Muhabbit

Nissan’ın Eski CEO’su Kaçıranlara Servet Dağıttı!

Eski Nissan CEO’su Lübnan’a kaçabilmek için servet ödemiş!

Nissan

Aralık ayında Japonya’daki ev hapsinden kaçış yapan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn, kendisini kurtaran ekibe yarım milyon $ değerinde kripto para ödedi.

Mahkemeye başvuruda bulunan ABD savcılarının söylediklerine göre, Ghosn’un oğlu, ABD menşeli kripto para borsası Coinbase aracılığı ile 500.000 $ tutarında Bitcoin’i, eski Nissan CEO’sunu kaçırmak için görev alan adamlara ödedi. Görev alanlardan Peter Taylor ve babası Michael Taylor, Ghosn’u bir müzik enstrümanının kutusu yardımı ile kaçırdı ve Osaka’daki Kansai Uluslararası Havalimanı’na kadar taşınmasına eşlik etti.

Ghosn’un Taylor ailesine, Japonya’dan kaçması ve Lübnan’a yerleşmesi ile ilgili hizmetler içi toplamda 1.36 milyon $ ödediği bildirildi. Bu ödemeler, Ghosn’un 29 Aralık tarihindeki büyük firarı ardından, Ocak – Mayıs arasında taksitlere bölünerek yapıldı. Ghosn’un ilk ödeme kapsamında, Peter Taylor tarafından yönetilen bir şirkete 860.000 dolar bağışladığı söylendi.

Taylor ailesi, Japon hükümetinin talebi üzerine Mayıs ayında tutuklanmalarından bu yana ABD’de göz altında tutuluyor. Ghosn ise şu anda Japonya ile iade anlaşmasında bulunmayan Lübnan’da özgür bir şekilde hayatına devam ediyor.

Japonya’dan Kaçış

Ghosn, 2018-2019 yılları arasında Nissan’daki mali suçlamalar dolayısı ile Japonya’da dört kez tutuklandı. Ve bu tutuklanmaların hepsinin sonucu, ev hapsi oldu.

Nissan’ın eski CEO’su, Taylor ailesinin müzikalinden önce, Nisan ayından o tarihe kadar Tokyo’da ev hapsindeydi. Ghosn her ne kadar ev hapsinde olsa da, yakınlarındaki Grand Hyatt otelini ziyaret etmekte serbestti. Ve bu otelde Taylor ailesi ile tanıştı. Sonrasında ise Taylor ailesi, Ghosn’u bir müzik enstrümanı kutusu içerisinde, İstanbul’dan aktarmalı bir şekilde Beyrut’a giden bir özel jete yükledi.

Mt.Gox Olayı İle Benzerlik

Ghosn’un davası, eski kripto borsası Mt.Gox’ın eski CEO’su Mark Karpeles’in davası ile benzerlik gösteriyor.

Her iki yönetici de mali suçlar iddiaları ile Japon yasalarınca suçlanıyordu. Karpeles de, tıpkı Ghosn gibi ülkenin adalet sistemine aşinaydı. Karpeles, Ağustos 2015 senesinde tutuklandıktan sonra, 11 ay kadar göz altında kaldı. Hatta ikili, Ghosn’un Japonyadan kaçmadan öncesinde bizzat tanışıp konuşmuşlardı. Muhtemelen bu konuşmanı içeriği Japonya’dan kaçış planıydı.

Ancak Karpeles, kendini adaletin kollarına bıraktı. Fakat nihai suçlamaya ilişkin son itiraz, Haziran ayında reddedildi.

Son Yazılar

Exit mobile version