Muhabbit

Rus Sanatçı Yaktığı Pasaport Videosunu NFT Haline Getirdi

Olive Allen’ın hareketi yeterince ses getirebilecek mi?

Amerika’da 11 yıldır yaşayan Rus NFT sanatçısı Olive Allen, ülkesi Rusya’yı protesto etmek için pasaportunu yaktı.

Allen 2018’den beri kripto paralar ile uğraşan sonrasında ise NFT sanatçısı olan bir kişidir. Rusya’nın şu anki hükümetini protesto etme amacıyla Rusya Federasyonu New York Başkonsolosluğu önünde pasaportunu yaktı.

Rusya’da birçok kişinin ‘geri dönülmeyecek derece beyninin yıkandığını’ dile getiren Allen, tüm Rus vatandaşlarının bu şekilde olmadığını kanıtlamak ve bir daha Rusya’ya dönmemek amacıyla pasaportunu yaktığını söyledi.

Rusya doğumlu olan sanatçı ülkesi hakkında şunları söyledi:

Putin’in Rusya’sını evim olarak görmüyorum. Şu anki yönetimin olduğu Rusya’ya asla dönmem. Zaten birazdan tutuklanırım.

Pasaportunu halka açık bir yerde yakarken, kendi ülkesinin hükümetini onaylamadığını ve sonuçlarına katlanmaya hazır olduğunu vurguladı.

Rus sanatçı Olive Allen’a Twitter’dan destek geldi

Pasaportunu yakan sanatçı yakma görüntülerini Twitter üzerinden paylaştı. Paylaşılan görüntülere birçok kişi ve kuruluş tarafından destek geldi.

https://twitter.com/IamOliveAllen/status/1499455701730615296

Atılan tweet serisinde bazı Rus vatandaşları şunları söyledi:

Yaptığın iş övgüye değer. Rusya’daki sesinin çıkaramayan vatandaşların sesi oldu.

Sanatçı ayrıca yaktığı pasaport görüntülerini NFT haline getirerek SuperRare pazarından satışa koydu. Alacağı parayı ise Uluslararası Çocukları Kurtarma derneğine kripto para olarak yollayacak.

NFT’sine açıklama olarak sanatçı şunları yazdı:

Ukrayna’daki savaş bir trajedidir. Bu trajedide masumlar hayatını kaybediyor ve sadece yıkım var. Bu kalbimi çok kırıyor. Pasaportumu ülkemi sevmediğim için değil, Putin’in Rusya’sına inanmadığım için yaktım. Burada bugün ve her gün barışı savunacağım.

SuperRare pazarı üzerinde 4 Mart 2022 tarihinde gerçekleşen açık artırmaya 14 teklif geldi ve NFT @dedb8 adlı kullanıcıya 3.66 ETH fiyatına satıldı.

Allen, Rusya vatandaşlığından çıkmak için evraklar doldurdu

rusya blockchain

Basitçe bir pasaport yakmak tabii ki vatandaşlıktan ayrılmak anlamına gelmiyor. Rus hükümetinin 2002 yılı mevzuatına göre, Rusya dışında yaşayan bir kişi gerekli şartları taşırsa vatandaşlıktan çıkabilir. Bu şartlar arasında, Rusya tarafından suçlanmaması, başka vatandaşlığı olmaması veya ödenmemiş yükümlülüğü olmaması bulunuyor. Eğer şartlar sağlanıyorsa kişi isteğe bağlı olarak vatandaşlıktan ayrılabilir.

Olive Allen, pasaportu yakmadan önce gerekli belgeleri doldurmuş ve sonrasında pasaportunu konsolosluğun önünde yakmıştır.

Yaptığı bu gösteri sonrasında Allen Rusya’ya dönmek isterse en az 15 yıl hapis yatması gerekecek.

NFT ile Ukrayna’ya destek sağlamak isteyen tek kişi Allen değil

Allen’ın yaptığı NFT ile Ukrayna’ya yardım etme fikri aslında zaten kullanılıyor. Time Magazine, 59 sanatçının barış için yapacağı NFT’leri açık arttırmada satılacağını duyurdu. Elde edilecek gelir insanlık adına Ukrayna’ya gönderilecek.

Ayrıca Ukrayna hükümeti de savaşın yükünü azaltmak için bir NFT koleksiyonu oluşturuyor. Ukrayna ayrıca bağışlar olarak birkaç tane NFT de aldı.

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version