Muhabbit

Play-to-Earn Sektörü Nasıl Play-and-Earn’e Evriliyor?

Son günlerde play-to-earn projeleri güç kaybetmeye başladı. Play-and-earn modelli projeler ise ilgi çekiyor. Peki tüm bunlar ne demek?

oddz finance

Bir yetişkinin oyun oynama sevgisi toplum tarafından genelde bir çeşit “gevşeme” olarak yorumlanır. Bu yoruma karşı oyun sever yetişkinler; oynadıkları oyunları kısa süreli tutmayı ve sevgilerinin bir “hobi” olarak görünmesini isterler. Kısa oyun oynamak demek; oyundaki hamleleri iyi düşünüp oyunu çabuk kazanmak demektir.

Neyse ki son zamanlarda play-to-earn (oynayarak kazan) hareketi başladı ve oyun sever yetişkinler bu ihtiraslarının sonucunda para da kazanabilir hale geldi. Play-to-earn (P2E) projeleri sektörü yeniden şekillendirdi. Kripto para ve NFT bazlı dinamik mekanizmalar ile birlikte oyunlar artık bir kazanç kapısına dönüştü.

Ancak P2E projelerinin getirdiği tüm bu coşku ve potansiyelin arasında; oyun topluluklarında yeni bir konu konuşulmaya başlandı: Play-to-earn (oynayarak kazan) modeli, play-and-earn’e (oyna ve kazan) dönüşüyor.

Şimdi gelin hep birlikte tüm bunların ne anlama geldiğini inceleyelim.

İlginizi çekebilir: GameFi Nedir?

Play-to-Earn vs Play-and-Earn

GameFi sektörünün iki ana bileşeni play-to-earn ve play-and-earn olarak karşımıza çıkıyor. Her iki modelde de oyun ve finans, blok zinciri temelinde bir araya geliyor ve kullanıcıları harcadıkları zaman ve becerileri oranında ödüllendiriyor. Ancak belirli noktalarda bu iki model birbirinden ayrılıyor.

Play-to-earn modeli; oyunlardaki kazanç potansiyeline yoğunlaşırken, play-and-earn daha çok oynanabilirlik ile ilgileniyor. Sektördeki birçok isim artık ikinci modelin daha önemli olduğunu ve sektörün uzun vadeli büyümesine daha çok yardım edebileceğine inanıyor.

Spekülasyonlar Oyunlara Zarar Veriyor

Play-and-earn oyunları ilk zamanlarda büyük bir ilgi görmüştü. Axie Infinity ve Decentraland gibi öncüler platformlarına yenilenen özellikler ekleyerek ivmelenen bir büyüme sağlamışlardı. Yatırımcılar ve oyuncular, bu tip projeler için çok umutluydu; AXS, MANA ve SAND gibi tokenlar “metaverse” vizyonu da ortaya koyularak ciddi bir değer kazancı yaşadı.

İlginizi çekebilir: The Sandbox Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tüm bu olumlu yaşananlarla birlikte; bazı durumlarda spekülasyonlar projelerin önüne geçmeyi başarıyor. P2E sektörünün güç kazanması sonrasında “büyük sözler” ile birçok proje, temelinde gerçek bir oyun deneyimi olmadan piyasaya çıkarak ilgi gördü. Bu projeler oyunların oynanabilirliğine yeterince önem vermeden NFT satmak, DeFi’lar ile entegre olmak ve ekonomik bir model oluşturmak istiyor.

Bu bakış açısı bir yerde de mantıklı. Çünkü çoğu proje Venture Capital (Risk Sermayedarları) ile iş birliği halinde. Tüm bu ekonomik kaygılar, oyunların yeterince hızlı geliştirilememesi gibi handikaplar yaratıyor.

Son zamanlarda yaşanan piyasadaki genel düşüş sonrasında; Axie Infinity de dahil olmak üzere birçok öncü projenin, vadedileni oyunculara veremediği konuşulmaya başlandı.

Axie Infinity Aylık Aktif Oyuncu Sayısı

Yukarıdaki grafikten de görüneceği gibi son aylarda Axie Infinity oyuncu kitlesi güç kaybetmeye devam ediyor. Oyunlara ait token ve NFT’ler için de aynı sözleri söylemek mümkün.

