Muhabbit

Nick Szabo Kimdir?

Dijital para ve bilgisayar protokolleri ile ilgili çalışmaları ile yakından tanınan Nick Szabo’nun kimi zaman Bitcoin’in yaratıcısı olduğu da iddia edilmiştir.

Nick-szabo-Muhabbit

Nick-szabo-Muhabbit

Nick Szabo, bir bilgisayar bilimcisi olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda bir yazar olan Szabo, George Washington Üniversitesi’nde hukuk profesörlüğü de yapmıştır. Dijital para ve bilgisayar protokolleri ile ilgili çalışmaları ile yakından tanınan Nick Szabo’nun kimi zaman Bitcoin’in yaratıcısı olduğu da iddia ediliyor.

Nick Szabo’nun Neden Bitcoin’in Yaratıcısı Olduğu Düşünülüyor?

1990’lı yıllardan itibaren dijital bir varlık oluşturmak için çalışmalarını sürdüren Szabo, 2005 yılında Bitcoin’in ilk örneği olarak gösterilen Bit Gold’u yaratmıştı. Dijital mimarisi ve RPOW algoritması ile Bitcoin’e oldukça benzeyen bir girişim olan Bit Gold maalesef Bitcoin’in popülaritesine ulaşamamıştı. Bitcoin benzeri şekilde kişiden kişiye fon transferi için kullanılabilen Bit Gold’un maksimum bir arzı ise bulunmuyordu. Bu noktada Bitcoin’den farklılaşan Bit Gold, Hal Finney tarafından ortaya konan RPOW (reusable proof of work) kullanmaktaydı.

Kriptografik yapısı ile işlemleri şifreleyebilen Bit Gold’un Bitcoin’den farklı kılan özellikleri ise double spending (çifte harcama) ve işlem doğrulama kontrollerinin halen merkezi bir server tarafından gerçekleştirilmesiydi. Bu noktada Bit Gold, Bitcoin’in bir önceki versiyonu olarak da tanımlanabilir.

Akıllı Kontratlardan Bahsetti

1993 yılında ilk defa “Akıllı Kontrat” tanımlamasını kullanan Szabo, bugünkü Ethereum ve diğer akıllı kontrat platformlarının temelini oluşturan yapıdan ve sözcükten bahsetmişti. Akıllı kontratlar ile birlikte dijital ortamda hukuksal ve iç içe geçmiş iş anlaşmalarının yürütülebileceğine inanan bilim adamı, tüm işlemlerin dijital ortamda da kolaylıkla yürütülebileceğine inanıyordu.

Güvenilir bir üçüncü taraf, var olmayan taraftır.

NICK SZABO

Üçüncü bir doğrulayıcı taraf olmadan sözleşmelerin yürütülebileceğini ve kontrol edilebileceğini düşünen Szabo, tam anlamıyla akıllı kontratların fikir babası olarak gösteriliyor.

Satoshi Olabilir mi?

Hal Finney ile birlikte Satoshi Nakamoto olduğuna dair birçok iddia bulunan Szabo’nun, Finney’in aksine Satoshi Nakamoto ile hiçbir iletişimi bulunmuyor.

Finney, Nakamoto ile olan mailleşmelerini kanıt olarak göstererek Bitcoin’in yaratıcısı olmadığını söylerken, Szabo’nun ilgili forumlarda ya da maillerde Nakamoto ile bir iletişimi bulunmuyor.

2005 yılında yarattığı Bit Gold’un “Whitepaper”ını daha sonra değiştirerek Bitcoin’in ortaya konduğu 2008 yılına çeken Szabo, Bit Gold’un Bitcoin’den sonra çıktığı algısını yaratmaya çalışmıştı. Bu noktada iddiaları kendi üzerinden uzaklaştırmaya çalışan Szabo’nun Bitcoin’in yaratıcısı olduğu iddiaları halen devam etmekte.

Bit Gold

Yazı dilleri incelemelerine göre de Satoshi Nakamoto ile aynı yazım hatalarını yaptığı iddia edilen Nick Szabo’nun isim ve soyisminin baş harflerinin tersi de Satoshi Nakamoto’yu göstermekte.

Sizce Nick Szabo, Satoshi Nakamoto olabilir mi?

Daha fazla Kimdir haberi için: Kimdir?

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version