Muhabbit

Paribu, “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması” Adlı Raporu Yayımladı!

Kripto paralara olan ilgi hızlı bir şekilde yükseliyor.

Paribu, Türkiye’nin en kapsamlı “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması” adlı raporun üçüncüsünün sonuçlarını yayımladı.

Paribu aracılığıyla Akademetre araştırma şirketine yaptırılan araştırma, kripto para alanında önemli veriler sunuyor. Araştırma; Türkiye’de kripto paranın bilinirliğini, algısını, kripto paralara dair beklenti ve motivasyonları tespit etmek amacıyla yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Son 3 yıldır yapılan araştırmada, bu sene daha önceki senelerde sorulmayan iki soruya daha yer verildi. Alınan sonuçlar; sektör dinamikleri, teknoloji, deneyim, güven memnuniyet, demografi olmak üzere 6 ana başlık altında toplandı.

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de kripto parayla işlem yapanların sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu düşünülüyor. Ayrıca, kripto paraya duyulan güvenin önceki seneye göre %59 oranında arttığı gözlemlendi. Raporlara göre, kripto paraları yeni duyan kişilerin %40’ı dijital paraları güvenilir bir yatırım aracı olarak görüyor. Kripto para ile işlem yapanların sayısı ise %74’e yükseldi.

Yine rapora göre, kripto paraya olan ilginin arttığı görülüyor. Kripto para hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısı 2021’e göre %11 artış sağlarken, bu kişilerin çoğu kripto paraları kârlı bir yatırım aracı olarak görüyor. 2021 yılında kripto paraları kârlı bulanların sayısı kullanıcıların %30’luk bir kısmı iken, 2022 yılında bu sayı %40’a yükseldi.

Türkiye genelinde tasarruf araçları sıralamasında kripto paralar, TL vadeli ve vadesiz hesaplarından sonra 3. sırada yer alıyor. Yapılan araştırma ayrıca kripto paraya yatırım yapan kişilerin %90’ının yüksek getiri umuduyla kripto para sektörüne giriş yaptığını ortaya koymakta. Geri kalan %10’luk kısım ise merak ve teknolojiye dayalı bir yatırım alanı olmasından dolayı kripto paralara yatırım yapmayı tercih ettiğini açıkladı.

Raporda dikkat çeken bir başka konu ise, kripto paraların şeffaflığı oldu. Kripto paraların şeffaf olduğunu düşünen yatırımcıların sayısı önceki seneye göre %44,6 artış gösterdi.

Paribu, araştırma için bu sene 2 yeni soru sordu

Araştırmada, bu yıl iki farklı soru daha soruldu. Bu sorulardan birincisi “Regülasyonun gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?” oldu. Soruyu cevaplayanların %70’i ise regülasyonların gerekli olduğu cevabını verdi. Sorulan 2. soru ise “Regülasyonlar neleri kapsamalı?” oldu. Bu soruya verilen cevapların çoğunluğu ise paranın korunması ve vergilendirilmesi oldu.

Araştırmadaki konulardan biri de kripto parayla yapılan işlemlerin memnuniyeti oldu. Memnuniyet oranı geçen seneye göre %8,7 artarken, Y kuşağının %84,9 ile en yüksek memnuniyet oranına sahip olduğu belirtildi. Rapor, memnuniyeti cinsiyet olarak da ayırdı. Kripto paralar ile işlem yapan kadınların memnuniyeti %64,2 iken, erkeklerde bu oran %44,8 olarak belirtildi.

Paylaşılan araştırma sonuçları hakkında açıklama yapan Paribu CEO’su Yasin Oral şunları söyledi:

“Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Türkiye’deki en kapsamlı araştırmadan elde ettiğimiz verileri; sektör dinamikleri, teknoloji, deneyim, güven, memnuniyet ve demografi olmak üzere 6 başlık altında topladık. Sonuçlara göre kripto paraya olan ilgi ve güven ciddi oranda arttı. Buna bağlı olarak, kullanıcıların bu piyasayı ve ürünleri benimsemeye başladıklarını söyleyebiliriz. Önümüzdeki sene sadece kripto paralar değil, blok zincirine ve yeni teknolojik ürünlere de ilginin artacağını ümit ediyoruz.”

Araştırmada ortaya çıkan diğer bulgular şöyle:

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version