Muhabbit

Nijerya’nın CBDC Projesi eNaira, Vatandaşlardan Beklenen İlgiyi Göremedi!

Merkez bankası dijital para birimi eNaira’nın kullanımı oldukça düşük seviyelerde kaldı.

Nijerya Finans Genel

Nijerya Finans Genel

Bloomberg tarafından yayımlanan bir rapora göre, Nijerya’nın CBDC projesi olan eNaira’nın kullanımı oldukça düşük seviyelerde kaldı. 211 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip olan Nijerya’da sadece %0,5’lik bir kitlenin, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen dijital para birimini kullandığı belirtildi.

Aslında Nijeryalılar kripto paralara olan ilgileri ile biliniyor. Hatta bölge ile ilgili yayımlanan raporlarda Nijerya, Afrika’nın kripto para benimseme konusundaki en iyi ülkesi olarak tanımlanıyor. Chainalysis tarafından hazırlanan bir raporda, ülke, kripto para benimseme konusunda küresel olarak 11. sırada yer alıyor. Nijerya ile ilgili bir rapor da önde gelen kripto para borsalarından KuCoin tarafından yayımlandı. Raporda, 18-60 yaşları arasındaki Nijeryalı nüfusun %35’inin bu yıl kripto para sahibi olduğu veya kripto para alım satımı yaptığı belirtildi.

İşte Nijerya’nın kripto paraları benimseme konusunda yayımlanan bu raporlara rağmen, CBDC konusunda aynı etkiyi yaratamaması uzmanlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Bloomberg, konu ile ilgili raporunda, bu durumun oluşmasına, geçtiğimiz yıl kripto paralar konusunda atılan olumsuz adımları ve yetkililerin net açıklama yapmamasına bağlıyor. Bu nedenle de Bloomberg, Nijeryalıların kafalarının karıştığını ve temkinli davrandıklarını belirtiyor.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yılın şubat ayında Nijerya Merkez Bankası, bankaların kripto para borsalarına hizmet vermesini yasaklamıştı. Ardından da bu alana olan ilgisi azalan vatandaşları, resmi olarak çıkarılan dijital para birimine alıştırmak, Merkez Bankası için de bir zorluk haline geldi.

Tüm bunların yanında Nijerya’nın resmi para birimi olan naira, 2015 yılından itibaren yaklaşık altı kez devalüe edildi. Konu hakkında açıklama yapan ekonomistler de artan enflasyon nedeniyle CBDC’nin benimsenmesinin oldukça zor olacağını belirtti. Hatta gelecek yıl CBDC benimsenme oranının %20 daha da düşebileceği belirtildi.  

Ancak bu verilere rağmen yetkililer eNaira’yı vatandaşlarına benimsetmek konusunda oldukça ısrarcı davranıyor. Bu kapsamda Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele, eNaira projesinin ikinci aşamasına geçildiğini açıkladı. Başkan ayrıca, ikinci aşamada 8 milyon kullanıcıya sunulacak olan CBDC’nin, şu an için 270.000 aktif cüzdan ile yaklaşık 840.000 kullanıcıya sahip olduğunu da sözlerine ekledi. 

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için hesabımızı takip edebilirsiniz: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version