Dijital varlıkların kullanımı önlenemez bir şekilde büyümeye devam ediyor ve Rusya’nın para otoritesi, Rus dijital varlık sektörünün geleceği hakkında bir rapor yayımladı. Araştırma raporu, dijital finansal varlıklar (DFA) ve faydalı dijital haklar (UDR) üzerine oldu.
Rusya Merkez Bankası (CBR), DFA çerçevesini iyileştirmek ve onu geleneksel finans endüstrisini yöneten kurallarla uyumlu hale getirmek için ek düzenlemelere ihtiyaç olduğuna inandığını belirtti. Düzenleyicilere göre, bu kararlar yatırımların, sirkülasyonun ve likiditenin artmasını sağlarken yatırımcıların daha iyi korunmasına yardımcı olacak.
Raporda dikkat çeken ilk konulardan bir tanesi vergilendirme sistemi oldu. Rusya Merkez Bankası, uzun süredir DFA ve UDR tutan yatırımcılar için vergi teşviki teklif etti. Bu teşvik, bireysel yatırım hesabı sahipleri için geçerli olan özel bir vergi rejimine benzer bir mekanizmaya benzeyeceğini belirtti. Bu mekanizmanın vatandaşların serbest fonlarını menkul kıymetler piyasasına çekmek amacıyla tanıtıldığı da açıklandı.
CBR, bu teklifin Rus vatandaşlarına ve iş sektörüne yeni fırsatlar sağlayacağına inandığını belirtti. Bu teklif sonrası bireysel ve kurumsal şirketlerin dijital varlıklar ve dijital haklarla işlemleri basitleştirebileceğini ve işletme maliyetlerini azaltabileceğini açıkladı. Ancak, bu tür vergi teşviklerini onaylamadan önce ilgili devlet kurumları ve piyasa katılımcılarıyla ek görüşmelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Rusya Merkez Bankası ayrıca, DFA sahiplerine uygulanan kimlik belirleme prosedüründe de güncelleme yapılması istiyor. CBR, yapılan güncellemeler ve kripto para politikasının düzenlenmesi sonrasında yabancı DFA’ların Rusya pazarına gireceğini inandığını belirtti. Banka özellikle akıllı sözleşmeler için tasarlanmış düzenlemeleri kabul edeceğini ve gerekli muhasebe prosedürlerini geliştireceğini açıkladı.
Rusya Merkez Bankası Kripto Para Düzenlemelerini Hızlandırmak İstiyor
Diğer tekliflerin yanında CBR, 2022 Aralık ayında geri bildirim istiyor. Bu süreçte menkul kıymetler ve tahviller, kıymetli taşlar ve metaller, NFT biçimindeki mülkiyet hakları ve teminatlı alacaklar gibi çeşitli varlıkların ipotekler ile tokenlaştırılması fikri hakkında da geri bildirim istiyor.
CBR ayrıca, mevcut borsalarda dijital varlıkların listelenmesi ve aracılar aracılığıyla dijital varlık işlemlerinin kapsanması fikirlerinin de kamuoyundaki tartışmalarda konuşulmasını istiyor.
Rusya aylardır merkeziyetsiz kripto para birimleri ve DFA’lar hakkındaki düzenleme çerçevesinin genişletilmesi konusunda çalışıyor. Merkez Bankası 2022 Ocak ayında kripto para kullanımını yasaklamış olsa da sonrasında Moskova’daki Maliye Bakanlığı ile sınır ötesi kripto para ödemelerinin yasallaştırılması konusunda anlaştı.
Rusya Merkez Bankası’nın tutumundaki bu değişiminin sebebi, Rusya’nın 2022 Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra yapılan yaptırımlar oldu.
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.