Muhabbit

Rusya Merkez Bankası Başkanı: Dijital Ruble, Banka Kârlarını Azaltacak!

Rusya’nın dijital rublesinin işletme maliyetlerini düşürmesi bekleniyor.

rusya merkez bankası

rusya merkez bankası

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’ya göre, Rusya’nın dijital rublesinin işletme maliyetlerini düşürmesi ve bunun yanında ticari bankaların kârlarını da azaltması bekleniyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşan bir sivil toplum örgütü olan “Opora Russia” tarafından yakın zaman önce yapılan bir toplantıda konuşma yapan Nabiullina, dijital bir rublenin ticari banka kârlarını komisyonlardan ve işlem ücretlerinden düşürebileceğini dile getirdi.

Ayrıca, bir merkez bankası dijital para biriminin, finansal hizmetleri daha modern hale getirmede doğal bir gelişme olduğunu açıklayarak şu ifadelere yer verdi:

“Bu, finansal sistemin geliştirilmesinde doğal bir harekettir. Finansal aracılar, tekellerinden ve alternatiflerinden yoksun olmak yerine, ekonomi için daha az külfetli hale gelmeli ve yeni ürün ve hizmetlerle para kazanmalıdır. Bunun yanında küçük ve orta ölçekli işletmelerin bundan kesinlikle faydalanması gerektiğine inanıyoruz.”

Merkez bankası başkanı ayrıca, daha güvenli ve daha hızlı ödemeler de dâhil olmak üzere dijital bir rublenin bir dizi avantajını vurguladı. Bunun yanında başkan şu açıklamayı yaptı:

“Şimdi dijital rublenin var olabileceği, müşterilerin, merkez bankasının ve ticari bankaların etkileşiminin farklı şekillerde organize edildiği, ancak bu avantajların tüm modellerde kaldığı birkaç modeli düşünüyoruz. Bunlar hızlı, güvenilir ve güvenli ödemeler.”

Elvira Nabiullina’nın yapmış olduğu son açıklamalar, Rusya Merkez Bankası’nın CBDC planlarını 13 Ekim 2020 tarihinde resmi olarak yayınlamasından kısa bir süre sonra geldi. Hatırlanacağı üzere Ekim ayında Nabiullina, bir dijital rublenin nakit parayla aynı düzeyde anonimliğe sahip olmayacağını iddia ederek, Rusya Merkez Bankası’nın kullanıcı gizliliğini güçlendirmesini beklediğini dile getirmişti. Bankaya göre, dijital bir ruble yakında nakit paranın yanında ek bir para biçimi olarak kullanılabilecek.

Daha Fazla CBDC Haberleri İçin: CBDC Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version