Lider otomobil üreticilerinden Renault Groupe, blockchain teknolosini kullanmaya başlayacak. Araç bileşenlerinin uygunluk sertifikasyonunu kolaylaştırmayı amaçlayan Renault bu işlem için blockchain projesini test etti.
İlk olarak 2019 yılında duyurusu yapılan projede Renault’nun ortakları arasında Continental, Faurecia, Plastic Omnium ve Saint-Gobain bulunuyor.
XCEED Projesi
Uzatılmış Uyumluluk Uçtan Uca Dağıtılmış Projesi (XCEED), Renault’nun veri paylaşarak bir blockchain tedarik zinciri çözümü geliştirmek için diğer şirketlerle olan ortaklığından ortaya çıktı. XCEED, Araç bileşenlerinin yasal uyumluluğunu izlemek ve onaylamak üzere, Hyperledger Fabric ağı üzerine inşa edilmiş ve IBM ile işbirliği içinde devreye alınmıştır.
Renault’un, Douai tesisinde test edilen ve saniyede 500 işlemle bir milyondan fazla belgeyi işleyen XCEED’in test işlemleri devam etmektedir. XCEED, aynı zamanda parça üreticileri ve arabaları yapanlar arasında uyumluluk bilgilerini paylaşmaktadır. Renault, yaptığı açıklama ile kullanılacak platformun bilgi paylaşımını hızlandırarak gerçek zamanlı teslimata getireceğini söyledi. Ayrıca, XCEED’in verileri gizlilik içinde paylaşmak için güvenilir bir ağ oluşturduğunu da açıkladı.
Otomobil üreticisi, 1 Eylül’de yeni pazar gözetimi düzenlemeleri uygulandığında daha iyi bir uyum çözümüne duyulan ihtiyacın ortaya çıktığını söyledi. 2020 yılında revize edilen Avrupa Birliği’nin 2007/46 / EC Yönergesi gereğince, güvenlik ve çevre standartlarını karşılamak için yeni araçların ve parçaların daha iyi izlenmesini gerekmektedir. Bu kapsamda Renault, tüm üretim zincirinin, politikalarında belirlenenden daha kısa sürelere çekmek için yapısını ayarlaması gerektiğini söyledi.
Renault Groupe başkan yardımcısı Odile Panciatici blockchain teknolojisi için şu cümleleri kurdu:
“Başlattığımız XCEED projesi, Renault Groupe’un yenilik yapma kapasitesinin güçlü bir örneğidir. Blockchain’in otomotiv endüstrisini dönüştürmek için bir vektör olduğuna inanıyoruz. Blockchain teknolojisi, ortakların çeşitli süreçleri, bilgisayar sistemleri ve veritabanları arasında bir bağlantı sağlayan, birkaç farklı şirketi içeren geniş bir ekosistemde gerçekten kendi başına ortaya çıkıyor. Tedarikçiler, müşteriler ve bağımsız distribütörler gibi şirket dışından sayısız aktörle değişim yaptığımız otomotiv endüstrisinde bu tür teknolojinin birden fazla kullanımı var.”
Blockchain teknolojisi artık hayatın her alanında kendisine bir kullanım alanı yaratmaya başladı. Birçok sektörde kullanımı yaygınlaşan blockchain teknolojisi şimdi de araç üretim aşamasında da kullanılmaya başlanacak.
Diğer Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri