ÖZEL Konya “Şehir Coin” Röportajı
Konya’nın muhabbit özel şehir coin röportajı
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal yardımların yapılabileceği, belediye için iş yapan şirketlerin ihalelerini gerçekleştirebilecekleri ve vergi tahsilatının yapılabileceği, her türlü alım satım işlemleri için kullanılabilecek “Şehir Coin” uygulamasını geçtimiz günlerde duyurmuştu.
Bu bağlamda projenin yöneticilerinden Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken ile bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar…
Hocam merhaba ropörtaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Öncelikle kendinizden bahseder misiniz ?
Projelerimizden bahsetme imkanı verdiğiniz için ben de teşekkür ediyorum. İsmim Ali Osman Çıbıkdiken. Konya’da bir üniversitede Bilgisayar Mühendisliğinde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Vadisi’nin Direktörlüğünü ve Başkan beyin Bilim ve Teknoloji Danışmanlığını yürütüyorum. Blokzincir ile ilgili çeşitli projelerde danışmanlıklarda bulunuyorum. Bunlardan şu anda TrueFeedBack özellikle uygulama olarak hayata geçmiş başarılı bir projemizdir. Enerji, sağlık, spor ve yönetim gibi alanlarda da projelerimiz devam ediyor.
Konya’nın çıkaracağı Şehir coin gündeme kelimenin tam anlamıyla bomba gibi düştü. Bize bu projedeki görevinizden ve bu projenin pratikte ne işe yarayacağından bahsederseniz çok memnun oluruz.
Konya Bilim ve Teknoloji Vadisi kapsamında oluşturduğumuz ekibimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve benim görevim bu projenin yöneticiliğini yaparak hayata geçirmek. Proje sadece bir bilişim teknolojisi işi değil. Birçok yönden farklı uzmanlıkları içeren konuları kapsıyor. Bu bağlamda hem akademik ve hem teknik alanlarda daha sonra duyuracağımız işbirlikteliklerimiz de devam ediyor. Proje temel olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal programlarında kullanılmak üzere oluşturulacak bir rezerv fonun blokzincir teknolojisinin getirdiği avantajlarla yönetilmesini sağlamaktır. Konya Bilim ve Teknoloji Vadisi’nin öncelikli hedeflerinden birisi blokzincir konusunda Konya’da projelerin yapılabileceği bir ortamı oluşturmaktır. Projemiz bu hedefin ilk adımı olarak görülebilir.
Daha önce Iowa eyaletinde (ABD) Bitcoin ile vergi ödemesi kabul edilmişti fakat şehre özel coin henüz duymamaştık. Bu konuda önce merkez bankası daha sonra Konya’nın öncü olacak hamlelerini değerlendirir misiniz ?
Başkanımızın Ankara’daki Akıllı Şehirler Kongresi’nde de ifade ettiği gibi, finansman özellikle yerel yönetimlerin en önemli sorunlarından birisidir. Blokzincir gibi bir teknoloji elimizde iken bu sorunun çözümünde kentte yaşayan ve sosyal sorumluluk içerisinde yer almak isteyen tüm paydaşları şeffaf bir şekilde böyle bir proje ile biraraya getirebiliriz. Konya akıllı şehir konseptinde pek çok uygulaması ile öncü bir kentimizdir. Bu vizyonu ile blokzincir teknolojisini kullanacak bir proje ile şehrimizin hem ülkemizde hem de dünyada bir ilki başarmasını hedefliyoruz.
Genel olarak ekosistemin geleceği ve 2020 hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?
Blokzincir özellikle Bitcoin ile adını duyurarak hayatımızın her alanına girmeye aday bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizin özellikle finansal anlamda bu alan ilgili oldukça fazladır ve sevindirici bir gelişmedir. Merkez Bankamız 2020 yılı içerisinde kripto para çalışmaları planladığını açıkladı. Dünyanın ilk devlet garantili blokzincir tabanlı BiGa’yı Takasbank piyasaya duyurdu. Sektörel yasal düzenleme ve altyapı için hükümetimiz tarafından çalışmaların yapılacağına dair bilgiler sürekli geliyor. Türkiye blokzincir konusunda yapacağı atılımlarla dünyadaki ekosistem içerisinde öncü rolü oynayabilecek kapasitededir. Akademi olarak da bu alanda nitelikli elemanları yetiştirdiğimiz takdirde sektörde ciddi bir yer edineceğimize inanıyorum. Yurtiçinde ve yurtdışında yapılan işlerle gurur duyacağımız projeleri çok yakında duyacağımızı da rahatlıkla söyleyebiliriz. Başkanımızın desteği ile Konya Bilim ve Teknoloji Vadisi içinde başlatacağımız blokzincir ile ilgili pek çok projeyi hayata geçirmek, ülkemizin bu teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkeler içinde yer almasına katkı sağlayacaktır.
Ayrıca projeyi ve gelişmeleri takip etmek isteyenler için Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken' in twitter hesabı.