Muhabbit

Ripple Labs Youtube’a Dava Açtığını Duyurdu

Ripple Labs ve şirketin CEO’su Brad Garlinghouse, ünlü video izleme sitesine dava açtı. XRP hakkında dolandırıcılık yapıldığına dair Youtube’u suçlayan şirket, mahkeme yoluna başvurdu. 21 Nisan Salı günü şirket, Youtube aleyhinde dava açtı. Ripple Labs şirketi davayı Amerika’nın Kaliforniya bölgesinde mahkemeye taşıdı.
Şirketin, Youtube üzerinde yapılan dolandırıcılık ve taklitçilerin durdurulmaması nedeniyle dava açtı. Şirket Youtube’un XRP konusunda yeteri kadar müdahalede bulunmadığını belirtiyor. Şirkette bu sebeple tazminat isteminde bulundu. Mahkemeye başvuru, şirketin resmi blog sayfasında yayınlandı. Şirketin CEO’su Brad Garlinghouse konuyla alakalı şu açıklamayı yapmış bulunuyor: 
‘XRP Giveaway’ adı altında dolandırıcılık yapıldı. Yüz binlerce dolar değerinde XRP çalındı ve yatırımcılar dolandırıcıların kurbanı oldu.
Dava dosyasında Youtube’ta yer alan kanallar aracılığıyla dolandırıcılık işlemi yapıldı. Dolandırıcı, videoyu izleyen kişilerden 5 bin ile 1 milyon arasında değere sahip XRP istemekteydi. Videoda anlatılanlara göre bu gönderilen XRP’ler 5 katı olarak geri dönecekti. Ancak böyle bir şey olmadı. Bu şekilde yapılan dolandırıcılığa Youtube’un engel koymaması ise şirketi harekete geçirmiş durumda. 

Ripple Labs: Dolandırıcılar Kadar Youtube da Suçlu

Ripple Labs’a göre, dolandırıcılar kadar Youtube yetkilileri de suçlu. Youtube herhangi bir yetki kullanmayarak oluşan dolandırıcılığa yol açtığı şirket tarafından iddia edilmiş bulunuyor. Dolandırıcılık işlemi, meşru yollarla Youtube kanalı açmaya dayanıyor. Dolandırıcılar belirsiz kişilerin e-posta adresini kullanarak kimliklerini gizlemeye çalışıyor ve Ripple ile alakalı içerik oluşturarak Youtube kanalı yönetiyor. Dolandırıcılar, bu şekilde bir taklit yöntemi kullanarak kişileri kandırıyor. Dava dosyasında,
Youtube, Ripple ve Bay Garlinghouse adını taklit ederek dolandırıcılara bilerek reklam veriyor. ‘Video keşif reklamları’ ismiyle de bilinen tanıtımlar, organik aramalar sonucunda görülüyor. Burada reklamlar organik gözükecek şekilde tasarlanmıştır.
Ripple Labs ve Bay Garlinghouse taklit edilerek Youtube üzerinden yayınlar yapılıyor. Ancak Ripple, dolandırıcılar tarafından ele geçirilmiş kanallara rozet dağıtıldığını söylüyor. 2019 yılının Kasım ayından beri şirket, Youtube’a 49 videonun yayından kaldırılmasını talep etmişti. Şirket ile Youtube arasındaki karmaşık dava halen devam ediyor. Dava da son olarak şunlar söylendi:
Youtube’un olaya yeterince dahil olmadı. Bu yüzden Ripple şirketinin markasına ve Garlinghouse’un şahsına ağır şekilde zarar verdive onarılamaz şekilde zarar vermeye de devam ediyor. Önlemler alınmazsa şirketin yaşadığı zarar devam edecek. 

Son Yazılar

Exit mobile version