Muhabbit

Pyth Network Neptune ile Piyasa Dalgalanmalarına Meydan Okuyor

Denizlerin tanrısı Neptune kripto para piyasasındaki dalgalanmaları kontrol altına almak için Pyth Network tarafından dünyaya çağrılıyor. 

pyth neptune

pyth neptune

Denizlerin tanrısı Neptune kripto para piyasasındaki dalgalanmaları kontrol altına almak için Pyth Network tarafından dünyaya çağrılıyor. 

Neptune ekibi ile iş birliğini duyuran Pyth, anlaşma için oldukça hevesli olduklarını ve birlikte keşfedecek pek çok alanın yer aldığını belirtti. 

“İzinsiz bir dijital banka” olarak reklamını yapan Neptune, bir borçlanma protokolünden çok daha fazlası olduğunu iddia ediyor. Neptune, geleneksel on-chain piyasaların tüm alanlarında daha iyi performanslara ulaşılmasını hedefliyor. 

Neptune, hevesli DeFi kullanıcıları olarak bizlerin Solana’da istediğimiz özelliklere sahip bir DeFi platformu geliştirme fikrinden ortaya çıktı. Platformun amacı ise en sofistike DeFi kullanıcılarını bile tatmin edecek gelişmiş özelliklere sahip, ancak aynı zamanda hemen herkesin de anlayabileceği basit ve sezgisel bir arayüz oluşturmak.

Pyth Network

Pyth Neptune Ekibine En Çok Merak Edilenleri Sordu

Neptune ekibi nasıl bu fikirle yola çıktıklarını Pyth Network’e verdiği röportajda şu sözlerle anlatıyor:

“Gerçek hayatta birbirini tanıyan insanlardan Telegram veya Discord gibi sosyal platformlar aracılığıyla iletişime geçen bireylere kadar birçok farklı yoldan bir araya gelen çeşitli bir grubuz! Birlikte öğrenmeye ve büyümeye başladık. Zamanla sektöre dair oldukça bilgili ve sofistike bir hale geldik. Böylece NFT projeleri, akıllı sözleşmeler vb. gibi başkaları için projeler geliştirmeye başladık.”

Neptune ekibi, DeFi sıkı kitlenen bir grup olarak bir noktada Solana’da yer alan finansal ürünleri borç olarak verip-alabilecekleri bir ekosistemin eksikliğini hissettiklerini dile getiriyor. 

“Bu nedenle, bir DeFi platformunun olması gerektiğini düşündüğümüz şeyi yerine getiren bir protokol oluşturmaya karar verdik ve bu hedefle Solana Riptide Hackathon’da yarışmaya karar verdik.”

Neptune ekibi “izinsiz bir dijital banka” olmaktan kasıtlarını ise kripto para sektöründe sıklıkla kullanılan “bankasız bankacılık” tabirini fazlasıyla ciddiye almak olarak açıklıyor.

“Neptune’ü inşa etmemizin temelinde bu yatıyor; herkesin kullanması için izinsiz, güvenli ve erişilebilir bir platform. Ayı piyasası ya da boğa piyasası, bizim için fark etmez – biz bunun için burada değiliz. Bazı insanların bunun için burada olduğunu anlıyoruz ve bu bizim için sorun değil, ancak insanların yaşamları üzerinde olumlu bir etki yaratmayı umarak uzun vadede ve daha büyük bir resmi hedefleyerek buradayız.”

Pyth Network

Neptune Teminat Takaslarında Dönüşüm Vadediyor

Platform, en yenilikçi özelliklerinden birinin ise teminat takasları olduğunu belirtiyor. Teminat takası süreci normal şartlar altında şu şekilde işliyor: Diyelim ki Bitcoin gibi bir teminatınız var ve bu Bitcoin’e karşı biraz kredi aldınız. Herhangi bir nedenle teminatınızın artık Bitcoin yerine Ethereum’da olmasını istediğinize karar verdiyseniz, tüm kredilerinizi geri ödeyerek tüm kredi pozisyonlarınızı kapatmanız, Bitcoin’inizi borç verme ve ödünç alma protokolünden çekmeniz gerekiyor.

Yani sırasıyla bir AMM’ye gitmeli, Bitcoin’inizi Ethereum ile değiştirmeli, ödünç verme ve ödünç alma protokolünüze geri dönmeli, Ethereum’unuzu yatırmalı ve tüm kredilerinizi yeniden açmalısınız.

Neptune ekibine göre bu oldukça “uzun ve yorucu” bir süreç. Platformun bu sürece sunduğu alternatif ise oldukça iddialı. Neptune tüm bunları tek bir tuşla halledebilmeyi vadediyor. 

“Ayrıca sabit oranlı krediler ve kendi kendini geri ödeyen krediler gibi başka özelliklere de sahip olacağız. Yaptığımız o kadar çok şey var ki…Rahatlıkla yeni ve yenilikçi olduğumuzu söyleyebiliriz, ancak her zaman her şeyi olabildiğince basit tutmaya çalışıyoruz. Bizim için yeni nesil olmanın anlamı tam olarak burada yatıyor.”

