Muhabbit

Rusya Devlet Duması, Kripto Para İşlemlerindeki Vergiler Hakkında Yeni Bir Karar Aldı! 

Yeni kararda, dijital varlıklar için ayrı bir vergi prosedürünün etkili ve rekabetçi bir dijital ekonomi yaratmanın anahtarı olduğu belirtiliyor.

rusya

rusya

Rusya’nın Yasama Meclisinin alt meclisi olan Devlet Duması, Rusya Federasyonundaki dijital varlıkların vergilendirilmesine ilişkin yeni bir yasa tasarısını onayladı.

Onaylanan yeni tasarının, ülkede gerçekleştirilen kripto para işlemlerini katma değer vergisinden (KDV) muaf tutmak üzere oluşturulduğu belirtiliyor. Bunun yanında devlet destekli haber servisi RIA Novosti’ye göre, yeni tasarı, kripto para borsalarının diğer bazı hizmetlerinde de bir muafiyetin yolunu açacak.

Buna ek olarak, tasarıda vergiye tabi tabanın yıllık ilk 5 milyon rublesi (yaklaşık 93.000 Dolar) için Rus borsalarına %13, bu sınırın üzerindeki tutarlar için %15 gelir vergisi oranları belirlendi. Şirketler için ise geçerli vergi oranı %20 olarak belirlenmiş durumda.

RIA Novosti’nin raporlarına göre, dijital varlıkların fatura kapsamında vergilendirilmesi menkul kıymet vergilerine benzer şekilde işleyecek. Hükümet tasarıda, dijital varlıklar için ayrı bir vergi prosedürünün etkili ve rekabetçi bir dijital ekonomi yaratmanın anahtarı olduğunu belirtiyor.

Bilindiği üzere Rusya, Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan Batı ekonomik yaptırımlarının baskısını giderek daha fazla hissetmeye başlıyor. Büyük Rus bankaları SWIFT sisteminden bloke edilmiş durumda.

Rusya SWIFT

Bunun yanında G7 ülkeleri bu hafta yeni çıkarılan veya rafine edilmiş Rus altınlarının satın alınmasını yasakladı. Bu hamleler, bir dizi başka yaptırımla birlikte, Rusya’nın dış borç ödemesinde temerrüde düşmesine yol açtı. Ülke bu nedenle, kripto para birimleri konusundaki şüpheci duruşunu yumuşatmaya başladı. Çünkü var olan yaptırımlardan kurtulmanın bir yolu olarak kripto para kullanımının mantıklı olacağı düşünülüyor.

Kripto Para alanında Adımlar Atılıyor

Rusya’da faaliyet gösteren Sber Bank, bir stablecoin çıkarmaya hazırlanıyor ve Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova kısa süre önce yaptığı bir röportajda dijital ruble denemelerinin 2024’ten Nisan 2023’e alındığını söyledi.

“Bence kendine saygısı olan tüm devletler üç yıl içinde ulusal bir dijital para birimine sahip olacak. Bir an önce hazır olmalıyız. Ayrıca bu, SWIFT’den engellenme sorununu çözecektir çünkü bu entegrasyon SWIFT’i gereksiz kılacaktır.”

Bunun yanında 12 Rus bankasını içeren bir pilot proje ise hâlihazırda devam ediyor.

Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha Fazla Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version