Muhabbit

Telegramın Kurucusu Pavel Durov Kimdir?

Rusya’nın dâhisi, sosyal mesajlaşma platformu Telegram’ın mucidi olarak tanıdığımız Pavel Durov kimdir? Gelin hep birlikte inceleyelim!

Rusya’nın dâhisi, sosyal mesajlaşma platformu Telegram’ın mucidi olarak tanıdığımız Pavel Durov kimdir? Gelin hep birlikte inceleyelim!

Telegram kurucusu olarak tanıdığımız Pavel Durov, Telegram uygulamasından önce de Rus Facebook’u olarak tanınan VKontakte sosyal medya platformunun kurucusu olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji düşkünü Pavel Valeriyeviç Durov, 10 Ekim 1984 tarihinde Rusya’nın Sankt-Peterburg eski adıyla Leningrad’da dünyaya geldi. Çocukluğundan bu yana yazılıma olan ilgisi ağır basıyordu. 11 yaşında yazılım ve kodlama yazmaya başlayan Durov, okulunda yer alan tabelayı hackleyerek yazılım konusunda uzman olduğunu herkese kanıtlamıştı. Babasının işleri nedeniyle hayatının önemli bir kısmını İtalya’da geçiren Durov, belli bir zaman sonra Rusya’ya tekrar geri dönüş yaptı. 17 yaşındayken Rusya’ya geri dönen Durov, fizik ve matematik alanında bir okula girdi. Durov, 2006 yılında ise babasının yolundan ilerleyerek, Saint Petersburg Devlet Üniversitesi’nde babasının başında bulunduğu Filoloji bölümünden birincilikle mezun olmayı başardı.

Telegram Kurucusu Pavel Durov’un Dâhi Abisi Nikolai Durov!

Telegram kurucusu Pavel Durov’un başarısında en az kendisi kadar ünlü bir programcı ve matematikçi olan Nikolai Durov’un da etkisi olduğu söylenmekte. 1980 yılında dünyaya gelen Nikolai Durov, matematik ve programlama alanlarında eşsiz bir zeka olarak biliniyor. Bu alanda birçok başarıya imza atan Nikolai, 1996, 1997 ve 1998 yıllarında uluslararası matematik olimpiyatlarına katılarak henüz 16 yaşındayken üç yıl üst üste altın madalyayı almayı başarmıştı. Başarılarıyla adını duyuran Nikolai, üniversite yıllarında ise bilgisayar programcılığı alanında uzmanlaşarak, bu dalda da önemli yarışmalar kazanmıştır.

Pavel Durov ile Rus Hükümeti Arasında Yaşananlar!

Pavel Durov üniversiteden mezun olduğu gibi Facebook ve Mark Zuckerberg etkisiyle ağabeyi Nikolai Durov ile birlikte Rusya’nın Facebook’u olarak bilinen VK adıyla sosyal Web sitesi VKontakte’yi kurdu. Kısa sürede büyük ilgi gören VK, Pavel Durov’a 260 milyon dolara yakın para kazandırdı. Büyük uğraşlar sonucu kurulan şirket yaklaşık 5 yıl sonra siyasi tutumları olduğu gerekçesiyle birtakım sorunlar yaşamaya başlamıştı.

2011 yılında seçim sonrası Rus hükümeti, Alexei Navalny’nin VK hesabının kapatılmasını ve sitenin devlet kontrolünde olmasına istedi. Bu durum üzerine Pavel, VK hesabından paylaştığı bir köpek fotoğrafı ile yetkililere gözdağı vererek olumsuz yanıt verdi. Yapmış olduğu bu gönderi sonrası kapısına dayanan polislere Pavel’in kapıyı açmadığı biliniyor. Rus polislerini sinirlendiren Durov, gemileri çoktan yakmıştı. 2011 yılında VK, hükümete karşı olan Rus avukat ve aktivist Alexei Navalny’nin destekçilerinin toplanma platformu olarak anılmaya başlanmıştı. Bu durum Pavel’in başını Rus hükümeti ve polis ile derde sokmaya başladı. Geri dönüşü olmayan bir yola giren Durov, 2012 yılında Rusya’nın en büyük internet şirketlerinden olan Rus hükümet yanlısı Mail.ru’nun VK’yı satın alma isteğine ise olumsuz yanıt vermişti.

Rus hükümetiyle yaşadığı sorunlar üzerine başka çaresi kalmayan Durov, 2013 yılının Kasım ayında büyük emekler verdiği şirketi VK’nin %12 hissesini yine bir başka sosyal web ağı olan Mail.ru’nun sahibi Ivan Tavrin’e satmak zorunda kalmıştı. 2014 yılında ise Mail.ru, hisselerin tümünü eline geçirerek VK’nin başına geçmiştir. VK’nin elinden kayıp gitmesinin yanı sıra hükümet ile farklı sıkıntılar yaşanmaya başlamıştı. 2013 yılında Moskova’da bir polis memuruna çarpmak ile suçlanan Durov, konuyla ilişkili olarak yaptığı açıklamada, kendisinin araba kullanmayı bile bilmediğini ifade etmişti. Durumlar ciddileşince polis Durov’un kapısını çaldığında onu bulamadı, çünkü kendisi ve ağabeyi çoktan New York’a doğru yola çıkmıştı bile.

Telegram’ın Kuruluşu!

New York’ta abisi ile çalışmalar yapıp bu sefer de şifrelenmiş bir algoritma ile özellikle sosyal mesajlaşma platformu Telegram’ı kurdu. Kısa süre büyük başarıya ulaşan Telegram şu anda dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Telegram uygulaması 2018 yılında, gizli servisin yeniden kullanıcı verilerine erişim talebini reddettikten sonra Rusya tarafından yasaklanmıştı. Fakat gelen tepkiler üzerine tekrar erişime açılmıştı.

Gizliliğe önem veren Durov, günlerini 4 çalışanı ile birlikte dünyayı gezerek geçiriyor. Yakalanma ihtimaline karşın hâlâ sürekli yer değiştirerek yaşadığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yaşadığı olaylar üzerine yakın zaman önce açıklamada bulunan Pavel Durov, yaptığı hiçbir şeyden pişman olmadığını Ukraynalı vatandaşların kişisel verilerini koruduğunu dile getirdi ve ekledi:

“9 yıl önce, o dönem Rusya ve Ukrayna’daki en büyük sosyal ağ olan VK’nın CEO’suydum. 2013’te, Rus güvenlik ajansı FSB, Rusya yanlısı bir devlet başkanınını protesto eden Ukraynalı VK kullanıcılarının özel verilerini vermemi istedi. Bu talebe uymayı reddettim çünkü bu, Ukraynalı kullanıcılarımıza ihanet etmek anlamına gelecekti. Bundan sonra, kendi kurduğum şirketten kovuldum ve Rusya’dan ayrılmaya zorlandım. Gönderilerimi takip ediyorsanız, biliyorsunuz ki ailemin kökleri anne tarafından Kiev’e dayanıyor. Annemin kızlık soyadı Ukraynaca (Ivanenko) ve bugün hâlâ Ukrayna’da yaşayan birçok akrabamız var. Bu trajik ihtilafın hem benim hem de Telegram için kişisel olmasının nedeni budur.”

Pavel Durov

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Kimdir Haberi için: Kimdir Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version