Valk DeFi

Önümüzdeki Günlerde Pyth ve Neptune Kullanıcılarını Bir Dizi Yenilik Bekliyor

Neptune’ün Riptide Hackathon için oluşturduğu devnet’in demo versiyonu an itibarıyla kullanıcıların deneyimlemesine açık. Platform, şu anda hackathon boyunca aldığı geri dönütlere uygun olarak UI’ını yenilemeye ve kullanıcılar için daha rahat erişilebilir bir hale getirmeye çalışıyor. 

“Mevcut nep.so’yu bir test sürüşü için kullanabilir, kendinize bazı tokenlar bırakabilir ve böylece Neptune’deki ilk deneyiminizi yaşayabilirsiniz. Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek olan yenileme kullanıcı arayüzünü daha da sezgisel hale getirecek ve genel olarak sisteme ince bir ayar çekecek. Gözünüz platformdaki yeni gelişmelerde olsun!”

Neptune’ün yönetişim tokenına dair görüşleri ise oldukça farklı. Başlangıçta yalnızca yönetişim tokenına sahip olmak istemediğini belirten ekip bunun sebebini yönetişim tokenlarının düşük değerlere sahip olması olarak gösteriyor. 

“VeGovernance modelinin bu alanda sahip olduğumuz en iyi sistem olduğunu anlamakla beraber, Neptune’da daha modern bir yönetişim sistemi oluşturarak onu geliştirdiğimize inanıyoruz. Oylama gücünün stake edilen token miktarı ve bu tokenlerın timelocked süresi ile belirlendiği timelock sistemimizden başlayarak, daha uzun bir timelock süresi daha fazla oylama gücüne sahip olacaktır.”

Bu, daha küçük oyuncular için oyun alanında bile yardımcı olabilecek güçlü bir özellik olarak dikkat çekiyor. Çünkü daha az miktarda tokena sahip olan biri tokenlarını daha uzun süre kilitleyerek daha fazla oy gücüne sahip olabiliyor, böylece daha kısa zaman dilimlerinde daha büyük oyuncuların manipülasyonlarını azaltmayı başarıyor.

“Bunun da ötesinde, Solana’ya Oy Yetkisi Delegasyonu’nu da tanıtıyoruz. Bu, kullanıcıların oylama yetkilerini diğer kullanıcılara devredebilecekleri bir seçenek. Bu önemli bir özellik, çünkü bazı token sahipleri protokolün günlük yönetiminde çok aktif olmak istemeyebilirler. Bu nedenle bu kişiler her ne kadar stake ödülleri alsalar da, yönetim tekliflerine oy vermeyecekler.”

İlginizi çekebilir: Pyth Network, Star Atlas Ortaklığı ile NFT Hediye Ediyor

Bu özellik aynı zamanda Neptune’ün üzerine inşa edilen protokollerle birleştirilebilirliğin mümkün olması için kapı aralıyor. Aynı zamanda diğer protokollerin Neptune kullanıcılarına oylama güçlerini onlara devretmeleri için teşvikler sunmasına da zemin hazırlıyor.

Kripto para piyasası

Neptune Ekibi: Piyasalar Bir Süre Zorlanacak Gibi Duruyor

Piyasalarda son zamanlarda gözlemlenen değişimlere dair ise Neptune ekibi tam da böyle bir zamanda böyle bir projeye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

“Evet, piyasalar büyük bir dönüş yaptı ve toparlanmanın biraz zaman alacağını düşünüyoruz, bu nedenle doğal olarak insanlar şu anda daha fazla risk alıyor. Ama tam da bu yüzden Neptune gibi bir projeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Stablecoin’iniz için abartılı, %40 civarında vs. bir getiri vaadinde bulunmuyoruz. Güvenli, sürdürülebilir ve gerçekleştirilebilir getirilere odaklanıyoruz. Bu tür bir hizmeti sunabilecek bir projenin kripto para topluluğunun yakın gelecekte arayacağı bir girişim olduğunu düşünüyoruz.”

İlginizi çekebilir: Pyth Mayıs Ayı Güncellemeleri!

Pyth ekibinin DeFi ve TradFi arasındaki boşluğun kapanmasına dair belirttiği heyecana ise Neptune bu trendi oldukça ilgi çekici bulduğu ve bir parçası olmak istediği yanıtını verdi. 

“Giderek daha fazla insan kripto para hakkında bilgi edindikçe, DeFi sektöründe bir sonraki aşamaya geçmek biraz radikal olabilir. Kripto para dünyasındaki insanların yanında olmak, onların DeFi’a erişmelerini kolaylaştırmak istiyoruz. Pyth gibi bizimkine benzer bir vizyona sahip bir ortağa sahip olmaktan ve birlikte sektörde yer almaktan heyecan duyuyoruz.”

Pyth hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Pyth Network’ün Türkiye kolunun Telegram kanalına buradan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Bu içerik sponsorludur.

Son Yazılar

Exit mobile version