Muhabbit

Rus Petrol Sahalarındaki Kripto Para Madencilik Çiftlikleri Büyümeye Devam Ediyor!

Rusya kısıtlamalara rağmen, kripto para madenciliğinde büyümeye devam ediyor.

Rusya Genel

Rusya Genel

Rus yakıt ve enerji kompleksinin geliştirilmesinde danışmanlık yapan Vygon Consulting şirketinin hazırladığı rapora göre, Rus petrol sahalarında kripto para madenciliği gücü 85 megawatts’a ulaştı. Bu rakam tüm pazar değerinin %23’ünü oluşturuyor.

Petrol şirketleri, petrol çıkarırken petrolün yan ürünü olan petrol gazını (APG) da yakan küçük enerji santralleri kurar. İstenmeyen bu gaz yakılırken santrallerde belirli bir enerji üretilir ve elde edilen bu elektrik gücü de artık kripto para madencilik çiftliklerine satılabiliyor.

Vygon Consulting şirketinin hazırladığı rapora göre, Rus petrol şirketleri şu anda sondaj sahalarındaki tesislere enerji sağlamak için yılda yaklaşık 17 milyar metreküp APG kullanıyor. Kripto para madencilik hesapları ise şu anda yıllık 279 milyon metreküp APG kullanıyor.

Rapora göre, sadece 2022 Temmuz ayında APG kullanan madencilerin geliri 1 BTC’nin fiyatı 20.000 dolar olarak hesaplandığında 400 milyon ruble (6,6 milyon dolar). BTC fiyatının sabit olarak kaldığı düşünülerek yapılan hesaplamalarda 2022 Temmuz ila 2023 Temmuz ayları arasında 79 milyon dolar gelir elde edilecek. 6 yıllık zamanda ise yıllık gelir 19 milyon dolara ulaşabilir.

Analiz uzmanlarına göre APG ile yapılan madencilik endüstrisi katlanarak büyüyebilir. Şu anda yakılan gazın %1,6’sı madencilik için kullanılırsa madencilerin yıllık kazancı 2’ye katlanarak 2,5 milyar ruble olacak. Eğer yakılan gazın üçte biri madencilik için kullanılırsa sektör 25 kat büyüyerek yıllık gelirin 30 milyar ruble olması bekleniyor.

Rusya’da Kripto Para Madenciliği Zor Zamanlar Geçiriyor

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından sonra ülke kripto para sektöründe yaşadığı bazı kısıtlamalardan dolayı zor zamanlar geçiriyor. Avrupa, Rus kullanıcıların kripto para cüzdanlarına işlem sınırlaması koyarken, bazı uluslararası borsalar da Rusların platformlarını kullanmasını engelledi. Vygon Consulting, bu kısıtlamalardan kaçmanın bir yolunun başka bir ülkede bir madencilik kuruluşunu kaydettirmek olduğunu açıkladı.

Ancak bu yöntemde kısıtlamaları aşmanın kesin bir yolu değil. Rusya’da faaliyet gösteren İsviçre’de kayıtlı madencilik şirketi Bitriver buna bir örnek. ABD Hazine Bakanlığı, Moskova’nın enerji kaynaklarından para kazanmak için dijital paraların basılmasını kullanabileceği endişelerinden dolayı 2022 Nisan ayında şirkete yaptırım uyguladı.

2022 Haziran ayında, Rus kripto para medyası, Bitriver‘in petrol kuyularındaki ilişkili gazdan üretilen elektriği kullanmak için Rusya’nın enerji devi Gazprom‘un petrol üretim kolu Gazprom Neft ile bir iş birliği anlaşması imzaladığını bildirdi. Vygon Consulting’in uzmanları, bu tür projelerin petrol şirketleri için risk taşımadığı konusunda ısrar etti.

Gazprom Neft, 2019 yılında APG ile çalışan veri merkezleri kurmak için pilot projeler başlatmaya başladı. Şirket, dijital para birimleriyle doğrudan etkileşime girmediğini, ancak birlikte çalıştığı ortaklar tarafından işletilen tesislere fazla enerji sağladığını vurguladı.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Altcoin Haberleri için: Altcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version