Muhabbit

Pakistan Merkez Bankası Başkanı: Kripto Paraların Riskleri, Faydasından Daha Ağır Basıyor!

Başkan, mevcut hali ile kripto para birimlerini spekülatif buluyor.

Pakistan

Pakistan Muhabbit

Pakistan Merkez Bankası (SBP) Başkanı Reza Baqir, yakın zaman önce kripto paralar hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan açıklamasında, kurumunun kripto para birimleriyle ilişkili potansiyel risklerin, faydalardan çok daha ağır bastığı sonucuna vardığını söyledi. 

Baqir’e göre Pakistan, tıpkı kripto para birimlerinin kullanımını yasaklayan veya kısıtlayan diğer ülkeler gibi, bu teknolojileri yalnızca risk perspektifinden değil, onları tam olarak anlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor.

2022 MASIC Yıllık Yatırım Forumu’ndaki konuşmasında Baqir, SBP’nin, kripto para birimleriyle ilişkili bazı riskleri ve bu tür risklerin kripto para birimlerini, gelişmekte olan ekonomiler için nasıl daha az ideal hale getirdiğini açıkladı:

“Birincisi, mevcut biçimleriyle kripto para birimleri çoğunlukla spekülatiftir ve özellikle Pakistan gibi az gelişmiş ülkelere herhangi bir sağlam kullanım durumu ve gerçek ekonomik fayda sağlamamıştır.”

Bunun yanında başkan, kripto para birimlerinin değişken doğasının bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek finansal ve parasal istikrar tehdidi konusunda da uyarıda bulundu.

Baqir, kripto para birimlerinin yasa dışı ekonomik faaliyetler için kullanılmaya meyilli olduğu iddiasını yeniden dile getirdi.

Ayrıca, Pakistan gibi ülkeler için kripto para kullanılmasının, ülkedeki gri ekonominin genişlemesi ve sermaye kaçışı riski barındıracağını da sözlerine ekledi.

CBDC’ler Araştırılmalı

Baqir, kripto para birimlerine karşı olumsuz görüşüne rağmen, merkez bankasının endişeleri giderildikten sonra SBP’nin kripto para birimlerine izin vermeye açık olduğunu da belirtti.

“Gelecekte, mevcut riskleri ele alan ve aynı zamanda insanlara finansal kararları üzerinde daha fazla kontrol, güç ve seçenek sunan çözümler gelişirse, onları incelemeye açığız.”

Bu arada Baqir, SBP’nin hem teknolojik hem de işlevsel açıdan çalıştığını söylediği merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) hakkındaki düşüncelerinin de arkasında olduğunu söyledi.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Baqir’e göre, bu sürecin, sadece kripto para birimlerine bir alternatif sunma arzusuyla veya onlardan korkma korkusuyla yönlendirilmemesi gerekiyor.

Başkan ayrıca, CBDC’lerin, ülkenin ekonomisine nasıl katkıda bulunabileceği perspektifinden değerlendirilmesi gerektiğini de belirtiyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version