Muhabbit
platypus finance

platypus finance

Platypus, Faiz Oranı Modelini Mart Ayında Devreye Alıyor!

Platypus geçtiğimiz gün inovatif modelini Twitter ve Medium hesabı üzerinden duyurdu. Peki yeni model nasıl çalışacak?

Platypus Finance, 7 Şubat 2022 tarihinde Twitter ve Medium hesaplarından bir duyuru yaptı. Duyuruya göre platform, Mart 2022 tarihi itibarıyla Interest Rate Model (Faiz Oranı Modeli) adını verdikleri inovatif bir modele geçiş yapıyor.

Bu yeni model ile; likidite havuzları, likidite madenciliği teşvikleri ile birlikte dengelenebilecek. Peki bunu nasıl yapacaklar? Detaylarını inceleyelim.

Getiri Farkları Sorunu

Şüphesiz ki kripto para piyasası yatırımcıları, ellerindeki varlıklardan mümkün olan en yüksek getirileri elde etmek istiyorlar. Bu istekler stablecoin’ler için de geçerli. Eğer bir yatırımcı, bir stablecoin yatırımı yapacaksa en az risk olan stablecoin’i seçmek istiyor. Eğer stablecoin’ler arasındaki riskleri eşit görüyorsa; staking, deposit ve lending gibi seçenekleri değerlendiriyor ve getirisi yüksek olanları tercih ediyor.

İlginizi çekebilir: Platypus’ta Nasıl Stake Edilir?

Yatırımcılardaki bu yönelim; stablecoin’lerini diğer stablecoin’ler ile değiştirmelerine sebep oluyor. Bu değişimle birlikte, düşük getiri oranlı stablecoin’lerin coverage ratio’ları (karşılama oranları) artıyor ve bunun tam tersi olarak yüksek getiri oranlı stablecoin’lerin karşılama oranları düşüyor. Getiri oranlarındaki bu dengesizlik, Platypus platformu için bir likidite sorunu ve ödeme güçlüğü yaratabilir.

Bunlardan dolayı Platypus ekibi, geliştirdiği yeni modelde karşılama oranlarını da hesaba katarak yeni bir teşvik modeli oluşturdu. Bunu da tamamen matematik ile yaptı.

İlginizi çekebilir: Platypus AMA Etkinliği Soru ve Cevapları

Interest Rate Model (Faiz Oranı Modeli)

Platypus platformunda şu anda 4 adet stablecoin stake edilebiliyor ve bu işlemlerle PTP kazanılabiliyor. Bu stablecoin’lerin farklı yıllık getiri oranlarına sahip olması, yatırımcıların stablecoin’lerinde değişiklik yapmalarına sebep oluyor. Bu değişiklik ise havuzdaki ağırlık ve getiri oranlarını etkiliyor.

Platypus, platformundaki likidite dengesini bozmamak için karşılama oranlarını da formülün içerisine alıyor ve yatırımcı kitlesinin belirli bir stablecoin’e ağırlıklı olarak yönelmesini engelleyecek bir model oluşturuyor.

Bir örnek verecek olursak;

DAI.e stablecoin’inin yıllık %12 getiri oranı sunduğunu varsayalım. Bir diğer stablecoin olan USDC.e’nin de yıllık %8 getirisi olduğunu. Yatırımcılar bu rakamlara göre USDC.e’lerini DAI.e’ye çevirmek isteyecekler.

Platypus ise, bunu engellemek için karşılama oranlarını da hesaba katacak ve getiri oranlarını buna göre hesaplayacak. Bu örnekte DAI.e’nin karşılama oranı %80 ve USDC.e’nin ise %120 oluyor.

Bir stablecoin’in karşılama oranı ne kadar fazla ise, havuz içerisindeki ağırlığı da o kadar fazla olacak ve getiri oranı da yüksek olacak. Bu model ile, stablecoin’lerin likitidesi dengeleniyor ve yatırımcılar için artık USDC.e’lerini DAI.e’ye çevirmek cazip gelmiyor.

Denge her bozulduğunda, karşılama oranları yeniden hesaplanıyor ve yeni ağırlıklar oluşuyor. Böylelikle Platypus platformundaki dengenin devamlılığı sağlanıyor.

Özetle Yatırımcılar Ne Yapacak?

Yatırımınızla daha fazla PTP kazanmak için yapılması gerekenler şunlar:

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Bu içerik sponsorludur.

Son Yazılar

Exit mobile version