Muhabbit

Özbekistan, Lisanssız Kripto Para Borsalarına Savaş Açtı!

Özbekistan

Özbekistan

Özbekistan’da bir devlet kurumu, ülkede kripto para yatırımı yapan vatandaşlarına, yetkisiz kripto para borsalarından kaçınmaları için uyarıda bulundu. Bu kapsamda kurum, ülkede faaliyet gösteren ancak henüz yetki belgesine sahip olmayan borsaların listesini açıkladı.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan yetkililer, bu tarz ticaret platformlarının kişisel verileri topladığını ve kripto para birimi işlemleri için hiçbir sorumluluk taşımadığı konusunda bilgilendirme yaptı.

Son dönemlerde ülke genelinde resmi olmayan dijital varlık borsalarının faaliyetlerinde bir artış kaydeden Ulusal Proje Yönetimi Ajansı, yetkisiz kripto para alım satım hizmetleri sunan kurumlara da bir uyarı niteliğinde tepki gösterdi. Ajans tarafından yapılan açıklamada, genellikle diğer yargı bölgelerinde kayıtlı olan ve sunucuları yurtdışında bulunan, kripto para borsaları Özbekistan vatandaşlarına, ülkede bir ofisi olmadan kripto para varlıkları satın alma, satma veya ticaret yapma seçeneği sunuyor. 

Ajans, buradaki asıl tehlikenin, bu gibi girişimlerin ülkedeki vatandaşlara ait kişisel bilgilerin güvende olmaması olarak karşılarına çıkabileceğini belirtiyor.

“Kurum olarak, vatandaşları mümkün olduğunca uyanık olmaya, dikkatli olmaya ve bu tür platformların hizmetlerini dolandırıcılık mağduru olmamak da dahil olmak üzere kullanmamaya çağırıyoruz.”

Özbekistan’da Kripto Para Faaliyetleri

Bilindiği üzere Özbekistan, 2018 yılında kripto para ticaretini yasallaştırdı; Ancak daha sonra Aralık 2019’a gelindiğinde Taşkent’teki yetkililer, vatandaşların kripto para satın almalarını etkili bir şekilde yasakladı. Ardından da Ulusal Proje Yönetimi Ajansı, kripto para borsalarının, “Özbekistan Cumhuriyeti’nde dijital ekonomiyi geliştirmeye yönelik tedbirler hakkında” isimli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve “Lisans ve bildirim prosedürleri hakkında” isimli yasa uyarınca kurulmasının gerekli olduğunu ilan etti.

Ardından hükümet, belirli kripto para faaliyetlerini teşvik etmeye çalışmaya devam etti. Bunun yanında ise Ocak 2020’de Taşkent, ulusal bir madencilik havuzu kurma planını açıkladı ve girişim bir öncelik olarak sunuldu. Bu gelişmeleri devam ettiren hükümet, madencilerin üretimini yaptıkları kripto paraları satabilecekleri lisanslı bir kripto para borsası kuracağını belirterek, ülkede bir blok zinciri vadisi yaratmanın yanı sıra kripto para vergi muafiyetleri getirme sözünü de verdi. 

Yine yakın zaman önce, yerel basına konuşan Özbekistan Cumhuriyeti Merkez Bankası ( CBU ) başkan yardımcısı Behzod Hamraev, kripto para birimlerinden farklı olarak, ulusal itibari paranın bankanın varlıkları tarafından desteklendiğine dikkat çekti. Ayrıca Bitcoin’in asla Dolar, Euro, Yen ve Ruble gibi “dünya para birimlerine” eşit olmayacağı görüşünü de dile getirdi.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version