Muhabbit

Solana Yine Kesintiye Uğradı, Ağ Küresel Olarak Durduruldu!

Solana’nın ağ kesintisi sorunlarının, geçen ay yapılan güncellemeler sonrası düzeltilmesi bekleniyordu. Fakat Solana daha da kötüleşti.

İlk olarak Coinbase’in bildirdiği habere göre; Solana mainnet beta’da blok üretimini durdurdu. Validatörler ağı yeniden başlatmayı deniyor. “Ethereum katili” olarak anılmaya devam eden Solana’nın son kesintisi, tekrarlayan kesintilerden biri gibi görünüyor.

1 Mayıs 2022’de Solana iki kez kesintiye uğradı. İlk kesintinin, ağın yeniden başlatılmasından sonra yaşandığı fakat son kesintinin yine işlemlerdeki yoğunluğa bağlı olarak geliştiği söyleniyor.

Solana’nın şu anki kesintisinin nedeni nedir?

Solana son kesintiyle ilgili olayı anlatan bir tweet attı.

“Bugünün erken saatlerinde, durable nonce işlemler özelliğindeki bir hata, node’lar aynı blok için farklı sonuçlar ürettiğinde belirsizliğe yol açtı. Bu da ağın ilerlemesini engelledi.”

Bir Solana geliştiricisi sorunla ilgili Twitter’da şunları yazdı:

“Zincir bölünmeleri, ağın iki parçası herhangi bir nedenle aynı işlemler verildiğinde ve farklı bir durumu hesapladığında meydana gelir. Bunlar, geniş test kapsamıyla bile tamamen önlenmesi zor olan ve herhangi bir zinciri etkileyen bir hata sınıfıdır.”

Geliştirici ayrıca, zincir bölünmesi hatalarına karşı korunmak için çoklu node uygulamasının etkili bir yol olduğunu öne sürdü. Bu yeniden başlatmanın yalnızca hata için bir acil durum düzeltmesi olduğunu ve sorunun temel nedenine yönelik bir çözüm olmadığını da belirtti.

Solana ekibi ise genel açıklamasında mühendislerin yeni bir sürüm üzerinde çalıştığını duyurdu. Yama çıkana kadar işlemlerde geçici olarak kesintiler ve durdurmalar olacağını yazdı. Ekip, kullanıcı fonlarının güvenliğini sağlayacaklarının da altını çizdi.

İlginizi çekebilir: Solana Blok Zinciri Yaşadığı Kesintilere Son Verebilecek Mi?

Solana’nın ağ kesintisi sorunlarının, geçen ay yapılan güncellemeler sonrası düzeltilmesi bekleniyordu. Fakat Solana ağı önemli bir güncelleme duyurusuna rağmen daha da kötüleşti. Solana hiçbir ağda görmeye alışık olmadığımız kesinti sorunları ile uzun süredir mücadele ediyor. Ekibin, tekrarlayan kesintilerle başa çıkmak için geçici düzeltmeler yerine kalıcı bir çözüm için acil önlem alması gerekiyor.

Güncelleme: Solana 4,5 saatlik kesintinin ardından yeniden açıldı.

Daha fazla Solana haberleri için buraya tıklayınız

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version