Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) yayımladığı son rapora göre, 2021 yılında sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleşen kripto para dolandırıcılıklarının değeri 1 milyar doları geçti.
FTC’nin 3 Haziran 2022 Cuma günü yayımladığı rapora göre 2021 yılında yapılan kripto para dolandırıcılıklarının neredeyse yarısı, sosyal medya platformları üzerinden oldu. Rapora göre, dolandırıcılara kaybedilen para 2020’deki kaybın 5 katı ve 2018’deki kaybın ise neredeyse 60 katı.
31 Mart 2022 tarihi itibarıyla 2022 yılı içerisinde dolandırıcılara kaybedilen para 2021 yılının yarısına ulaştı.
FTC’nin raporuna göre sosyal medyalardaki dolandırıcılık oranları şu şekilde;
- Instagram %32
- Facebook %26
- WhatsApp %9
- Telegram %7
Kripto para topluluğunun en çok benimsediği sosyal medya platformu Twitter’da sahte kripto para hediye eden çok fazla scam bot olsa da hiç dolandırıcılık haberi gelmedi.
FTC’nin Tüketici Koruma Ağı’na göre en yaygın kripto para dolandırıcılığı türü “Yatırımla ilgili dolandırıcılık” oldu ve bu alanda toplamda 575 milyon dolarlık para kaybı oldu. FTC konu hakkında şunu belirtti:
“Bu dolandırıcılıklar genellikle potansiyel yatırımcılara kripto para birimi planlarına yatırım yaparak büyük getiri elde edebileceklerine dair kandırıyor. İnsanlar sahte siteler veya sahte kripto paralar aracılığıyla dolandırılıyor.”
FTC’nin raporuna göre kendisine yatırım uzmanı diyen dolandırıcılar kullanıcılara parasını katlayacağına dair sözler veriyor. Ancak kullanıcılardan kripto para satın alarak kendi hesaplarına atmalarını zorunlu kılıyor.
Dolandırıcıların kullandığı bir başka yöntem ise kullanıcının gönderdiği herhangi bir kripto para birimini çoğaltma sözü vermesi. Kullanılan yöntemde dolandırıcı kendisine gönderilen kripto parayı 4-5 katı olarak geri ödeyeceğini söylüyor ancak tek şartının farklı bir cüzdandan gelmesi gerektiğini belirtiyor. Çabuk para kazanmak isteyen bazı kullanıcılar da bu dolandırıcılık yöntemine kanıyor.
FTC yatırım adı altında diğer dolandırıcılık başlıklarını da listeledi. Listede; sahte sanateserleri, nadir kripto paralar, sahte yatırım seminerleri ve tavsiyeleri gibi liste uzuyor.
Sosyal Medyada Kripto Para Dolandırıcılığında 2. Sırada Arkadaşlık Siteleri Bulunuyor
Rapora göre, kripto para dolandırıcılığında 2. sırada 185 milyon dolarla “Romantizm Dolandırıcılığı” bulunuyor. Dolandırıcılar sözde zengin ve göz kamaştırıcı kişilikleriyle insanları kandırıyor. Belirli bir samimiyete ulaşan dolandırıcılar kurbanlarına kripto para yatırımlarına yönlendiriyor, yatırım konusunda tavsiyeler veriyor ve sahte sitelere yönlendiriyor.
Dolandırıcılıkta 3. sırada ise 133 milyon dolar ile “İş ve Hükümet kimliğe Bürünme Dolandırıcılığı” bulunuyor. Bu dolandırıcılık türü Türkiye’de de çok kullanılıyor. Dolandırıcılar kendilerini polis, hükümet veya banka görevlisi olarak tanıtarak kurbanın parasının tehlikede olduğunu belirtiyor. Paranın güvence altına alınabilmesi için belirtilen cüzdan adresine atılmasını istiyor.
Rapora göre 20-49 yaş grubu arasındakilerin dolandırıcılardan daha çok etkilendiği ortaya çıktı. Toplam dolandırıcılıktaki kayıpların %35’inin 30’lu yaşlardaki kişilerden olduğu belirtildi. Ayrıca raporda yaşa göre kayıp miktarlarının da değiştiği belirtildi. 18-19 yaş grubu ortalama 1.000 dolar civarında kayıplar yaşarken 70’li yaşlara doğru bu kaybın ortalama 11.700 dolar olduğu açıklandı.
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.