Muhabbit

SEC’ten Onaylı İlk Kripto Para Filecoin Mainnet’ini Erteledi

Merkezsiz bir depolama ağı olarak tanımlayabileceğimiz Filecoin, coronavirus etkisi ve “testnet”te yaşanılan gecikmeler sebebiyle ertelemiş durumda.

filecoin

SEC’ten onay alan ilk kripto para birimi olan Filecoin, “mainnet”e geçişini Testnet’te yaşanan gecikmeler ve coronavirus endişeleri sebebiyle ertelediğini duyurdu.

Merkezsiz bir depolama ağı olarak tanımlayabileceğimiz Filecoin, coronavirus etkisi ve “testnet”te yaşanılan gecikmeler sebebiyle ertelemiş durumda. Bu noktada Filecoin’i Google Drive, Yandex Disk veya Icloud’a benzetebiliriz.

Protocol Labs tarafından geliştirilen Filecoin, “eşler arası veri depolama ağı” (IPFS) üzerine kurulmuştur. Bu sayede kullanıcıların ağ üzerinde merkezi olmayan depolama alanlarını satın almalarına izin verir.

Ağın çalışma prensiplerine göre müşteriler veri depolamak yada verileri dağıtmak için madencileri kiralarlar. Madenciler ise müşterilerin isteklerini yerine getirerek ödül kazanırlar. Bitcoin madencilerine çok benzeyen Filecoin madencileri blokları oluşturmak ve ödül kazanmak adına bir yarış içerisine girerler. Ancak bu durumda madencilerin gücü ile depolayabilecekleri veri miktarı birbirine eşittir. Bu da madencileri mümkün olabildiğince güçlü olmaya ve daha fazla depolama alanına sahip olmaya teşvik eder.

2017 yılında gerçekleştiren token satışı ile 200 milyon $ yatırım toplamayı başaran Filecoin, yılın en büyük token satışlarından birine imza atmıştı.

Mainnet Haziran-Temmuz Dönemine Ertelendi

11 Aralık 2019 tarihinde “mainnet”in phase 1’i başlatıldı. Bu aşama ile birlikte madenciler, depolama istemcileri ve geliştiriciler ilk defa testnete giriş yapabildi.

O dönemde yayınlanan “roadmap“a göre phase 1, Ocak sonlarında bitecek ve phase 2 başlatılacaktı. Ardından da her şey yolunda giderse Mart 2020’de mainnet aktifleşecekti. Ancak Filecoin Ocak 2020, güncellemesini ertemek zorunda kalmıştı. O dönemde yayımlanan rapora göre plan üzerinde yaklaşık 6 haftalık bir gecikme yaşanacaktı. Yeni oluşan planda ise mainnete geçişin 15 Haziran-17 Temmuz arasında olması planlanmakta.

Bir an önce “mainnet”e geçiş yapmak istiyoruz. Fakat sorun olmadığından emin olmak zorundayız.

Blog Filecoin

En kısa zamanda Phase 2’yi başlatacaklarını belirten ekip gecikmeden dolayı üzün olduklarını belirtmekte. Bu noktada biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu belirten ekip sorunsuz bir ürün piyasaya sürmek için çalışıyor.

Ek olarak ekim gecikmeyi kısmen de olsa coronavirus ile ilişkilendirmekte. Toplulukta bazı üyelerin hastalık riski sebebiyle işe geri dönmenin güvenli olmadığını belirtmekte.

Bazı çalışanlarımız, Phase 2’yi başlatmak için en az 2 ila 3 hafta daha beklememizi istedi. Sebep olarak ise virüs sebebiyle güvenli bir iş ortamı olmamasını gösteriyorlar.

Blog Filecoin

Son duruma değinmek gerekirse de Phase 2, en yakın zamanda başlatılacak. Phase 2’nin de yaklaşık iki ay sürmesi beklenmekte. Test aşamaları, geçerlilik ve güvenlik kontrolleri bu aşamada tamamlanmış olacak. Hemen ardından da Haziran-Temmuz döneminde “mainnet” başlatılmış olacak. Umarız tekrar bir gecikme olmadan belirlenen tarihlerde mainnete geçiş tamamlanır.

Son Yazılar

Exit mobile version