Muhabbit

OKEx’in CEO’su ile AMA Etkinliği Gerçekleştirildi!

OKEx’in CEO’su Jay Hao sizlerin sorduğu soruları cevapladı!

OKEx'in

OKEx’in CEO’su Jay Hao, Muhabbit Telegram kanalımızda sizlerin ve bizlerin hazırlamış olduğu sorulara cevap verdi!

İşte sayın Hao’ya sunulan sorular ve cevapları!

Soru 1:

OKEx dünyadaki en popüler kripto para borsalarından biri ve bu gerçekten büyük bir başarı. Dünya genelinde bu kadar başarılı bir kripto para borsası olmayı en çok hangi özelliklerinize, hangi adımlarınıza bağlıyorsunuz?

Her borsanın piyasada kendine has bir yeri olduğuna inanıyorum fakat bizi bu şekilde düşünerek onurlandırdığınız ve takımımızın emeklerini gördüğünüz için teşekkürler.

OKEx’in diğer borsalara göre 4 ana avantajı var ve bu avantajlar kullanıcıları çekiyor:

İlk olarak, sunduğumuz trading ürünleri geniş bir yelpazede; spot piyasalar, vadeli piyasalar, opsiyon piyasaları, borç verme, borç alma… vs. Geniş ürün yelpazemiz, kullanıcıları çeken ana sebeplerden biri.

İkincisi, risk yönetim sistemimiz. Açılışımızdan beri vadeli işlemler piyasaları hizmetimiz var ve yıllar içinde bu tahmin edilemez piyasa ile ilgili çok tecrübe edindik. Kullanıcılarımıza güvenilir bir trading platformu sunabilmek için risk yönetim sistemimizi sürekli olarak mükemmelleştirmek için çalışıyoruz.

Üçüncü ana etken, likiditemiz. Likidite konusunda en iyi borsalardan biri olduğumuzu söylemeye bile gerek yok, bunu kendiniz emir defterlerinin derinliğine bakarak bile görebilirsiniz. Tik boyutlarımız çok küçük; spot ve perpetual swap piyasalar için 0.1, vadeli işlemler için 0.01 ve buna rağmen emir defterleri çok derinlikli.

Son olarak rekabetçi komisyon ücretlerimiz tabii ki. Bu alandaki neredeyse en uygun komisyonları biz sunuyoruz. Hangi piyasada işlem yaparsanız yapın, işlem yaptıkça tüm piyasalar için ödediğiniz komisyon düşüyor. Hatta şu an hesabınızda 2000 OKB bulunuyorsa %40 komisyon indiriminden yararlanıyorsunuz.

Bu hafta OKEx ekosistemi, türev borsalarda ve açık faizde başı çekti. Geçtiğimiz hafta ani fiyat düşmesiyle birlikte 1 milyar dolar kaldıraçlı kripto para pozisyonu likide edildi ve buna rağmen OKEx’te %0 oranında clawback ve işlemlerde %0 oranında ADL gerçekleşti, bunu da gelişmiş risk yönetim sistemimize borçluyuz.

Soru 2: Sürekli olarak platformunuzda yenilikler ve güncellemeler oluyor, gerek düzeltmeler gerekse yeni kampanyalar. Son zamanlardaki en önemli gelişmeler nelerdir?

OKEx’in ana amacı sadece en iyi türev ürünleri sunmak değil, aynı zamanda tüm kripto para endüstrisi içinde tek durak (her ihtiyacı karşılayabilen) bir platform olabilmek.

Uzun zamandır DeFi kavramınn blockchain ve kripto para alanındaki en önemli gelişmelerden biri olduğunu biliyorduk. OKEx olarak, 2020 yılının kaliteli DeFi uygulamalarından öne çıkanları aktif olarak destekledik; BAL, SNX, CELO ve DMG gibi projeleri listeledik.

Kullanıcılarımızın pasif gelir elde edebileceği C2C Borç ürününü sunarak ve OKChain’i geliştirerek bu alandaki varlığımızı da büyütüyoruz ki OKChain, genel olarak DeFi altyapısını desteklemek için kullanılacak.

DeFi projelerinin yanı sıra OKEx’in çeşitli türev ürünleri bazı tecrübeli ve profesyonel traderları cezbetti. Geçtiğimiz hafta DOTUSDT ve FILUSDT pariteleri perpetual swap piyasalarına eklendi. Kullanıcılarımız şimdilik Filecoin’in ve Polkadot’un perpetual swap piyasalarındaki paritelerinde işlem yapabilir ama spot piyasalarda henüz bu pariteler yok. OKEx olarak kripto para alanında sürekli yenilikler yapıyoruz, daha fazla kullanıcı çekmek için yeni yollar arıyoruz ve kullanıcılarımızın, kaliteli ve volatil projelerde çeşitli trading stratejileri uygulayabilmeleri için çalışıyoruz.

