Muhabbit

Özgür Demirtaş Kimdir? Blockchain ve Kripto Paralar Hakkında Ne Düşünüyor?

Her geçen gün popülaritesi ve aynı zamanda saygınlığı artan Prof. Dr. Özgür Demirtaş hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

ozgur demirtas

Tüm Türkiye’nin yakından tanıdığı ve günümüzde adından sıkça söz ettiren Prof. Dr. Özgür Demirtaş kimdir? Blockchain teknolojisi ve kripto paralar hakkında ne kadar bilgi sahibi? Ekosistemle ilgili ne gibi öngörüleri bulunuyor? Hep birlikte inceleyelim.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş Kimdir?

12 Ağustos 1975 yılında dünyaya gelen Özgür Demirtaş, Şanlıurfa Siverekli ve Hadidi aşiretine mensup bir babanın oğludur. İlkokul öğrenimini Manisa ili Salihli ilçesinde tamamlayan Demirtaş, lise eğitimini İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır.

Lise mezuniyeti sonrasında, üniversite giriş sınavından üstün başarı elde etmiş ve Türkiye’nin en başarılı 50 öğrencisi arasına girmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünü okumaya başlayan Demirtaş, 1998 yılında lisans eğitimini tamamlamış ve yüksek lisans programını atlayarak finans doktorası yapmak üzere Boston College tarafından kabul almıştır. 27 yaşına geldiğinde doktora programını tamamlamış ve aynı yıl Baruch College City University of New York’ta yardımcı doçent pozisyonunda göreve başlamıştır. Aynı yılın sonunda Finans Bölümünde, bir sonraki yıl ise (2004) İşletme Fakültesinde “öğretim alanında” en iyi öğretim üyesi seçilmiştir. Başarılarını artırarak devam ettiren Özgür Demirtaş, bir sonraki yıl ise “Üstün Öğretim Madalyası” kazanmış ve tüm ana bilim dallarında en iyi öğretim üyesi ünvanını kazanmıştır.

2007 yılına geldiğimizde doçent ünvanını alan Demirtaş, City University of New York’ta kalıcı akademik pozisyon elde etmiş ve aynı dönemde NYU-Stern School of Business’da dersler vermeye başlamıştır. 2010 yılında; ABD, İngiltere, Kanada ve İskoçya’da bulunan 1 milyon profesör arasında yapılan ve 10 milyon öğrencinin katıldığı anket sonucunda ilk 20 öğretim üyesi arasında gösterilmiştir.

Management Science, Journal of Financial Economics, Journal of Monetary Economics, Journal of Financial and Quantitative Analysis, Review of Finance ve Journal of Business & Economic Statistics gibi dünyanın önde gelen dergilerinde 35’in üzerinde akademik yayını olan Özgür Demirtaş, özel yatırım fonları hakkında Academic Press tarafından basılan bir kitap da yazdı. City University of New York çalışma hayatı boyunca her yıl ödüllendirildi ve 2021 yılında ABD’deki kalıcı pozisyonundan ayrılarak Finans Kürsü Başkanı ünvanı ile Sabancı Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. Türkiye’ye geldikten sonra Marie-Curie Avrupa Araştırma Fonu’ndan projesine olumlu yanıt aldı ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş; şu anda Sabancı Üniversitesi Finans Mükemmeliyet Merkezi Kurucu Başkanlığı, Akbank Yönetim Kurulu Üyeliği ve FODER Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürüyor. Ayrıca birçok şirket ve holdinge danışmanlık hizmeti veriyor ve melek yatırımcı olarak gelecek vadeden projelere yatırım yapıyor. Özgür Demirtaş, Neslihan Küçükoğlu Demirtaş ile evli ve bir çocuk babası.

Bitcoin ve Kripto Paralar Hakkında Ne Düşünüyor?

Özgür Demirtaş, Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye halkına daha fazla hitap etmek için bir Youtube kanalı açtı. Kanal tahmin edilenden çok daha fazla ilgi gördü ve bugün (20.08.2022) Türkiye’nin en çok takipçili Youtube kanallarından biri oldu.

Demirtaş’ın bir finans uzmanı olarak blockchain teknolojisine, Bitcoin ve kripto paralara değinmemesi şaşırtıcı olurdu. Takip edenlerini şaşırtmadı ve konu ile ilgili ilk videosunu 14 Mart 2021 tarihinde Youtube üzerinden paylaştı. Videonun izlenme sayısı şu anda 1 milyon 716 bini geçmiş durumda.

Paylaştığı videodan, okuyucularımız için önemli kısımları özetlemek istedik. Hep birlikte bakalım:

Blockchain nedir?

