farklı bir standart kullanır.
Blok zincirinin değişmez olması ve şeffaflığı, bir NFT’nin, orijinal yaratıcının, mevcut sahibin ve diğer benzersiz tanımlayıcıların takip edilmesine olanak sağlar. Tüm bu ayrıntılar halka açık bir defterde tutulur ve manipüle edilemez.
Bir NFT, nadirliği korumak, dijital ve gerçek dünya varlıklarının sahipliğini oluşturmak için en ideal yöntemlerden biridir.
Bu nedenle birçok sanatçı, ünlü ve dijital koleksiyoncu giderek NFT’leri benimsemeye başlamıştır.
İçerik oluşturucuları için NFT, sanat, müzik, video ve benzer satışlardan kazanç elde etmenin geleneksel yöntemlerinde bulunmayan bir esneklik düzeyi sunar.
NFT sayesinde bir içerik oluşturucu aracı bireylerden ya da kurumlardan kaçınabilir ve küresel pazara doğrudan erişebilir. Siz de çalışmanızın NFT versiyonunu mint edip bir NFT pazarında satışa sunarak kazanç elde edebilirsiniz.
Ayrıca, NFT’lerin bir diğer özelliği de bir NFT’nin sahipliği değiştiğinde NFT’nin yaratıcısına komisyon ödenmesine izin verir. NFT oluşturucuları, sanat eserinin veya dijital öğenin sonraki satışlarından pasif gelir elde etmek için bir telif hakkı programlayabilir.
Dijital koleksiyoncu olarak NFT’ler, sahte ürünleri önlemek ve satın alınan dijital öğelerin sahipliğini korumaya karşı bir sistem sağlar.
Günümüzde birçok yatırımcı, NFT olarak satın alınan bir öğenin kopyalarını oluşturmanın olası olduğunu iddia etse de, dijital cüzdanınızda tutulan bir NFT’nin orijinalliğinin korunması size ekstra kazanç sağlar.
Örneğin, dünyaca ünlü bir markanın çantasının sahtesi, orijinal ürünün değerini düşürmediği gibi, bir NFT’nin sahtesi de orijinal ürünün değerini düşürmez.
NFT Nasıl Mint Edilir?
NFT mint etmek isteyenlerin öncelikle nerede ve nasıl sorularına cevap bulması gerekir. Nerede sorusuna cevap bulmak isteyenler için birkaç seçenek bulunuyor.
Ethereum, Binance Smart Chain, Dapper Laps, Tron, Tezos, Cosmos gibi blok zincirleri NFT standartını destekleyen blok zincirleri arasında yer alıyor.
NFT’nizi yukarıda listelenen blok zincirlerinden herhangi birinde mint ettikten sonra bunları başka blok zincirlerinde transfer etmek veya satmak neredeyse imkansızdır.
Bu nedenle, her bir blok zincirinin NFT ekosisteminin artılarını ve eksilerini araştırmak için zaman ayırmanızı öneririz. Biz bu içeriğimizde, Ethereum blok zincirindeki NFT mining adımlarını inceleyeceğiz.
Günümüzde Ethereum, NFT’ler için en popüler blok zinciridir. Ethereum’u, işlem ücretleri konusunda daha düşük işlem ücretleri sunan Binance Smart Chain takip ediyor.
Başka bir deyişle, Ethereum ve Binance Smart Chain, NFT’ler için en büyük pazarlara ev sahipliği yapıyor.
Ethereum blok zinciri, OpenSea, Rarible ve Mintable dahil olmak üzere zengin bir NFT platformuna sahip. Binance Smart Chain’e özel NFT pazarlarında ise BakerySwap, Juggerworld ve Treasureland yer alıyor.
Ethereum’da NFT Mining Nasıl Yapılır?
Ethereum blok zinciri üzerinde bir NFT mint etmek oldukça kolaydır.
Ethereum blok zinciri üzerinde NFT mining için ihtiyacınız olan tek şey, NFT’leri destekleyen bir Ethereum cüzdanı ve Ethereum odaklı NFT pazarında bir hesaptır. MetaMask ve Trust Wallet, NFT’lerle uyumlu cüzdanlar arasındadır.
Biz bu içeriğimizde, Ethereum blok zinciri üzerinde NFT mining sürecini OpenSea platformundan açıklayacağız ve cüzdan olarak MetaMask’ı kullanacağız.
OpenSea’de NFT mining yapmadan önce MetaMask üzerinde bir Ethereum adresi veya cüzdan oluşturmuş olmanız gerektiğini unutmayın.
OpenSea’de NFT Mining Nasıl Yapılır?
OpenSea platformunda, web sitesinin sağ üst köşesindeki “Create” butonuna tıklayın ve açılan pencerede MetaMask cüzdanınızı bağlayın.
MetaMask cüzdanınızı bağladıktan sonra, ses, gif, sanat eseri veya desteklenen diğer dijital öğeler için dosyayı yükleyin. Dosyanızın adıyla beraber açıklamasını ekleyin ve sayfanın en üstüne bir başlık resmi yükleyin.
Ekstra özelleştirmeleri de tamamladıktan sonra, NFT’yi mint etmek için “Create’e tıklayın.
“Create” butonuna tıkladıktan sonra cüzdanınızda NFT’nin oluşturulmasını onaylamanız gerekir. Onaydan hemen sonra, NFT’niz cüzdanınızda görünür.
NFT’nizi oluşturduktan sonra, “Edit” butonuna tıklayarak oluşturduğunuz NFT’yi OpenSea NFT pazarında listeleyebilirsiniz.
Ayrıca bu sayfa, sizi ödeme olarak almak istediğiniz ERC-20 “token”ı seçebileceğiniz ve bir telif maddesi koyabileceğiniz sayfaya yönlendirecektir.
Gördüğünüz gibi, NFT mining işlemi, neredeyse bir borsada hesap oluşturmak ya da online yemek siparişi vermek kadar kolay!
Siz de NFT oluşturmak ister misiniz?
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri