Muhabbit
ripple

Ripple Davası Ve Gelişmeler! Ripple’ı Neler Bekliyor?

Bu makalede, SEC’in Ripple Labs şirketine açtığı dava ile ilgili bilinmeyen detayları olabildiğince kolay anlaşılır şekilde anlatmaya çalışacağım.

Bu makalede, SEC’in Ripple Labs şirketine açtığı dava ile ilgili bilinmeyen detayları olabildiğince kolay anlaşılır şekilde anlatmaya çalışacağım. 

Öncelikle davalı ve davacı tarafı tanıyalım. Ripple Labs, XRP’nin geliştirici firmasıdır. SEC ise Türkiye’deki SPK’nın (Sermaye Piyasası Kurulu)  ABD’deki karşılığıdır.

Kısa geçmiş: SEC, Ripple Labs’ın XRP’yi onayları alınmamış bir hisse senedi gibi kullanarak 1.3 milyar $ gelir elde ettiğini iddia ederek, 22.12.2020 tarihinde Ripple Labs ve 2 yöneticisine dava açtı. Ripple Labs, 1 Ocak 2021 tarihinde bu davanın müzekkere edilmesi (üst mahkeme tarafından durdurulması) için bir dilekçe verdi.

SEC Ne Diyor? 

SEC iddianamesinde, Ripple yöneticileri Bradley Garlinghouse ve Christian Larsen’in şirket işlerinde kullanmak, şirketi finanse etmek için XRP’yi kullanarak piyasadan sermaye topladıklarını, yine XRP’yi kullanarak reklam ve işçilik masraflarını ödediklerini, kişisel hesaplarından 600 milyon dolarlık XRP sattıklarını, satılan XRP’nin SEC tarafından tescillenmemiş bir hisse senedi olarak kullanıldığını ve bu durumun ABD sermaye piyasası yasalarına aykırı olduğunu söylüyor.

SEC Ne İstiyor?

SEC, iddianamesinin talep kısmında (prayer of relief), Ripple’ın tescilsiz olarak yapılan XRP satışını durdurmasını, XRP satışlarından elde edilen kişisel ya da kurumsal gelirlerin iade edilmesini, (XRP satın alanlara bir tür temettü ödemesi diye yorumluyorum), Ripple’ın bundan sonra da XRP satışında bulunmasının engellenmesini (1. Maddenin yasal zorunluluk haline getirilmesi) ve Ripple Labs’ın ceza ödemesini istiyor.

Ripple ise karşılık olarak 90 sayfalık müzekkere (Writ of Mandamus) dilekçesi hazırladı ve 1 Ocak 2021’de dilekçesini sundu. Bu tarz müzekkereler acil işlem gereken durumlarda üst mahkemenin bir alt mahkeme kararını beklemeden işlemleri durdurması için sunulabiliyor. Ripple da XRP işlemlerinin ABD’li kullanıcılar için bazı borsalarda yakın tarihlerde durdurulmasını, XRP’nin dava sebebi ile değer kaybetmesini gerekçe göstererek müzakere dilekçesini üst mahkemeye iletti. 

Müzekkerenin talep kısmında Ripple Labs:

XRP’nin hisse senedi olmadığını ve acil olarak SEC iddianamesinden azledilmesini istiyor. Bu önemli bir dayanak noktası çünkü, XRP’nin bir hisse senedi olduğunu kanıtlamak SEC için gercekten güç olacak. Ancak bir müzakere hakkında üst mahkemenin karar vermesi alt mahkemeyi bağlayacağından ve üst mahkemenin Ripple’ın dilekçesini onaylaması halinde SEC’in tüm iddianamesi boşa çıkacağından, bu ihtimal pek olası görünmüyor. Ripple; burada anlaşma yolundan sonuç alınamazsa, SEC hakkında asılsız iddia ile XRP değerinde düşüşe sebep olduğu ve XRP’nin borsalardan delist edilmesine sebep olduğu gerekçesi ile karşı dava açmayı deneyebilir. SEC, bir devlet kurumu olduğundan öncelikle SEC’e dava açacağını ve sebeplerini bildirecek, bundan sonra ise ABD yasaları gereği 6 ay sonra dava açabilecek. Böylelikle şu anda devam eden dava süreci anlaşma yolu ile çözülemezse, dava sonucundan bağımsız olarak 6 ay sonra kendi karşı talebi ile tekrar gündeme gelip tekrar incelenmesi sağlanabilecek. 