En basit şekilde blockchain, bir veri tutma şeklidir. Eskiden bilgiler ya da veriler defterlerde merkeziyetli ortamlarda tutuluyordu ve bir problemde tüm veriler kaybedilebilirdi. Ancak blockchain teknolojisinde aynı defter, milyonlarca defterde dağınık halde kayıtlı. Kripto paraları ise bu teknolojinin bir yan ürünü olarak değerlendirebiliriz.

Bir kişinin bir diğerine para göndermesinin noter tarafından onaylanması ve doğrulanması gerekiyor. Burada noter, merkezi bir otorite görevi üstleniyor ve doğrulama yetkisi ona ait. Bir diğer örnek ise emlak ve tapu ile ilgili. Bir kişi bir diğer kişiye emlak sattığında, tapu kadastroya gidiliyor ve oraya da bir ödeme yapılıyor. Bu ödeme, tapu kadastronun doğrulama hizmetinden kaynaklanıyor.

Hayatta her şeyin doğrulanmaya ihtiyacı var. Ancak bu sistemde bozukluklar var. Adı üstünde; merkezi otorite. İnsanın çalıştığı yerde yolsuzluk, yanlışlık olabilir. Aynı zamanda sistemin çalışma hızı da az ve aynı zamanda yüzlerce insanın çalışması gerekiyor. Blockchain teknolojisi ile doğrulama gerektiren bu işlemler, dağınık sistemlerin üzerine yazılan akıllı kontratlarla yapılabilir.

İlginizi çekebilir: Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir? Nasıl Çalışır?

Kripto paralar nedir?

Kripto paraların en önemli faydalarından birini Özgür Demirtaş, şöyle değerlendiriyor:

Tüm merkez bankaları karşılıksız olarak para basabiliyorlar. Hatta son zamanlarda kağıt para bile basmıyorlar, dijital olarak direkt bilgisayar üzerinden bu paraları basıyorlar. Bunların sayısı arttıkça değerleri düşüyor. Ancak kripto paraların belirli sayıda basılıyor olması, onları fiat paralara göre avantajlı kılıyor.

Kripto paraların arzının sınırlı olmasını bir avantaj olarak gören Demirtaş, yine de her kripto paraya güvenmememiz gerektiğini özellikle vurguluyor. Kripto paralar konusunda “çürük elmaların” ayıklanabilmesi için devlet regülasyonlarına ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Regülasyonlar ile birlikte Demirtaş’a göre; blockchain teknolojisi ve kripto paralar daha da değer kazanacak.

Türkiye’nin bu teknolojide dünya çapında yerini alması gerektiğini düşünüyorum. Erken davranması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerde bu teknoloji ile ilgili bölümler açabilecek duruma geldik. Lütfen unutmayın; dağınık sistemler merkezi sistemlere göre her zaman daha iyidir, daha güvenlidir ve daha hızlıdır.

Coin ve Token Farkı

Özgür Demirtaş, coin ve token farkına da değiniyor. Blockchain’lerin kendi kripto paralarına coin denirken, blockchain’ler üzerinde çalışan başka projelerin kendilerine ait olan kripto paralarına da token deniliyor. Bitcoin, Ethereum ve Solana gibi örnekler veren Demirtaş, akıllı kontratların kullanıldığı projelerin en çok Ethereum ağında bulunduğunu vurguluyor.

Ardından ise merkeziyetsiz finans sektörüne kısaca değiniyor ve blockchain’ler üzerinde birçok farklı projenin hayata geçebileceğinin örneklerini veriyor.

İlginizi çekebilir: DeFi Tokenleri ve Gelecekleri! DeFi Nedir? DeFi Token Nedir?

Stablecoin Konusu

Özgür Demirtaş, fiat para birimlerini birebir izleyen kripto para çeşidi olan stablecoin’leri de açıklıyor. En büyük piyasa değerine sahip olan 3 stablecoin’i örnek olarak gösteriyor; USDT, USDC ve DAI.

Stablecoin’lerin, kripto para piyasasında kalmak isteyenler için önemli bir alternatif olduğunu söylüyor.

İlginizi çekebilir: Algoritmik Stablecoin Nedir? UST ve LUNA’da Tam Olarak Neler Oldu?

Özgür Demirtaş’tan Tavsiyeler

Kripto paralar gün geçtikçe daha çok insan tarafından duyuluyor ve altta yatan teknoloji es geçilerek “para kazanma” amacı ile çeşitli yatırımlar yapılıyor. Özgür Demirtaş bu konulara da değinerek halkı uyarıyor:

Prof. Dr. Özgür Demirtaş ayrıca Türkiye’nin, kripto para ekosistemine uzak kalmaması için vergiler konusunda korkutucu kurallar koymaması gerektiğini düşünüyor. Demirtaş’a göre Türkiye yine de vergiler uygulamalı ancak yatırımcıları ve geliştiricileri Türkiye’den uzaklaştırmamalı.

Daha fazla Kimdir haberi için: Kimdir Haberleri

Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Kripto Para haberi için: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version