Norveç Deniz Ürünleri Birliği, blockchain tabanlı bir takip ve izleme sistemi oluşturmak amacı ile IBM ve Atea ile ortaklık kurdu. Ortaklık, nesnelerin interneti (IoT) üzerine odaklı. Projenin ana odağı ise sürdürülebilir bir şekilde somon üretimi sağlamak.
Beş yüksek kaliteli balık yetiştirme operasyonu, başarılı bir pilot programını geçirmesinin ardından, IBM’in sağladığı Blockchain Transparent Supply teknolojisi ile birlikte pilot programından çıkmaya hazır olduğu bildirildi.
Bildiğiniz üzere Norveç, dünyadaki en kaliteli deniz ürünlerinin bazılarının üretiminden sorumlu. İskandinav ülkesi geçtiğimiz sene 2.7 milyon ton deniz ürünü ihraç etti. Pastadan en büyük pay alan üç müşteri ise tahmin edebileceğiniz gibi Amerika Birleşik Devletler, Rusya ve Çin.
Marka Değerinin Korunması
Norveç‘in balıkçılık endüstrisi, blockchain teknolojisi ile birlikte ulusal markaların kalitesinin sağlanmasının en iyi yol olduğunu düşünüyor. Atea CEO’su Steinar Sønsteby’e göre bu teknoloji, bazı firmaların balıkları Norveç çiftliklerinden getirmiş gibi davranmalarının önüne geçebilir.
Sunulan bu yeni teknoloji ile birlikte, deniz mahsullerinin yüzdüğü alana kalem boyutlarında kameralar yerleştirilecek. Bu kameralar, suyun sıcaklığını -ki bu değişken balıkların büyüme hızı ile doğru orantılı-, orada bulunan balıkların ulaştırılma şeklini ve nasıl yakalandıklarını tespit edecek. Kısaca bir balığın bütün yaşam döngüsü kayıt altında olacak.
Atea, balıkçılık çiftlikleri ile sözleşme imzalanacağını ve IBM’in blockchain çözümünün, IBM Cloud üzerinden çalışacağini açıkladı.
Sønsteby, “hem biz hem de IBM bu iş alanı ile birlikte bir gelir payı elde edecek. İzlenen her bir ton balıktan küçük bir komisyon payı alacağız.” dedi.
Bu teknolojiye veri sağlayacak olan şirketler ise, deniz çiftliklerine somon balığı saplayan bir şirket olan Kvarøy Arctic ve yüksek kaliteli balık yemi tedarikçisi BioMar olarak şimdiden açıklanmış durumda.
Norveç Deniz Ürünleri CEO’su Robert Eriksson “Norveç deniz ürünlerinin kalitesi ile meşhur bir ülkedir. Fakat bu balıkların nasıl yetiştirildiği, nasıl nakliye edildiği veya hangi tür koşullarda depolandığı hakkında bilgiye erişimimiz kısıtlı. Fakat Blockchain teknolojisi ile birlikte her bir balığın nereden geldiğini şeffaf ve takip edilebilir bir şekilde görebileceğiz.” dedi.