Muhabbit

Rusya, Dijital Ruble İçin Yasal Düzenlemelere Gidiyor!

Rusya, dijital ruble konseptini uygulamak için gerekli yasal değişiklikler üzerinde çalışmaya başlamayı planlıyor.

Rus

Rusya Muhabbit

Rusya’daki yetkililer, dijital rublenin çıkarılmasını ve işlevini kolaylaştırmak için çeşitli mevzuat parçalarını değiştirmeye hazırlanıyor. Moskova’daki yetkililer, ulusal itibari paranın dijital versiyonunun kripto para birimleri gibi diğer dijital para biçimlerinden ayrı olarak düzenlenmesi gerektiğine inanıyor.

Rus milletvekilleri, Ocak 2022’de dijital ruble konseptini uygulamak için gerekli yasal değişiklikler üzerinde çalışmaya başlamayı planlıyor. Parlamento Finansal Piyasa Komitesi başkanı olan Anatoly Aksakov, Rus Izvestia gazetesine verdiği demeçte, merkez bankası dijital para birimi çalışmalarının yapılacak deneme çalışmaları ile birlikte başlayacağını belirtti. 

Aksakov, dijital rublenin uygulanması için en az sekiz federal yasa ve beş yasanın (Medeni Kanun, Vergi, Bütçe, Ceza ve İdari Kanun) değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yeni hükümlerin, Rusya Merkez Bankası’nın yeni para biriminin dolaşımını düzenleme yetkileri, bir ödeme aracı olarak yasallaştırılması, sahiplerinin yasal korunması gibi bir dizi alanı ilgilendireceği bildirildi.

Rusya Dijital Para Kavramlarını Netleştirmek İstiyor

Bilindiği üzere Rusya, bu yılın başında yürürlüğe giren “dijital mali yardımları” düzenleyen özel bir yasayı kabul etti. Ancak Aksakov, parlamentonun alt meclisi olan Devlet Duma üyelerinin dijital para birimleri, stablecoinler ve dijital ruble kavramlarını birbirinden ayırması gerektiğine inanıyor. Ayrıca, ilgili haklar için yargı korumasının garanti edilmesi ve kripto para madenciliğinin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor. Bu konu parlamento milletvekili ise şu ifadeleri dile getiriyor:

“Konvansiyonel kripto para birimleri, stablecoin’ler ve devlet dijital para birimlerinin mevzuata yansıtılması gereken kendi tanımları olmalıdır.”

Ülkenin merkez bankası olan Bank of Russia (CBR), ocak ayında dijital ruble için platformu test etmeye başlamayı planlıyor. Yakın zaman önce yayımlanan CBDC konseptine göre, prototipin yıl sonuna kadar hazır olması gerekiyor.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Basında çıkan haberlere göre ilk aşamada, CBR dijital para birimini çıkaracak. Daha sonra pilot projedeki katılımcı sayısı mevcut 12 banka tarafından desteklenecek.

Haberlere göre ayrıca, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı da dijital rublenin getirilmesinin ayrı bir yasal düzenleme gerektireceğini belirtiyor. Konu ile ilgili olarak Dijital Ekonomi Geliştirme Departmanı müdür yardımcısı Alexey Minaev, şu ifadelere yer verdi:

“En azından geleneksel dijital para birimlerinin aksine dijital ruble ile ödeme yapmanın mümkün olacağı söylenebilir.”

Minaev, ulusal dijital para birimlerinin tanıtılmasını dünya çapında bir trend olarak nitelendirerek, bu para biçiminin merkezi olmayan kripto para birimleri ile pratikte hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version