Muhabbit

Rusya Merkez Bankası, Finansal Piramit Şeması ve Kripto Para İlişkisi Hakkında Açıklama Yaptı!

Rusya Merkez Bankası (CBR), ülkenin finansal piyasasındaki yasa dışı faaliyetler hakkında detaylı bir rapor yayımladı.

Rusya Merkez Bankası (CBR), ülkenin finansal piyasasındaki yasa dışı faaliyetler hakkında detaylı bir rapor yayımladı.

Rapora göre, 2022 yılının ilk yarısında Rusya Federasyonu’ndaki piramit şemalarının %56’sından fazlası (537 kuruluş) çeşitli kripto para birimlerden fon topladı veya kripto para yatırımlarının reklamını yaptı.

RBC Crypto tarafından alıntılanan yazıya göre, düzenleyiciler, Batı’nın Ukrayna’daki çatışma nedeniyle uyguladığı yaptırımların, Rusya’daki yasal finans kurumlarının çalışma koşullarını önemli ölçüde değiştirdiğini ve dolandırıcıların bu durumdan yararlandığını belirtti.

Ruslar, yatırım yapmanın yeni yollarını ararken bu talep yeni finansal piramit şemalarına sebep oldu. Mali yetkililer, ortaya çıkan küçük çaplı şemaların kısa ömürlü olduğunu düşündüklerini açıkladı.

Rusya Merkez Bankası Raporun Ayrıntılarını Paylaştı

Rusya Bitcoin

2022 yılının Ocak ayı ile Haziran ayı arasında Merkez Bankası bu dolandırıcı şemaların şaşırtıcı sayısını tespit etti. Yasa dışı finansal faaliyet belirtileri gösteren 2.200’den fazla şirket, proje veya bireysel girişimci olduğu ortaya çıktı. Rapora göre rakamlar, 2021 yılının aynı dönemine göre 3 kat artmış durumda.

Paylaşılan rapora göre şemalardan etkilenen tek sektör kripto paralar değil. 671’den fazla şirket, güvenlik pazarını hedef almış. CBR’ye göre bu şirketler farklı bir yargı alanındaki düzenleyicilerden yetkilendirilmiş gibi davranıp yalnızca yabancı para birimi veya kripto para birimi topluyor.

Rusya Merkez Bankası bu yasa dışı faaliyetleri engellemek için, kolluk kuvvetlerine, Federal Vergi Servisine, Roskomnadzor Telekom gözlemcisine ve domain adı kayıt şirketlerine bildirimde bulundu. CBR ayrıca şüpheli siteleri engellemek için düzenli adımlar atıyor. Ülkenin finans sektöründe yasa dışı faaliyet gösterebilecek muhtemel şirketlerin kara listesini tutuyor.

Rusya Merkez Bankası, 2022 Mayıs ayında kripto para teması kullanan yeni finansal piramitlerin sayısındaki artışı açıklamıştı. Artışın sebebini de dijital varlık alanındaki yatırım fırsatları ve bu fırsatlar etrafındaki finansal belirsizlik olduğunu belirtmişti.

Rusya İçişleri Bakanlığı bu hafta Moskova’daki yetkililerin kripto para dolandırıcılarına ve kara para aklama hizmeti verenler için cezai sorumluluk getirmesi gerektiğini açıkladı. Eğer milletvekilleri Bakanlığın tavsiyesini kabul ederse, dolandırıcıların banka hesaplarını ve cüzdan şifrelerini kullanmalarına izin veren masum kişilere de 7 yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version