Son olarak, global utility tokenimiz olan OKB’nin C2C borç sisteminde teminat olarak kullanılmasına olanak sağlıyoruz. BTC ve ETH dışında OKB tokeni de teminat olarak yatırabilirsiniz. Kullanıcılar komisyon ödemeden, OKB teminat vererek USDT borç alabilirler. Bu sayede günlük en düşük faizin de tadını çıkartmış olurlar; %0.01. Diğer platformlarda bu oran %0.1 civarında. OKB için sürekli olarak yeni kullanım alanları yaratıyoruz, OKB tutanlara bu düşük borç oranlarını sunmaktan memnunuz. Ayrıca OKB, Aeron’s Pilot Shop ile anlaştı, burada OKB kullanarak alışveriş edebilirsiniz.

Soru 3: Güvenlik konusu bir borsa için en önemli özelliklerden biri, hatta en önemlisi diyebiliriz. OKEx’in güvenliğiyle ilgili bizi nasıl bilgilendirebilirsiniz?

Emniyet ve güvenlik bizim için her zaman önceliktir ve bu konularda asla taviz vermeyiz. Fonların güvenliği için çoklu soğuk cüzdan kullanıyoruz, bir cüzdanda 500 BTC’den daha fazla fon bulunmuyor, bu şekilde tek bir cüzdanda çok yüklü miktarlar bulundurmamış oluyoruz ve riskimizi bölüp daha kolay kontrol ediyoruz. Kullanıcılarımızın güvenliği için sistemimizi aktif olarak 7/24 gözetliyoruz. Bu konudaki temiz geçmişimiz de emeklerimizin en iyi kanıtı.

Kullanıcıların verileri ve bilgileri OKEx’te çok iyi korunur. Kullanıcı verileri şifrelenip backend sistemimizde depolanır ki buranın istikrarlı bir şekilde çalışması için yıllarca efor sarf ettik. Yılda 2 kere düzenli olarak sızma testi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu konuda 3. parti güvenlik hizmetlerinden de yararlanıyoruz.

Risk yönetim sistemimizi zamanla çok geliştirdik ve sofistike bir hale soktuk, bunun için OKEx trading platformu güvenilir ve stabil. 12 Mart’taki büyük piyasa çöküşünde gayet iyi iş çıkardık, aynı şekilde geçtiğimiz hafta Bitcoin 10.000 $’ı vurduğunda da. Tüm bunları, verileri kendiniz inceleyerek de görebilirsiniz.

Soru 4: DeFi son zamanlarda bu alanda en çok konuşulan konu. DeFi ile ilgili şu an neler yapıyorsunuz, yakın zamanda atacağınız adımlar var mıdır?

DeFi, OKEx’in çok uzun süredir takip ettiği bir alan, bu alanda kendi ekosistemimizi kurmak için adım da attık. MakerDAO’yu ve bazı DEX tokenleri listeledik, DAI Saving Rate (DSR) ve Compound’s Open Oracle System entegrasyonlarını gerçekleştirdik; tüm bunları mevcut ekosistemimizle harika bir şekilde gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Yine de bunların bir başlangıç olduğunu biliyoruz ve gelecekte daha çok DeFi işbirliği planlıyoruz.

Biraz da DeFi token listelemesinden bahsedelim. MakerDAO ve Compound gibi projelerle kullanıcılarımıza yüksek kaliteli çözümler, değer ve likidite sunduğumuza inanıyoruz. Listelemeden önce projeleri baştan aşağı inceliyoruz; toplulukları, kullanıcıları, potansiyeli, geçmiş performansı, geliştirme aktiviteleri, legal durumları… vs. Şu an FCAS adlı sistemimizden kullanıcılarımız yararlanabilir ve listelediğimiz projelerle ilgili bilgi edinebilir, ona göre yatırım kararı verebilir. Son zamanlarda BAL, SNX ve DMG gibi yeni potansiyel DeFi governance tokenleri listeledik. Bu listelemelerle ilgili ayrıntılı bilgi için şurayı inceleyebilirsiniz.

Bazılarına göre DeFi ve merkeziyetli borsa fikirleri yan yana pek durmuyor ama bize göre bu konuda bir alan, doldurulması gereken bir boşluk var. DeFi altyapısı şu an yeteri kadar olgunlaşmadığı için merkeziyetli borsalardan eksiklerini tamamlama konusunda destek alabilir. Biz DeFi alanında merkeziyetli borsaların daha çok rolü olduğuna inanıyoruz.

