Muhabbit

Solana Blok Zinciri Yaşadığı Kesintilere Son Verebilecek Mi?

Solana’nın ana ağında yaşanan sorunlarından dolayı blok zinciri 7 saat boyunca çalışmadı.

Solana Genel

Solana Genel

Solana ana ağında yaşanan sorunlarından dolayı blok zinciri 7 saat boyunca çalışmayı durdurdu. Solana geliştiricileri, fikir birliğiyle ağı daha da güçlü hale getirecek ayrıntılı bir plan hazırladı.

Solana Ağında Neler Oldu?

Solana ağındaki kesinti 30 Nisan 2022 Cumartesi günü Türkiye saati ile 23.30’da başladı. 1 Mayıs 2022 Pazar günü 06.30’da kesinti sona erdi ve kullanıcılar işlemlerini gerçekleştirebildi. Ağın kesintiye uğramasının asıl sebebinin, çok fazla gelen işlem sayısı olduğu biliyor.

Kesinti başlamadan önce node’lara gelen işlemlerin sayısının saniyede 6 milyon olduğu söyleniyor. Solana blok zinciri bu kadar talebi kaldıramadı ve kısa süreli kesintiye uğramak zorunda kaldı.

Saniyede bu kadar işlem gönderilmesine karşın kullanıcılar, bunun Solana ağına yapılan bir saldırı olduğunu iddia etti. Solana geliştiricileri, böyle bir saldırıyı yalanladı ve konu hakkındaki düşüncelerini şu şekilde paylaştı:

“Kanıtları incelediğimizde, botların pragmatik bir şekilde Candy Machine programını kullanılarak yeni bir NFT’yi mint etmeye çalıştığını tespit ettik.”

Benzer bir ağ kesintisi geçtiğimiz günlerde Ethereum blok zincirinde yaşandı. Bored Apes Yacht Club (BAYC) NFT koleksiyonun yapımcısı Yuga Labs’ın yeni metaverse projesi olan Otherside bir arazi satışı gerçekleştirdi. Beklenenin çok üstünde başarı sağlayan satış, ETH ağı işlem ücretlerinin yükselmesine sebep oldu.

Ancak Solana geliştiricilerine göre, konsensüsün durmasının asıl nedeni, doğrulayıcıların belleğinde yeterli alan olmadığı için gelen taleplere cevap verememesiydi. Bir doğrulayıcı, bu sorunu yaşadığında gerekli fikir birliği oluşturulamadığı için konsensüs çalışmaz ve blok zincirinin kesintiye uğramasına neden olur.

Blok zincirinde yaşanan kesintiden sonra SOL, hızlı bir şekilde %14 değer kaybetti ve fiyatı 82 dolara düştü.

İlginizi Çekebilir: Solana Nedir?

SOL USDT Saatlik Mum Grafiği

Solana Geliştiricileri Bu Durum İçin Neler Yapıyor?

Solana geliştiricileri, blok zinciri tarafının daha fazla güçlendirmek ve gelecekte daha fazla kesintinin yaşanmaması için yeni planlar yaptı. Geliştiriciler, yakın zamanda piyasaya sürülecek olan yeni sürüm ile Solana blok zincirini daha güçlü yapmayı hedefliyor.

Geliştiriciler şu anda Google tarafından oluşturulmuş bir protokol olan QUIC’in üzerinde çalışıyor. QUIC, kötü niyetli UDP tabanlı protokollerin önüne geçerek saldırıları etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Geliştiricilere göre, ilgili çalışmalar sona erdiğinde, veri alımını uyarlamak ve optimize etmek blok zincirinin sağlığını pozitif yönde etkileyecek.

Solana geliştiricileri, Hizmet Kalitesi (QoS) adı altında yeni bir sistem oluşturuyorlar. Biliyorsunuz ki birçok ağ gibi Solana blok zinciri de PoS algoritmasıyla çalışıyor. Daha fazla SOL stake eden kullanıcılara Solana ağında öncelik tanınacak. Solana, FSFC (ilk giren ilk çıkar) esasını ortadan kaldırıyor.

Solana’nın yeni v1.11 sürümüyle birlikte, işlem ücretleri de artık önceliklendirilecek. Tüm bloğu etkileyen Ethereum işlem ücretlerinin aksine, Solana’nın işlem ücretleri yalnızca belirli durumu etkiler. Daha yüksek bir işlem ücret ödeyen ancak mevcut bloğa sığamayan işlemler bir sonraki bloğa aktarılacak.

Solana son zamanlarda çok fazla kesinti yaşadı. Bu güncelleme ile blok zinciri iyileştirilemezse kullanıcıların güveni kaybedilebilir.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version