Muhabbit

Seth Green’in NFT’lerinin Çalınması, Mülkiyet Hakkına Dair Tartışmaları Gündeme Taşıdı

Austin Powers filmleri ile ünlü aktör Seth Green’in çalınan NFT’leri dijital varlıkların mülkiyet hakkına dair tartışmaları körükledi.

Seth Green’in NFT

Seth Green’in NFT

Austin Powers filmleri ile ünlü aktör Seth Green’in çalınan NFT’leri dijital varlıklar söz konusu olduğunda mülkiyet hakkının kimde olduğuna dair tartışmaları körükledi.

17 Mayıs 2022 tarihinde bir NFT hırsızlığının kurbanı olduğunu duyuran Green, Bored Ape #8398 de dahil olmak üzere 4 NFT’sinin çalındığını dile getirdi.

Robot Chicken’ın yaratıcısı ve Family Guy oyuncularından da biri olan Seth Green, DarkWing84 takma isimli bir kullanıcının şimdiden Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT’sini aldığını duyurdu. Bu satın alma işlemi yasal uzmanların ve topluluk üyelerinin, BAYC’nin fikri mülkiyetine kimin sahip olduğu konusunda kafalarını yormasına yol açtı.

BAYC’nin lisansı hırsızlık vakalarına değinmiyor. Lisans sadece “Bir NFT aldığınızda onda bulunan Bored Ape’e, sanata, tamamen sahip oluyorsunuz.” diyor. Bazılarına göre bir BAYC NFT’si bir hırsızdan dahi alınmış olsa, kullanım hakları NFT’nin yeni sahibine geçiyor.

Seth Green’in Televizyon Programı Risk Altında

Green halihazırda White Horse Tavern isimli bir televizyon programı üzerinde çalışıyor ve normal şartlar altında programda bahsi geçen Bored Ape NFT’sini de göstermeyi planlıyor. Eğer kullanım haklarına dair bu teori doğruysa, Green NFT’nin ticari haklarına sahip olmayacağı için söz konusu televizyon programının rafa kaldırılması gerekebilir. Programın tanıtım videosu 21 Mayıs 2022 tarihinde VeeCon NFT konferansında yayınlandı, ancak lansman tarihi henüz bilinmiyor.

Santa Clara Üniversitesi’nin Fikri Mülkiyet ve Teknoloji Hukuku Profesörü Eric Goldman konuya dair Buzzfeed’e verdiği röportajda NFT’leri satın alan kişilerin çalıntı eserleri bilinçsiz olarak satın aldıkları sürece yasal olarak korunduklarını dile getirdi. Coin Center’ın İletişim Direktörü Neeraj K. Agrawal da Green’in söz konusu BAYC’ı programında kullandığı takdirde dava edilebileceğini belirtti.

The Blockchain Association’ın Politikalar Başkanı Jake Chervinsky ise bu yorumun tamamen yanlış olduğunu ve konu yasal düzleme taşındığı takdirde tüm mahkemelerin Green’in lehine karar vereceğini dile getiriyor.

Çalınan NFT’ler Mahkemelik Oluyor

25 Mayıs 2022 tarihinde konuya dair açıklama yapan Seth Green, eğer DarkWing84 BAYC’ı geri vermezse meseleyi mahkemeye taşıyacağını belirtti.

Teknoloji Avukatı Anderson Kill Preston Byrne da Green’in olayda güçlü olan taraf olduğunu düşünüyor. Byrne’a göre bu klasik bir “kirli eller” senaryosu, çünkü BAYC kurbanın ihbarına binaen bir hırsızdan satın alındı. Green, hırsızlık ortaya çıktıktan sonra Twitter üzerinden yalnızca hırsızlığı duyurmakla kalmamış, aynı zamanda insanlardan söz konusu NFT’leri satın almamaları talebinde bulunmuştu.

Ancak söz konusu NFT 8 Mayıs 2022’de çalındı ve aynı gün, Green bu duyuruyu yapmadan çok önce, geri satıldı.

DarkWing84 henüz konuya ya da BAYC ile ne yapacağına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

İlginizi çekebilir: NFT Nedir?

BAYC sahipleri bir süredir kimlik hırsızlarının hedef tahtasında yer alıyor. 25 Nisan 2022 tarihinde bir hacker BAYC Instagram hesabının kontrolünü ele geçirdi ve bir kimlik hırsızlığı internet sitesinin linkini paylaşarak 2,4 milyon dolar değerinde BAYC’ı ele geçirdi.

Benzer bir durum Nisan 2021 tarihinde de gerçekleşmişti. Bu sefer 100 BAYC çalınmıştı.

Mayıs 2022 itibarıyla BAYC’ın OpenSea üzerindeki taban fiyatı 91 ETH, bu da yaklaşık 183.000 dolar’a denk geliyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version