Değerlendirilmesi gereken bir diğer ilginç faktör ise pandemi süreci. Pandeminin, DeFi alanını belirli bir noktaya kadar hızlandıracağını düşünüyorum ama koşmaya başlamadan önce yürümemiz gerekiyor. Şu an için PoW blok zincirleri aynı anda birçok işlemi yapacak kadar hızlı değil ve ETH 2.0 bu durumu adım adım çözebilir. Alanda genel olarak daha çok eğitime ihtiyaç var. Teknolojinin, akıllı kontratların, işbirliğin ve daha birçok şeyin geliştirilmesi gerekiyor. Benim kristal kürem yok ama geniş kitlelerce benimsenme konusunun en az 5-10 yıl içerisinde gerçekleşeceğine inanmıyorum.

OKEx’te “Herkes İçin Finans” fikrine inanıyoruz ve DeFi, herkesin finans hizmetlerine eşit olarak erişebilmesine olanak sağlayacak. Vizyonumuzu gerçekleştirmek için #OKExDeFi yuvarlak masası kurduk! Bu yuvarlak masada Compound, MakerDAO, DMM, Bancor ve Loopring gibi alan liderlerinin parlak isimleriyle fikir alışverişi yapıyoruz, geleceğe dair konuşuyoruz.

Soru 5: Sizi önemli bir Türk topluluğunda görmek çok güzel. OKEx’in bir parçası olmak da harika. Türkiye’deki yatırımcılarınız sizin için önemli, bunu biliyoruz. Fakat Türk yatırımcılarının en büyük problemlerinden biri mobil uygulamada türkçe dilinin desteklenmemesi. Bunu ne zaman çözebilirsiniz acaba?

Türk topluluğu OKEx için tabii ki çok önemli. Müşteri hizmetleri müdürü olarak da sizi anlıyorum, bu konuyla ilgili çalışacağız.

Soru 6: Türkiye’deki yatırımcılarınızla bir buluşma düşünüyor musunuz? Sizi Türkiye’de görmekten çok mutlu oluruz.

Kesinlikle, biz de çok istiyoruz! Fakat pandemi sürecinden ötürü herkesin günlük yaşantısı değişti. Durum düzelince Türkiye’de buluşmalar düzenleyeceğiz! Ben de şahsen Türkiye’ye gelmeyi çok istiyorum!

Sizden Gelenler

Soru 1: OKChain’den bahseder misiniz lütfen. Standart bir blockchain teknolojisi mi, farklı olan nedir?

OKChain, OKEx temelli geliştirilmiş bir ticari blockchaindir. Önce Cosmos üzerindeydi ama şimdi testnette (mainnet de yakında geliyor!)

OKChain stabil hale geldiğinde OKB de ERC-20 den OKChain mainnetine taşınacak ve OKB buranın yerel tokeni olacak, yapılan işlemlerde ve merkeziyetsiz uygulamalarda kullanılacak.

OKEx’in DeFi piyasasında büyük bir izi var. Örneğin OKChain’de kullanıcılar kendi merkeziyetsiz borsalarını kurabilir. OKChain DeFi uygulamalarını da destekleyecek. Kullanıcılar kendi dağıtık finans uygulamalarını geliştirebilir

Soru 2: DeFi, şu anda blockchain alanındaki en popüler konulardan biri. DeFi hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız? DeFi’nin mevcut finansal sistemi bozacağını düşünüyor musunuz? DeFi sektörüne $ OKB yaklaşımı nedir?

Çoğu zaman projeler, şirketler, jetonlar ve fikirler birbirleriyle rekabet eder. Ancak gerçekte hepimiz kitlelere ulaşmak ve daha fazla insanı kripto para birimine getirmek istiyoruz. Birbirimize karşı savaşmak yerine, alanı küresel sahnede parlayan bir hale getirmek için işbirliği yapmalıyız. Burası CeFi, DeFi, halka açık blok zincirleri, perakende tüccarlar ve kurumlar için bir yerdir. Tüm potansiyelimizi ortaya çıkarmak, hırsımızı gerçekleştirmek ve finansal hizmetleri herkes için erişilebilir kılmak için hepsine ihtiyacımız var.

OKEx’in DeFi piyasasında büyük bir izi var. Örneğin OKChain’de kullanıcılar kendi merkeziyetsiz borsalarını kurabilir. OKChain DeFi uygulamalarını da destekleyecek. Kullanıcılar kendi dağıtık finans uygulamalarını geliştirebilir.