The Sandbox tokenı SAND, ATH (Tüm Zamanların En Yüksek) seviyesinden bugün (09.05.2022) yaklaşık yüzde 75 daha düşük fiyattan değer görüyor. Gods Unchained tokenı GODS’a baktığımızda; Aralık 2021 tarihinden bu yana yüzde 90’dan fazla bir değer kaybı söz konusu. Açıkça görünüyor ki yatırımcılar yatırımlarını kaybetmeye başladılar.

CoinMarketCap SAND-USD Fiyat Grafiği

Son zamanlardaki trendler bizlere, oyunların arkasındaki itici gücün yatırımcılar ve ekonomik modeller olmadığını; aksine oyuncuların kendisi olduğunu göstermeye başladı.

Eğlence, Gelişimi Getirecek

Oyun sektörü, 2021 verilerine göre 198,40 milyar dolarlık bir endüstri olarak karşımıza çıkıyor. Play-to-earn oyunları bu büyük pastanın yalnızca çok küçük bir payına sahip. Özetle, aslında oyun dünyası stabil olarak gücünü koruyor; oyuncuların oyun oynamaktan para kazanıp kazanmaması bu noktada çok da önemli değil. Play-to-earn modeli oyun dünyasını geliştirebilir ama kesin olan şey; oyun deneyiminin her şeyden önde olması.

Oyuncular oyunlarını oynarken eğlenmek istiyorlar. Mevcut durumda, kripto para ekosistemi oyuncuları oyun oynama keyfi yaşamaktansa gelir elde etmeye çalışıyorlar; bunu bir iş gibi görüyorlar. Aynı zamanda yüksek NFT ve token fiyatları, oyuncuların play-to-earn oyunlarına yanaşabilmelerini de engelliyor. Dahası, güvenilir ve sadık oyuncu toplulukları oluşturmak da oldukça zor. P2E oyunlarının DeFi, staking ve farming gibi konularda da daha gidecek çok yolu var.

Tüm bu dezavantajlar; play-and-earn (oyna ve kazan) modelinin önemini ortaya koymaya başladı. Yeni yaklaşım ile birlikte geleneksel oyun dinamiklerinin blok zinciri altyapısı ile oyunculara sunulması hedefleniyor. Oyuncular play-and-earn oyunlarını benimsedikçe; DAO yönetişimi, NFT sahiplikleri gibi konular sonraki aşamalar olarak devreye girecek.

Oyunun Ötesini Keşfetmek?

Play-and-earn kavramı; bizlere bu modelin yalnızca GameFi için uygulanabileceğini düşündürüyor. Peki gerçekte yalnızca böyle değilse? Bu modeli spor, sinema, e-ticaret gibi sektörlere de uygulayabilir ve başarılı olabiliriz.

Örnek olarak Oddz Finance; karşımıza bir türev işlemler platformu olarak çıkıyor. Platformda, bazı durumlarda sezonluk kullanıcılar için bile ödül mekanizmaları uygulanıyor.

Bildiğiniz gibi türev işlemler çoğu kullanıcı için korkutucudur. Finansal varlıkların karmaşık doğası, kullanıcıların önemli getiri fırsatlarını görememelerine neden olabiliyor. Kullanıcı endişelerine kripto para piyasasındaki volatilite de (oynaklık) etki ediyor. Ancak eğer bilinirse; türev işlemler tüm bu riskler için uygun yatırım araçlarıdır.

İnsanları yenilikçi bir endüstriye nasıl çekebiliriz ve kendi kendilerine bu yenilikleri keşfetmelerini nasıl sağlayabiliriz? Onlara bir kıvılcım gerekiyor. Oddz Finance; geleneksel yatırımcıları motive edici yeni bir play-and-earn mekanizmasına çekmek için kolları sıvadı. Yakında Oddz’un oyunlaştırılmış yeni ürününün lansmanı yapılıyor olacak.

İlginizi çekebilir: Oddz Finance Nedir? Nasıl Kullanılır?

Oddz Finance Hakkında

Başarılı bir ekip tarafından piyasaya sürülen Oddz Finance; basit, güvenli ve merkeziyetsiz opsiyon trade işlemlerinin birden çok blok zinciri üzerinde yapılabilmesini sağlıyor.

Platformda genel olarak kullanıcıların yapabilecekleri işlemler şu şekilde:

Platformda işlem yapmak için KYC (güvenlik adımları) veya e-mail adresine gerek bulunmuyor. Kullanıcılar cüzdanlarını platforma bağlayarak işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Daha fazla DeFi Haberleri için: DeFi Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version