Muhabbit

OneCoin Paralarını Yarış Atı Alarak Aklamışlar!

OneCoin scam’inin ardından kara para aklama ayağında yarış atı alındığı ortaya çıktı.

OneCoin scam'inin ardından kara para aklama ayağında yarış atı alındığı ortaya çıktı.

94. Gazi Koşusu’nun gerçekleştirdiği 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda at yarışı dünyasını ilgilendiren bir gelişme daha oldu. Ahmet Çelik’in jokeyliğini yaptığı “Call To Victory” isimli safkan at koşuyu kazandı. Türk at yarışı camiasının heyecanla beklediği bu yarışın yanı sıra Avustralya için de önemli bir gündü. Avustralyalı sakan yetiştiriciliği yapan ünlü şirket Phoenix Thoroughbreds, OneCoin olayına karıştığı iddiasıyla araştırılmaya başlandı.

Avustralyalı at yarışı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre şirketin sahibi Amer Abdulaziz Salman, dünya çapında yaklaşık 7,2 milyon dolarlık bir vurgun yapan OneCoin olayıyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Tüm dünyaya safkan at transfer eden şirketin, bu ilişki sebebiyle Fransa’da koşması yasaklandı.

Ponzi şemasıyla kripto para dünyasında sansasyonel bir olaya sebep olan OneCoin olayının etkileri hâlâ sürüyor. OneCoin’in fiyatının fırlayacağına dair bir duyum yayan dolandırıcılar, fiyatı şişirerek yüzlerce yatırımcıyı OneCoin almaları için teşvik ettiler. Avrupa, Afrika ve Avustralya’daki yatırımcıların 7,2 milyon dolarlık zarara uğratıldığı olayda, fiyat fırladıktan sonra yatırımcılar paralarını çekememişlerdi.

Mahkeme sürecinde olan olayın üzerindeki bir sır perdesi aydınlanmaya başladı. Olayın kara para aklama ayağı merak konusuydu. Ceza davasında OneCoin’in avukatlığını yapan Mark Scott yeni tanığın ifadelerini paylaştı. OneCoin kurucusu Ruja Ignatova’nın kardeşi Konstantin Ignatov, verdiği ifadede Salman’ı organizasyonlarının değişmez bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Salman’ın OneCoin’den elde ettiği parayla yarış atlarına yaklaşık olarak 25 milyon Euro harcadığını belirten Ignatov, kara para aklama ayağının bir kısmının bu şekilde gerçekleştiğini aktardı. Direkt olarak suçlanan Salman’ın tek olmadığına da değindi.

Yetkililer Gerekeni Yapacak!

Racing NSW yetkilisi Marc Van Gestel, düzenleyicilerin Phoenix’i NSW’de yarış atları ile alakalı herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek amacıyla incelemeye aldığını iletti. Ayrıca Van Gestel, harekete geçmelerini gerektirecek bir durumla karşılaşırlarsa hiç düşünmeden harekete geçeceklerini de ekledi.

Konuyla ilgilenen sadece Racing NSW değildi. Racing Victoria, Queensland Yarış Dürüstlük Yetkilisi ve Avustralya Yarış Başkanı da konuyla yakından ilgileneceklerini bildirdi.

Bir Racing Victoria sözcüsü, otoritelerin uluslararası yargı mercileriyle temas hâlinde olduğunu iletti.

Queensland yani yarışlarda adillik üzerine kurulu olan kurumun yetkilisi Ross Barnett ise iddiaları bizzat kendisi incelediğini açıkladı.

Avustralya Yarış Başkanı Greg Nichols ise bu olayın spor dalına karşın güvenin sarsılmasına neden olabileceğini düşündüğünü açıkladı. Yarışlardan sorumlu tüm birimlerin iletişim hâlinde olduğunu ve gerekli görüşmelerin yapılıyor olduğunu ekledi. Ayrıca gerekli aksiyonların alınması için mahkeme kararının beklenmeyeceğine dair de bir açıklamada bulundu.

Son Yazılar

Exit mobile version