Muhabbit

Saber Nedir?

Saber, “stablecoin”leri swap etmek için Solana ağında geliştirilen merkezi olmayan bir borsadır.

Saber-Muhabbit

Saber-Muhabbit

Saber, “stablecoin”ler için Solana ağında cross-chain (çapraz zincir) olarak geliştirilen merkezi olmayan bir borsadır. Saber, temelde değeri ABD doları veya Bitcoin (BTC) gibi başka bir varlığa sabitlenen “stablecoin”ler için StableSwap ile likidite protokolü sağlar. Solana ağının cross-chain likidite protokolü olan Saber, Solana ve diğer blok zincirleri arasında varlıkların transferini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Kullanıcılar, işlem ücretlerinden, token teşviklerinden ve otomatikleştirilmiş DeFi projelerinden pasif gelir elde etmek için Saber likidite havuzuna para yatırabilir. Saber, Phantom, Sollet, Sollet Extension, Ledger, MathWallet, Solong ve Coin98 Wallet gibi cüzdanları destekler.

Saber, $1.78 milyar TVL ile Solana ağında da ilk sırada yer alıyor. %121 oranındaki 7 günlük yükselişiyle de Raydium‘u geride bırakmış durumda.

StableSwap Nedir?

Solana ağında geliştirilen StableSwap, sabit değeri olan “stablecoin”lerin ticareti için optimize edilmiş ilk otomatik piyasa yapıcıdır. Protokol, Solana ağındaki kullanıcıların ve uygulamaların istikrarlı varlık çiftleri arasında verimli bir şekilde ticaret yapmalarını ve platforma likidite sağlayarak pasif getiri elde etmelerini sağlar.

Kripto para piyasasındaki yatırımcılar kullanım durumlarına bağlı olarak, genellikle belirli bir “stablecoin”e ihtiyaç duyar. Örnek verecek olursak, USDT için borç verme oranı, şu anda sahip oldukları USDC’den daha yüksek olabilir. Kripto para piyasasındaki yatırımcılar geleneksel AMM‘lerde USDT ve USDC çiftinde ticaret yapmak için standart slipaj ücretlerini ödemek zorundalar. StableSwap ise kullanıcılara artık çok düşük slipaj ücreti ile büyük miktarlarda USDT ve USDC arasında ticaret gerçekleştirme imkanı sunuyor.

StableSwap, AMM’sini, istikrarlı varlık çiftlerinin verimli bir şekilde ticaretinin gerçekleştirilmesine yönelik kanıtlanmış Curve Finance modeline dayalı olarak tasarlandı. Zamanla test edilmiş algoritma, mevcut olarak USDT/USDC havuzuna sahiptir. Ancak, gelecekte diğer stablecoin havuzları da genişletilecektir.

Örnek olarak, 1000 USDC karşılığında 999.47 USDT swap edebiliyoruz.

Saber Nasıl Kullanılır?

Saber platformunu kullanmak isteyen kullanıcıların öncelikle cüzdanlarını platforma bağlamaları gerekir. Platform, Solana ağındaki desteklenen cüzdanlara entegredir.

Swap

İlk adım olarak cüzdanlarını platforma bağlayan kullanıcılar, swap işlemi gerçekleştirmek istedikleri varlıkları seçerek ve ardından “Review” butonuna tıklayarak işlemlerinin detaylarını görebilir.

Swap, şu anda elinizde bulunan ve swap etmek istediğiniz token miktarıdır. Minimum Received, alacağınız “token”ın minimum miktarıdır. İşlemi gerçekleştirdikten sonra alınan tutar daha düşük çıkarsa işlem başarısız olur. Exchange Rate, swap ettiğiniz iki token arasındaki dönüşüm oranıdır. Price Impact, swap işleminin slipaj yüzdesidir. Fiyat etkisi ne kadar düşük olursa, swap işleminizden o kadar iyi değer elde edersiniz. Liquidity Provider Fee, swap işlemleri için alınan işlem ücretidir. Bu ücret, likidite sağlayıcılarını teşvik etmek için ödüller ve protokol için rezervler arasında eşit olarak bölünür.

Detayları gözden geçiren kullanıcıların “Confirm Swap” butonuna tıklayarak swap işlemini tamamlaması gerekir.

Pools

Swap işleminde olduğu gibi ilk adım olarak cüzdanlarını platforma bağlayan kullanıcılar, likidite sağlamak istedikleri varlıkları seçerek ve ardından “Deposit” butonuna tıklayarak işlemlerinin detaylarını görebilir.

Deposit Currencies, yatırdığınız her “token”ın miktarını gösterir. New pool share, işlem yapıldıktan sonra havuzdaki payınızı temsil eder. Fees, depozit ettiğiniz “token”lar arasındaki miktarın ne kadar farklı olduğuna göre belirlenir. Bu da havuz içinde eşite yakın dağılımı teşvik etmek içindir.

Detayları gözden geçiren kullanıcıların “Confirm Swap” butonuna tıklayarak likidite sağlama işlemini tamamlaması gerekir.

Farms

Likidite madenciliği, likidite sağlayıcılarını protokolde kripto varlıklarını yatırmaya teşvik etmenin bir yoludur. Kullanıcıların, Swap ve Pools işlemlerinde olduğu gibi Farms için de cüzdanlarını Saber’e bağlamaları gerekir.

Farming için çifti seçen kullanıcılar, LP “token”larını stake edebilir. Her “farming”te ne kadar likiditeniz olduğunu ve ayrıca talep edebileceğiniz SBR miktarını görebilirsiniz.

SBR Token

SBR, Saber platformunun yerel “token”ı olarak öne çıkıyor.

Bu içeriğimizi yazdığımız anda CoinGecko verilerine göre SBR yaklaşık $0,52 fiyatıyla işlem görüyor, 24 saatlik işlem hacmi yaklaşık $4.57 milyon. SBR’nin tüm zamanlardaki en düşük değeri $0,002 iken, tüm zamanlardaki en yüksek değeri ise $0,79 olarak öne çıkıyor.

SBR ticareti gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar Serum DEX ya da Raydium üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilir.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha fazla DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version