Muhabbit
Proof-of-Stake

Proof-of-Stake Nedir?

Son günlerde popüler olan bu algoritmaya yakından bakalım.

Proof-of-Stake ile kripto para birimlerinin enerji problemi, önümüzdeki günlerde bir sorun olmaktan çıkacak!

Ethereum topluluğu, blockchainin karbon ayak izini ciddi bir şekilde azaltmak adına, konsensüs mekanizmasını değiştirmeye hazırlanıyor. Bildiğiniz gibi Proof-of-Stake algoritması, Ethereum ağı için seçilmiş bir alternatif olarak önümüze çıkıyor.

Konsensüs Mekanizmaları

En temel seviyede halka açık blockchainler, sadece veri tabanları olarak görev alırlar.

Çoğu veritabanı, bunlara kimlerin erişebileceği ve düzenleyebileceği konusunda izinler belirler. Bu merkezi kontrol kullanışlı bir durumdadır ancak dışarıdan gelen saldırılara karşı savunmasızlardır. Aksine, blockchainler, borsalardan kullanıcılara kadar yazılımı çalıştıran ve kullanan herkesi sistemin içine dahil eder.

Kulağa karışık gelse de, bu yüzden blockchainler “konsensüs algoritmaları” kullanıyor. Bu tür mekanizmalar ağın kontrolünü ve güvenliğini sağlamaktadır.

Bu sistem, tüm bunları başarıyla yerine getirirken, ayrıca %51 saldırılarına karşı koruma sağlar. Bildiğiniz gibi %51 saldırısı, kötü niyetli bir kişinin ya da grubun ağın kontrolünün çoğunu ele geçirip, manipüle etmesidir.

Proof-of-Work

Bildiğiniz gibi, çifte harcama saldırılarını önlemek adına Bitcoin, Proof-of-Work konsensüsünü kullanır. Bu sistem, insanlardan ağ işlemlerini yerine getirmek için donanımını ve enerjilerini kullanmasını ister. Bu kişiler, işlem bloklarının güvenliğini sağlamak için bazı bulmacalar çözer. Bu çalışmanın sonucunda bu görevi yerine getiren kullanıcılar, Bitcoin ile ödüllendirilir.

Proof-of-Work, Bitcoin’in tasarımında önemli bir yere sahipti ve Ethereum gibi birçok kripto para birimi bu anlayışı benimsemişti. Ancak bu sistemin sorunlarında biri de, işlemler sırasında çok fazla elektrik harcamasıydı.

Proof-of-Stake

Ethereum geliştiricileri, ayrı bir güncelleme ile Ethereum 2.0 üzerinde çalışmalara başlayacak. Beklentilere göre Ethereum 2.0 ve Proof-of-Stake, Proof-of-Work ile aynı sonucu elde etmeye odaklanıyor. Yani, blockchain işlemleri güvenli bir şekilde doğrulamak.

Ancak PoW madencileri, ağın güvenliğini sağlamak için donanım kaynaklarından yararlanırken, PoS “ağ doğrulayıcılarını” kripto para birimleri ile çalıştırır.

Bu algoritma ile bir bloktaki işlemlerini doğrulama ve ilgili işlem ücretlerini alma şansı elde etmek isteyen kullanıcılar, en az 32 ETH’yi stake işlemine bırakması gerekmektedir.

Ethereum vakfına göre, PoS, PoW’a göre birçok avantaja sahip.

Algoritmanın Geleceği

Tahmin edebileceğiniz gibi Ethereum bu konsensüs ile ilgilenen tek proje değil. Algorand, Cardano, Cosmos, EOS, Polkadot ve Tezos gibi projelerin tamamı, bu algoritmayı benimsemiş durumda.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version