Burada bir ara verip SEC’in kendi web sayfasından kural/yasa koyma sürecini özetlemek gerekirse:

Konsept yasa teklifi/tasarısı: SEC daha önce karşılaşılmamış durumlar için öncelikle bir yasa tasarısı hazırlar ve konsept yasayı duyurur. Konsept yasa karşısında kurumların ve halkın geri bildirimleri, komisyon tarafından incelenir ve yasa tasarısı oluşturulur.

Yasa teklifi/tasarısı: SEC detaylı yasa tasarısını duyurur ve yorumlara açar. Yasa tasarısı yorumları 1-2 ay içerisinde değerlendirilip son halini alır.

Yasa kabulü: Halkın yorumları ile komisyon tarafından son haline getirilen yasa yürürlüğe girer.

Su anda XRP’nin yaşadığı durum hakkında yürürlükte olan bir yasa yok. SEC’in iddianamesine göre karar vermesi gereken mahkemenin başvurabileceği bir yasa olması için öncelikle bu 3 adımlı sürecin aşılması ve yasanın yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu durum ise Ripple’ın elini güçlendiriyor ve bence sorunun anlaşma ile çözülme ihtimalini doğuruyor.

SEC her ne kadar halka duyurulan iddianamesinde Ripple’ın XRP’yi hisse senedi gibi kullandığını söylemiş olsa da, iddianame talebinde XRP’nin bir hisse senedi olarak kayıtlara geçmesi gerektiğine dair bir isteği bulunmuyor. Bu ilginç detay, SEC’in sadece Ripple ve iki yöneticisinin cezalandırılmasını istiyor şeklinde yorumlanabilir. Bu durum, yine olası bir duruşma öncesi anlaşma ihtimalini kuvvetlendiriyor. Çünkü SEC, XRP’nin hisse senedi olduğu konusunda net kanıtlar sunabilecek olsaydı bunu iddianame talebine eklerdi. Üstelik kripto paraların hisse senedi olarak değerlendirilme kriterlerini belirlemek için yürürlükte olan bir yasa da yok. Diğer taraftan Ripple, anlaşma yoluna gitmek istediklerini daha önce duyurmuştu.

Peki Bu Konuda Yaşanmış Örnekler Var Mı?

Evet var. EOS’un geliştiricisi Block.ONE, SEC tarafından incelenmiş ve ICO (initial coin offering) sırasında ve sonrasında, milyarlarca dolar gelir elde ettikleri için mahkemeye verilmişti. Block.ONE, SEC ile anlaşma yoluna giderek 24 milyon dolar ceza ödemişti. 

Paragoncoin davasında ise Paragoncoin, SEC ile neredeyse XRP ile aynı sebeplerden mahkemelik olmuş ve hiç bir karşı hamle yapmadan anlaşma yoluna gitmişti. Anlaşma sonucu Paragoncoin; bütün ICO ve diğer satış gelirlerini paragoncoin sahiplerine dağıtmış ve 250 bin dolar ceza ödemişti. 

Her iki davada da anlaşma yoluna gidilmiş olması, Ripple davasınında da anlaşma ile çözülebileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. Ripple’ın da XRP’de daha fazla prestij ve değer kaybını engelleyebilmek için anlaşma yolunda ısrarcı olacağını düşünüyorum. Ama anlaşılamaz ise hem Ripple’ı hem de XRP’yi uzun ve sancılı bir süreç bekliyor. Bu konu mahkemeye gider ve kaybedilir ise sadece XRP değil, XRP gibi ICO gelirlerini kripto paralarının geliştirilip duyurulması ve şirketlerinin finanse edilmesi için kullanmış geliştirici kurumlarla organik ve net ilişkileri olan birçok kripto para finans kurumu için kötü olabilir.

Alper ALTINOK (Cryptoman)

Altcoin haberleri için: Altcoin Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version