Muhabbit

Pakistan Kripto Para Alanına Netlik Getirmek İstiyor!

Ülke, kripto paralara getirilecek düzenlemeler ile kontrolü elinde bulundurmak istiyor.

bitcoin

Kripto para piyasası son zamanlarda popülerliğini artırmaya devam ediyor. Yatırımcılar daha fazla gelir elde edeceğini düşündüğü kripto paralara yatırım yapmaya başladı. Ancak bu durum bazı ülkelerin tepkilerine yol açtı. Hatta bazı ülkeler bu alana yapılan yatırımlara sınırlamalar hatta yasaklar getirmeye başladı.

Blockchain teknolojisinin sadece kripto para birimlerini ifade etmediğini belirten yetkililer bu işin teknolojisinin kullanılarak gelişmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Bu kapsamda getirilen bazı yasaklar, yatırımcıları merkezi olmayan uygulamalar üzerinden işlem yapmaya yönlendirdi. Şimdi ise dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, bu yeni merkezi olmayan ve teknoloji destekli finansal alanın düzenlenmesiyle mücadele etmeye başladı.

Ancak, ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerin tepkilerine rağmen, El Salvador gibi küçük ülkeler Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etti ve kullanımına izin verdi.

Şimdi ise bu alanı kontrol altına almak isteyen Pakistan, kripto para pazarını düzenlemek için yasal bir çerçevenin oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu’nun konu ile ilgili olarak hazırladığı yakın tarihli bir raporda kripto para alanına odaklanıldığı görülüyor.

Pakistan’da Kripto Para Kullanımı

Bilindiği üzere Pakistan’da kripto para birimlerinin kullanımı oldukça yaygın durumda. Ülke, 2020-21 Küresel Kripto Benimseme Endeksi’nde üçüncü sırada yer alıyor. Ülke içerisinde kripto para ticaret hacmi 20 milyar doları aşmış durumda.  

Pakistan Merkez Bankası da yürüttüğü politikalar ile bireylerin kripto para birimlerine finansal olarak dahil olmalarını caydırıcı açıklamalarına devam ediyor. Hatta devlet yetkililerinin bu durumun üzerine gitmesi konusunda sık sık uyarıda bulunuyor. Bu kapsamda getirilen bazı yasaklar yatırımcılar tarafından tepki ile karşılanıyor.

Raporda yer alan bilgilere göre bu duruma tepki olarak birçok yatırımcı şu anda kripto para yatırımlarını gizleyen bir eşler arası yatırım planı kullanıyor. Bunun önüne geçilmesi için ise hükümetin tüm vatandaşlar için varlık beyanını zorunlu hale getirmesi ve bir sermaye kazancı vergisi getirmesi tavsiye ediliyor.

Buna ek olarak, rapor, ekonomik çıkarları korumak ve ekonomik sistemin hata eğilimini en aza indirmek için düzenleyici çerçeveyi oluşturulması öneriliyor. Raporda yer alan önerilerden biri de, kripto para birimlerine yasal uygunluk statüsü verilmemesi gerektiği, ancak yeni bir varlık sınıfı olarak sınıflandırılmasının da uygun olacağı belirtiliyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version