Muhabbit

Rusya Kripto Parayı Yasaklayacağını Açıkladı!

Bir süredir kripto paranın dezavantajlarından dem vuran Rusya, Merkez Bankası ve Federal Güvenlik Servisi’nin ortak kararıyla kripto parayı yasaklıyor.

rusya

Rus Bankaları: Dijital Ruble

Rusya bir süredir kripto para dünyasının dezavantajlarından dem vuruyordu. Hatta geçtiğimiz hafta Rusya Merkez Bankası’ndan önemli açıklamaları paylaşmıştık. Son gelişmelere göre Rusya kripto parayı yasaklıyor.

Rus yerel haber merkezi Baza.io’nun haberine göre, Rusya Merkez Bankası ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) kripto para düzenlenmesi konusunda bir süredir müzakere içerisindelerdi. İki departman en nihayetinde kripto paraların yasaklanması konusunda karara vardılar.

Peki Yasak Nasıl İşleyecek?

Öncelikle başta karşıt görüşlere sahip olan bu iki departmanın nasıl oldu da böyle bir kararda hemfikir oldu o başka bir mesele. Ancak yasağın işlenmesi konusuna gelecek olursak, ilk olarak kripto paraların yatırım aracı olarak kullanılmasında bir değişiklik olmayacak. Bir ödeme yöntemi olarak kullanılması yasaklanacak.

Peki nasıl olacak? Rusya’daki kripto para sahipleri, tıpkı daha önce bahsettiğimiz Bakkt’n uygulaması gibi Starbucks’tan kripto para karşılığında kahve alamayacaklar. Ya da BitPay gibi platformları kullanamayacaklar.

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin

Karar, ülkenin geçtiğimiz ay başbakanlık koltuğuna oturan Mikhail Mishustin’in “Kripto para vergisi” isteğiyle ters düşüyor. Bunun etkilerini de ilerleyen zamanlarda hep beraber göreceğiz.

Kararı, başbakan yardımcısı Dmitry Chernyshenko açıkladı. Chernyshenko;

“Hükümet mensupları ile yaptığımız toplantı sonunda, ödeme aracı olarak kripto para birimlerinin alınmasına veya verilmesine yani kısacası kullanılmasına mani olmak amacıyla bir yasak konulması kararı verildi.”

Kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasının haricinde hiçbir yasağın konulmadığı yani Blockchain veya yatırım çalışmalarının devam edeceği önemli bir noktadır. Ve hatta bu noktadan dolayı Çin’in kripto para dünyasına karşı olan tutumuna benzediği söylenebilir. Çin de aynı şekilde Blockchain çalışmaları için tam destek sağlarken kripto paralara karşı bir yasaklama peşinde. Gerçi Çin devlet başkanı Xi Jinping bu konuda biraz daha farklı düşünüyor. Ona göre Blockchain teknolojisini elinde tutan kripto para dünyasına karşı çıkılmamalı, yakından takip edilmeli.

Rusya kripto parayı yasaklıyor evet ama tüm yolları tıkamış da değil yani Rus yatırımcılar hâlâ yatırım yapabilecekler. Rus yazılımcılar da kendilerini Blockchain teknolojisini geliştirmeye adamaya devam edebilecekler. Tabii ilerleyen zamanlarda bu durumun avantajları ve dezavantajları da olacak. Onları da ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz.

Son Yazılar

Exit mobile version