Muhabbit

Rus Milletvekili: Kripto Para Madenciliği Yasallaştırılabilir

Rusya’nın önde gelen milletvekillerinden birinin yaptığı açıklamaya göre ülke önümüzdeki günlerde kripto para madenciliğini ve altın destekli stablecoinleri yasallaştırabilir

Rus

Rusya kripto para madenciliğini yasallaştırabilir.

Rus meclisi Duma’nın Endüstri ve Ticaret Komitesi Başkanı Vladimir Gutenev, Rusya’nın kripto para madenciliğine ve altın destekli stablecoinlere hükümet kontrolünde müsaade edebileceğini ifade etti.

RIA Novosti haber kanalına konuşan Gutenev, Rusya’da her ne kadar madenciliğin önü açılsa da, tecrübesiz yatırımcıları riskli bir duruma sokacağı gerekçesiyle kripto paraların serbest dolaşımına hiçbir şekilde izin verilemeyeceğinin de altını çizdi.

Rus Merkez Bankası Kripto Paraların Tamamen Yasaklanmasını Talep Ediyor

Geçtiğimiz hafta Rus Merkez Bankası (CBR), kripto paralara dair kapsamlı görüşlerin ele alındığı bir danışma metni yayımladı. CBR bu metinde Rus ekonomisi kapsamında gerçekleştirilen madencilik dahil tüm kripto para operasyonlarının yasaklanması gerektiğini öne sürdü. Banka bir yandan kripto para girişimlerinin engellenmesi gerektiğini savunurken, bir yandan da kendi dijital rublesini hayata geçirme yolunda ilk adımını attı ve pilot denemelerine başladı.  

İlginizi çekebilir: Blockchain Nedir?

Her ne kadar kripto paraların yasaklanması konusunda CBR ile aynı fikirde olsa da Gutenev, altın destekli stablecoinlerin devlet kontrolü altında oldukları sürece Rusya’ya fayda sağlayabileceğini savunuyor. Böyle bir girişimden özel yatırımcıların ve şirketlerin yararlanabileceğinin altını çizen Rus milletvekili, stablecoinlerin altın rubleye benzer bir şekilde değerlendirilebileceğini ifade etti.

Gutenev’e göre stablecoin kullanımı sayesinde ülkeye uygulanan çeşitli yaptırımlar ve çevreleme politikası rahatlıkla atlatılabilir. Stablecoinler aynı zamanda diğer devletlerle düzenli ve şeffaf ekonomik ilişkiler kurulmasının da önünü açabilir. Gutenev bu düşüncelerini CBR Başkanı Elvira Nabiullina ile paylaştığını da belirtti.

Rusya Dolar Kullanımını Azaltma Peşinde

Ekim 2021 tarihinde konuya dair açıklama yapan Rus Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın rezervlerinde ve ticari anlaşmalarda dolardan vazgeçebileceğinin ve dolar yeni dijital paraların kullanılabileceğinin işaretini vermişti. Rusya’nın dolara karşı bu tutumu Amerikan yaptırımlarının kapsamının genişlemesi sonrasında belirginlik kazandı. Yaptırımlarla mücadelede kararlı olan Rusya, “dolarsızlaştırma” politikasında oldukça kararlı gözüküyor.

Gutenev’e göre kripto para madencilik operasyonlarının Rusya’da yasal olarak varlıklarını sürdürebilmelerinin tek yolu sıkı bir devlet kontrolü altında hareket etmek. Enerji bolluğu ile bilinen Rusya’da kripto para madencilerinin işlerini şeffaf bir şekilde yürüttükleri ve vergilerini aksatmadan ödedikleri takdirde ülkede kripto paralara yönelik olası bir yasal düzenlemeden oldukça kârlı çıkabilecekleri belirtiliyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version