Ekosistem, OKB’nin değerini, desteğini ve hizmet deneyimini iyileştirmek için Temmuz ayında dünya çapında toplam 11 ortak ekledi. Eklemeler, DeFi hizmetleri, çevrimiçi ödemeler, indirim primleri, güvenlik hizmetleri ve sıradan ticaret dahil olmak üzere birçok önemli alanı kapsamaktadır. OKB, tanınmış bir DeFi servis sağlayıcısı olan Saturn Network ile stratejik bir işbirliğini sağlamlaştırdı. Kullanıcılar, Saturn Network platformunda işlem yaparken OKB DEX türevlerini gerçekleştirebilirler.

Soru 3: Ben şu an Huobi kullanıyorum, OKEx’te yeni hesap açtım, avantajlarınız nelerdir? 

Piyasadaki her borsanın kendince avantajı var aslında, bu sorunuzun cevabını sabit soru-cevaplarda vermiş olduğuma inanıyorum.

Ticaret hızı, ölçeklenebilirlik ve istikrar OKEx’in avantajlarıdır ve OKEx, piyasadaki en eksiksiz ekosisteme ve ürün paketine (spot ticaret, vadeli işlem ticareti, swap, seçenekler vb.) sahiptir.

Soru 4: OKEx listeleme politikaları nelerdir? OKEx’te listelenecek projeler hangi aşamalardan geçmelidir?

Listelemeye gelince, projeler için katı gereksinimlerimiz var. Bilgilerin açıklanması, pazar davranışı ve güvenlikle ilgili açık listeleme ve delist yönergelerimiz vardır.

Bir projenin o sıra çok popüler olması ya da ilginç olması bakılacak tek şey değil. Söz konusu listeleme olunca gerçekten kaliteli projeleri kullanıcılarımıza sunmak için çalışıyoruz ki güzel bir yatırım fırsatları olsun. Piyasanın en iyilerini seçmeye çalışıyoruz.

Daha fazla bilgi için web sayfamızı kontrol edebilir ve projelerinizi list@okex.com adresine gönderebilirsiniz, ekibimiz bunlara bakacaktır.

Soru 5: Komisyon oranlarında bir geliştirme düşünüyor musunuz? Kullanıcı tatmini için planlarınız var mı?

Kullanıcı tatmini bizim için çok önemli, özellikle de konu komisyonlar olunca.Şu anda, komisyon programımız katmanlı bir protokol içinde.

OKEx’i diğer borsalarla karşılaştırırsanız, daha iyi maker ücretleri sunduğumuzu göreceksiniz. Ayrıca, likidasyon ücreti, mevcut statünüzün alıcı ücreti ile aynıdır. Diğer bazı borsaların likidasyon için normal taker ücretinin 5 katını talep edebileceğini belirtmek gerekir.

Soru 6: Okex, borsada bir saldırı olması durumunda sigorta fonu olarak çalışan bir sistem almayı / oluşturmayı planlıyor mu?

Varlık kayıplarını karşılamak için özel bir sigorta fonumuz yok. Ancak gelecekte sistemimizin tehlikeye girmesi durumunda, kullanıcılarımızın tüm kayıplarını karşılayabiliriz ve karşılayacağız.

Türev ürünlerde sigorta fonu var. Sigorta fonunun yeterliliği bir borsanın kontrol seviyesini gösterir. Gerçekten de OKEx’in mevcut sigorta fonu ve Kademeli Bakım Marjin Oranı sistemi, mark fiyatı, fiyat limiti vb. Dahil olmak üzere risk yönetimi sisteminin birleşimi, bizi kripto piyasasında meydana gelebilecek tüm aşırılıklara direnecek kadar güçlü kılıyor.

Gördüğümüz gibi, 12 Martta yaşanan olay gibi bazı ekstrem piyasa olayları bizi alaşağı etmedi. Dahası, kullanıcılarımızın karını aşırı pazar nedeniyle geri tepmeden (clawback) veya otomatik kaldıraçtan korumak için yalnızca makul bir miktarda sigorta fonunu kullandık.

Soru 7: OKEx’te kripto paralarımı stake etmenin başka bir platformda stake etmek yerine neden faydalı olduğunu açıklayabilir misiniz? OKEx havuzu daha yüksek ödüller veya başka avantajlar sunuyor mu?

Diğer madencilik havuzlarından farklı olarak OKEx Pool, hem PoW hem de PoS / PoS varyant madenciliğini destekleyen küresel lider entegre madencilik havuzu olmayı hedeflemektedir. Sadece PoW madenciliği için 13 büyük kripto varlığını desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda piyasadaki çeşitlendirilmiş talepleri karşılamak için hedging ve stake hizmetleri de sağlıyoruz.

