Muhabbit

Ocean Protocol Nedir?

Verilerin paylaşılması ve bu verilerden para kazanılmasına olanak tanıyan Ocean Protocol nedir?

Ocean Protocol Nedir Muhabbit

Ocean Protocol, kullanıcıların verileri paylaşmalarına ve bunlardan para kazanmalarına olanak tanıyan açık kaynaklı bir protokoldür. 

Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilen Ocean protokolü, veri setlerine erişimi sınırlamak için ‘datatoken‘ları kullanmaktadır. Bu tokenlar bilgilere erişmek isteyen kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır.

Veri alışverişini kolaylaştırmak için oluşturulan Ocean Protocol sayesinde kullanıcılar, merkezi olmayan Ocean veri paylaşım ağına bağlı Ocean yazılım bileşenlerini kullanarak kendi veri piyasalarını oluşturabiliyor. Böylece veri sağlayıcıları hem gizliliklerini koruyabiliyor hem de kontrolü ellerinde bulundurabiliyor. 

Ocean Token

Ocean Protocol platformunun yerel kripto para birimi olan OCEAN token, çok amaçlı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu token, kullanıcıların hem yönetişime katılmasına hem de verileri alıp satmasına izin vermek için kullanılmaktadır. 

OCEAN token ayrıca platform üzerinde üç ana alanda da kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi Ocean Protocol ekosisteminde bir para birimi olarak, ikincisi  kalite veri tedarikini en üst düzeye çıkarmak ve son olarak staking işlemlerinde kullanılmaktadır.

Token sahipleri Ocean Marketteki verilerini belirli bir süre kilitleyip harcamadan veya transfer yapmadan yapılan yatırımlarla data-token ekonomisine katılabilir, havuz içerisinde bulunan stakerlerla havuz içerisinde likidite sağlayıcıları haline gelmiş olurlar.

Ayrıca Ocean, pazar yerlerinin tarafları birbirine bağlamak ve aralarındaki işlemleri kolaylaştırmak için kendi protokol uygulamasına da sahiptir. Kullanıcılar Ocean ekibi tarafından oluşturulan Ocean Market adındaki platform üzerinden, veri tokenlarının ticaretini de gerçekleştirebilmektedir.

Maksimum arzı 1.410.000.000 adet olan OCEAN’ın şu andaki dolaşım miktarı ise 426.026.837 adettir.

Ocean Protokol Nasıl Çalışır?

Ocean Protokolü, her bir veri tokenının Ethereum blok zinciri ve merkezi olmayan uygulamaları içinde değiştirilebilmesini sağlamak için akıllı sözleşmeler adı verilen özel programlar kullanır.

Ocean, sistemin çalışması için üç ana bileşen üzerinden çalışır. Bunlar: Sağlayıcılar, Tüketiciler ve Ticaret siteleri olarak adlandırılır. Sağlayıcılar ile Data tokenler üretilir ve zincir dışı veri setlerine erişim hakkı elde edilir. Tüketiciler bileşeninde veri taslakları satın alınır ve veri kümelerine erişim sağlanır. Ticaret sitesi bileşeninde ise sağlayıcılar ve tüketiciler birbirlerine bağlanır ve işlemler daha kolay hale gelir.

Ocean Market

Ocean Market, veri tokenlarının basımını ve değişimini kolaylaştırmak için oluşturulmuş otomatik bir piyasa yapıcıdır (AMM).

Katılımcı tarafların teklifleri ve talepleri ile eşleşen geleneksel emir defteri tarzı ticaretin aksine, otomatikleştirilmiş piyasa yapıcılar, her bir işlemin bir dizi akıllı sözleşmeyle sonuçlanmasını sağlayan Uniswap ve Balancer’e benzer bir likidite havuzu koleksiyonu kullanır.

Bir sağlayıcı bir veri belirteci basmak ve yayınlamak istediğinde, tüketicileri ürünleri hakkında bilgilendirmek için bir başlık, açıklama, fiyat ve verilerinin bulunabileceği bir URL dahil olmak üzere birkaç alan belirler ve bunlar daha sonra şifrelenir ve Ethereum’da depolanır.

Bunun sonucunda, tüketiciler bir veri tokenını kullanmaya karar verdiğinde, verilerin şifresi çözülür ve ardından doğrudan pazara bağlı cüzdandan indirilebilir.

Ocean’ı Özel Kılan Özelliği

Compute-to-Data adı verilen özelliği ile Ocean, kullanıcı gizliliğini korurken veri paylaşımına da izin vermektedir.

Bu yöntemi kullanarak, veri tokenleri, tüketicilerin belirli bilgi işlem işlerini yürütmek için bir veri kümesinin belirli bölümlerinden yararlanmasına olanak tanır, böylece belirli kullanıcı bilgileri gizli tutulurken araştırma veya yapay zeka geliştirmesi desteklenmiş olur. 

Bunun sonucunda sağlayıcılar veri kümelerini kendi sunucularında tutabilir ve bunların bölümlerini belirli taraflara veya belirli kullanım durumları için satabilir. 

Ocean Nasıl Satın Alınır?

Ocean Protocol’ün kendi tokenı olan OCEAN token, Binance, Poloniex, Uniswap ve Kraken borsalarından satın alınabilmektedir. Yazım itibarıyla 1.32 dolardan işlem gören Ocean token 565,816,426 $ piyasa değerine sahiptir.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version