Muhabbit

Sam Bankman: Asya ve Abd Türev Borsaları Çok Farklı

Türev kripto para borsası FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’a göre Asya ve Abd’deki türev kripto para borsaları farklı müşteri türlerine hitap ediyor.

sam bankman muhabbit

sam bankman muhabbit

Türev kripto para borsası FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’a göre Asya ve Abd menşeli türev kripto para borsaları farklı müşteri türlerine hitap ediyor. The Scoop’un bir bölümünde Bankman, OKEx ve BitMEX gibi Asya menşeli türev borsalarının perakende yatırımcılar tarafından kullanıldığını söyledi. Abd pazarında ise CME Group gibi regülasyonlara tabii olan borsaların pazarda hakimiyet kurduğunu ve Wall Street kurumları için daha uygun olduğunu açıkladı. Perakende yatırımcıların olabilecek en hızlı şekilde borsada işlem yapmaya başlamak istediğini söyleyen Bankman, Abd’deki borsaların düzenlemelerden dolayı bu noktada büyük problem yaşadıklarını sözlerine ekledi. Abd borsalarında işlem yapan kullanıcılar işlem yapmak için birkaç aracı kurumdan geçmek zorunda. Sonrasında ise işleme başlamak için banka havalelerini gerçekleştirmeliler.

İlk defa işlem yapan kullanıcılar için bu sistem çok yavaş. Pek çok Asya türev borsasında siteyi açtıktan 5 dakika sonra işlem yapmaya hazır hale gelen bir anlayış hakim.

Bankman’a göre KYC isteyen Asya borsalarında bile bu işlemlerin yarım saat içerisinde halledilebiliyor. Sektördeki en gelişmiş oyuncularla aynı işlem kapasitesine hızlıca gelinebileceğini sözlerine ekledi.

Fakat bireysel yatırımcılar bu noktada avantajlı. Bireysel olarak bu işlemleri hızlıca halledebilirler. Fakat şirketler için aynı durum söz konusu değil. Şirketler bu duruma alışık değil, dolayısıyla Asya borsalarında bile fazladan zaman harcamak zorundalar.

Örneğin Goldman Sachs gibi kuruluşlar OKEx’te bir vadeli işlem açmak istiyorsa, OKEx sisteminin nasıl çalıştığını, fonlarını nasıl tutup koruyacağını ayrıca API erişimini nasıl sağlayacağını öğrenmeli. Şirketler bu duruma uygun değil.

Bankman’a göre kuruluşlar aynı banka hesabıyla birden fazla ürünün ticaretini yapabilirler. Yeni bir CME Group ürünü ile ticaret yapmak istiyorlarsa bunu listelerine eklemelerinin yeterli olduğunu söyledi.Bu iki farklı yapıdan birinin perakende yatırımcıların hızlı bir şekilde faaliyete geçmesi için tasarlandığını söyledi. Diğer yapı ise Wall Street kurumlarının kolay ve güvenli bir şekilde klasik yoldan işlemlere başlaması için olduğunu sözlerine ekledi. Bankman bu noktada haksız sayılmaz. OKEx, BitMEX ve FTX gibi hızlı işlem yapılabilen borsalar mevcutken perakende yatırımcıların Abd menşeli borsalarda işlem yapması mantıklı değil.

Bu yazı sponsorludur.

Son Yazılar

Exit mobile version