Muhabbit

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) Nedir?

Ethereum ağındaki smart contracts (skıllı sözleşmeler) hakkında bilgi içerir.

smart contract nedir

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler), karmaşık ve yeni yatırımcıların anlayamayacağı işlemlerin kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilmesi için oluşturulan sözleşmelerdir. Kripto para borsası üzerinde gerçekleştirilen bu akıllı sözleşmeler sayesinde kullanıcıların borsaya olan güven probleminin yüksek oranda ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

Akıllı sözleşmeler sayesinde gerçekleştirilen işlemler, birden fazla kullanıcı için gün içerisinde defalarca kez tekrarlandığı için hatasız bir şekilde sonuca ulaşılması hususunda yardımcı olmaktadır. Kripto para borsası üzerinde tarafların karşılıklı olarak gerçekleştirdikleri işlemler anlaşılabilir ve kolay işlemlerdir. Bu işlemler dışında kalan bazı transfer işlemleri veya akış gerektiren transferlerin yeni yatırımcılar veya teknik bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından yapılması oldukça zordur. Akıllı sözleşmeler ise bu karmaşık yapıya sahip olan işlemlerin hızlıca halledilmesini sağlamak amacı ile piyasaya dahil olmuştur.

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) Nasıl Çalıştırılır?

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) hakkında gerekli bilgilere sahip olduktan sonra kullanıcılar bu sözleşmelerin nasıl işler hale geldiği hakkında bilgi sahibi olmak ister. Programlanan işlem, protokol veya akışların işlerlik kazanabilmesi için tarafların doğru anahtar kullanarak bu işlemleri imzalamış olması gerekir. Bir transfer işleminin sistemde eksiksiz ve kısa süre içerisinde gerçekleşebilmesi için contract adı verilen scriptlerin kullanılması gerekir. Scriptlerin geliştirilmesi ile birlikte Akıllı Sözleşmeler geliştirilmiştir.

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) çoğunlukla Ethereum Blockchain altyapısı kullanılarak oluşturulmaktadır. Bu sözleşmeler kullanılarak gerçekleştirilen işlemlerde sözleşmelere her bilgisayar üzerinden erişim sağlayabilmek mümkündür. Her bilgisayarda kontrol edilebilen bu sözleşmeler sayesinde toplu bir şekilde sözleşme gerçekleştirmek imkanlı hale gelmiştir.

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler), belirlenen kod parçacıkları sayesinde üçüncü kişilere ihtiyaç kalmaksızın işlem yapmayı kolaylaştırmıştır. İşlemler gerçekleştirilirken süreç oldukça şeffaf şekilde yürütülür. Taraflar dışarıdan bir müdahale olmaksızın işlemi gerçekleştirmek istiyorsa yalnızca tarafların bileceği şifre sayesinde süreci gizlemek de söz konusu olmaktadır. Sözleşmeler oluşturulduktan sonra piyasaya aktarılırken bilgisayar dili kullanılmaktadır. Sözleşmelerin tarafları kesinlikle birbirlerine karşı anonim kalır ve şartlar sağlanmadığı sürece sözleşmede yer alan transfer işlemi gerçekleşmez. Transfer işleminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için tarafların sözleşme şartlarına eksiksiz olarak riayet etmesi gerekir. Anonim kalabilme kolaylığı sağlayıp üçüncü kişileri transfer sürecinde ortadan kaldıran Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) sayesinde taraflar güvenilir bir şekilde bilgilerini gizleyerek transfer işlemini tamamlama şansına erişir.

Son Yazılar

Exit mobile version