PoW Mining için, madencilik alanında agresif bir büyüme olarak kabul edilen 3 ayda maksimum BTC hashrate’i 7490P olarak ilk 5 olmaktan mutluluk duyuyoruz. PoS madenciliği açısından, Ağustos 2019’da başladığımızdan beri, PoS madenciliği için sağlam bir temel oluşturduk ve OKEx Pool, EOS, COSMOS, VSYS, IOST, LAD dahil olmak üzere 20 tanınmış blok zinciri projesinin supernode’u olarak geliştirilmesine dahil oldu.

Belirttiğimiz gibi 4 farklı staking periyodu sunuyoruz. Staking gelirleri günlük olarak dağıtılıyor OKEx Pool tarafından. Kullanıcıların buradan kazandıklarını artırmak için çalışmaya devam ediyoruz ve çeşitli kampanyalar düzenliyoruz. Örneğin geçtiğimiz şubatta “Staking IOST Double Yield” kampanyasını başlatmıştık.

Son olarak, OKEx Pool, Ethereum 2.0 Topaz test ağını destekleyen ilk büyük madencilik havuzlarından biri haline geldi. Borsa, bunun yeni kullanıcıları platformuna çekmesini ve Ethereum’un bir sonraki sürümünün piyasaya sürüleceği hakkında bilgi edinmeyi bekliyoruz.

Soru 8: Kripto dışı yatırımcıları OKB’ye çekmeyi planlıyor musunuz ve nasıl? Kripto dışı alanda OKB hakkında farkındalığı artıracak eylemler nelerdir?

Hep inanıyorum – birlikte daha güçlüyüz. Tüm OKB ve OKChain ekosistemini kripto alanı dışında tanıtma yolunda bizi destekleyen tüm ortaklarımıza minnettarız. Eklemeler içinde, DeFi hizmetleri, çevrimiçi ödemeler, indirim primleri, güvenlik hizmetleri ve sıradan trading gibi birçok önemli alan bulunuyor. OKB, tanınmış bir DeFi servis sağlayıcısı olan Saturn Network ile stratejik bir işbirliğini kurdu. Kullanıcılar, Saturn Network platformunda işlem yaparken OKB DEX türev işlemlerini gerçekleştirebilirler. OKB ayrıca, ödemeler alanında Aeron ve MyWish ile stratejik bir işbirliğine gitti. Aeron ile kullanıcılar Aeron tarafından sağlanan havacılık ürünlerini OKB ile satın alabilirler. Aynı zamanda, kullanıcılar ödeme yapmak ve MyWish tarafından sağlanan akıllı sözleşme hizmetinden yararlanmak için OKB’yi kullanabilir. Ayrıca OKB, tanınmış API strateji platformları Haasonline, Cryptohopper ve Mudrex’in piyasaya sürülmesini de destekledi. Tüm OKB kullanıcıları, yukarıdaki platformlarda trading botları için ücret indirimlerinden yararlanabilir.

Yasal token ticaret kanallarının genişlemesiyle ilgili olarak, OKB önde gelen ve yasal bir Güney Amerika para birimi ticaret platformu olan Kamoney’nin yanı sıra tanınmış bir ticaret platformu olan Cointopay’ı da küresel ekosistemi daha da geliştirdi. Cüzdan söz konusu olduğunda, OKB tanınmış Hint cüzdanları BuyUCoin ve Rusya’nın en büyük kripto cüzdanı olan Trustee ile art arda anlaşmaya vardı. Kullanıcılar, yukarıdaki cüzdanlar aracılığıyla OKB’nin tüm tasarruf ve ticaret potansiyelinden yararlanabilir.

Sürekli çabayla OKB’nin 76 küresel ortağı bulunmakta ve dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ve hayranına birinci sınıf hizmetler sunmaya devam edeceğiz. OKB, kullanıcılarla yakın iletişimi sürdürmek ve önerilerini dinlemek için Temmuz ayında bir dizi önemli topluluk etkinliği düzenledi.

Soru 9: Türk yemeklerini seviyor musunuz, kebap ve baklavayı denediniz mi? 

Son soru olarak bu soruyu seçiyorum 🙂 EVET! Baklava’ya ve antep fıstıklı olan her şeye bayılıyorum.

Sorulan sorular bu kadardı. Jay Hao’ya bizlerle buluştuğu için ve sorulan sorulara içtenlikle cevap verdiği için teşekkür ediyoruz.

Bir başka AMA etkinliğinde görüşmek üzere!

Son Yazılar

Exit mobile version